Gå til sidens hovedinnhold

Diktet opp legepraksis

Skandalelege Jon Sudbø skrev på CV-en at han hadde jobbet ved Ullevål universitetssykehus. Det hadde han ikke.

- Da han søkte på stillingen som overlege hos oss, ble det oppgitt at han hadde sendt søknad om spesialistutdanning. Denne ble aldri sendt. I tillegg skal han ha oppgitt tjenestetid ved hematologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, noe som ikke har funnet sted. Så igjen er det fabrikasjon av data, sier strategi- og markedsdirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til TV 2 Nettavisen.

Risikerer søksmål
Tabben ble oppdaget først på torsdag. Nå risikerer Rikshospitalet-Radiumhospitalet søksmål fra pasienter som ble behandlet av Sudbø som spesialist, noe han i realiteten ikke var.

- Tiden vil vise om det kommer søksmål. Jeg ønsker ikke å spekulere i det nå. Alle hans pasientkontakter blir nå gjennomgått, sier Vaaler.

- Har dere flere spesialister hos dere som ikke er spesialister?

- Jeg håper ikke det og tror ikke det. Sett i lys av hva vi har snakket om den siste uken, så er dette et mønster. Så vi har ingen grunn til å generalisere ut i fra det, sier Vaaler.

En telefon hadde vært nok
Ifølge generalsekretær Terje Vigen i Den Norske Lægeforening er det ikke vanskelig å undersøke hvorvidt en lege har spesialistutdanning eller ikke.

- Dette kan sjekkes med en enkel telefon til vårt sentralbord. De har svaret. Jeg kan bekrefte at Sudbø ikke har spesialistgodkjenning, sier Vigen til TV 2 Nettavisen.

Ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet legger seg derfor paddeflat for at deres interne ansettelesrutiner ikke fanget opp svindelen.

- Her er en kombinasjon av falske data og systemsvikt hos oss, sier Vaaler.

- Pinlig
- Føler du at dette er pinlig for dere?

- Ja, det er det, svarer Vaaler.

Han forklarer at ved ansettelsestidspunktet skal Sudbø ha henvist til en av medarbeiderne som kunne bekrefte at søknad om spesialistgodkjenning var sendt. I tillegg lå en oversikt over at Sudbø hadde gjennomført praksisperioden og at kun det formelle gjenstod før godkjenning.

Dermed fikk Sudbø jobben som overlege.

Trodde på sin kollega
Problemet var at ledelsen aldri sjekket opp at søknaden faktisk var sendt.

- Sudbø har gått det meste av praksisperioden, men en liten del mangler. Og dokumentasjonen for denne lille delen (ved Ullevål, red.anm.) er fabrikkert, sier Vaaler.

- Hvorfor sjekket dere aldri dette?

- Vi har antatt at når han oppgav å ha sendt den, så var det riktig. Og det skyldes at han var en høyt betrodd og nær medarbeider i 10 år, svarer Vaaler.

Strategi- og markedsdirektøren, som den siste uken har fungert som sykehusets ansikt utad i Sudbø-saken, sier til TV 2 Nettavisen at sykehuset så langt ikke har tatt stilling til hvorvidt skandalelegen blir suspendert fra sin stilling.

- Vi er i en prosess hvor vi diskuterer de personalmessige forhold. Dette vil vi ha en avklaring på i neste uke og jeg vil ikke trekke noen konklusjoner nå. Vi har visse spilleregler som må følges, sier Vaaler.

- Svært alvorlig
Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus mener det er svært alvorlig at overlege Jon Sudbø har utgitt seg for å være spesialist uten å være det.

- Dette ble vi klar over for en tid tilbake. Det er en del av vurderingen vi har gjort i forhold til å ta ut tilsynssaken mot ham og sykehuset, sier Schou til TV 2 Nettavisen.

Schou mener det er svært alvorlig at en lege lyver på seg en utdannelse han ikke har.

- Jeg har fortsatt tro på at nesten alle leger er ærlige i forhold til dette, og at vi her har unntaket, sier Schou.

Fylkeslegen er også opptatt av at Rikshospitalet-Radiumhospitalet trolig ikke har sjekket papirene til sin overlege. Nå vil Helsetilsynet gå nærmere inn på sykehuset rutiner.

- Det viser seg at det er svært mange sykehus som ikke sjekker papirene på dem de ansetter. Det er bekymringsfullt. Det er kjempeviktig at det blir sjekket, og dette har Helsetilsynet advart mot, sier han.

Fylkeslegen påpeker at man som spesialist signaliserer at en har visse kvalifikasjoner som er viktig i forhold til pasientene.

Schou tror ingen pasienter er blitt skadelidende som følge av den manglende spesialistgodkjenningen.

- Vi har så langt ikke mottatt noen klager på denne legen. Men det må sykehuset finne ut av, sier han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken