Gå til sidens hovedinnhold

Din guide til Alpene

Det er lov å planlegge skiferien allerede nå.

Side2: Noen synes det er tidlig å tenke på vinter og snø, mens andre begynner å få abstinenser etter å ta fram skiene igjen. Hvis du vil dra på vinterferie i år kan det være lurt å tenke på hvor og når allerede nå. De beste stedene og de hyggeligste prisene forsvinner ofte først. Les hvorfor du bør dra til Alpene.

Unik skikjøring
Ski: Alpene er fjellkjeden som huser Europas høyeste fjell og skiperlene ligger tett i tett. Det er kjent av man ofte kan stå en hel dag på ski uten å stå i samme bakke to ganger. Mange steder kan man også stå fra en by til en annen. For eksempel mellom Courchevel og Val Thorens i Frankrike, eller den hvite ringen som det heter mellom St. Anton og Lech i Østerrike. De fleste skistedene har et bredt utvalg av bakker for alle nivåer, og det er løs-snømuligheter over alt. Hvis du beveger deg langt utenfor bakken anbefales skredutstyr. Noen steder kan du også få guidede off pist turer.

Afterski
Ingenting er bedre enn å komme inn etter en lang dag på ski og kjenne hvordan varmen stiger i kinnene mens en iskald øl sprer seg i kroppen. Her kan alle danse uten å være redd for hvordan man tar seg ut. Svette ulltrøyer er et must og tunge skistøvler begrenser alle til samme dansenivå uansett. Tror du at du er for gammel, sier du? I alpene ser du selv 50-åringene danse på bordet.

Les også: Gjør skiferien sikker

Atmosfæren
Når man spiser varm lunsj i et chalet høyt oppe i bakken og nyter et glass vin til maten, lengter man verken tilbake til matpakke eller pommes frites-køen i en kafeteria. Små byer med handlegater, kirkespir, butikker, kafeer og restauranter omringet av duvende fjell er helt spesielt.

God mat og drikke
Alpene er kjent for mye tung mat, men etter en aktiv dag i snøen kan du vel unne deg en skikkelig middag. Fondue og raclette er blant favorittene, men en wienersnitsel er heller ikke å forakte. Du kan ikke dra hjem uten å ha spist crepes, eller pannekake, med nutella. Et glass med vin chaud eller gluehwine, alpenes svar på gløgg, må du også få med seg.

Har noe for alle
Den viktigste grunnen for å reise til alpene er fordi du får hele pakken: Masse frisk luft, naturopplevelser og en god dose mosjon (lårene får i hvert fall kjørt seg). Utelivet er ikke noe å rynke på nesen av. Det trenger ikke shoppingen være heller, og i tillegg kan du få med deg en aldri så liten dose kultur.

Når skal vi dra?
Høysesongen i Alpene er i midten av februar, men da er det også på det dyreste. Hvis man vil ofre lunsj ute i sol som varmer kan man spare penger på å reise tidligere på året. Snøen smelter tidligere i Alpene enn i Norge, og påsken kan bli i bløteste laget. Det varierer selvsagt fra sted til sted, særlig etter hvor høyt bakkene ligger over havet.

Hvor skal vi dra?
Alpene strekker seg fra Frankrike i vest, gjennom Østerrike og Sveits til Italia i sørøst, så reisemulighetene er mange. Man kan bestille pakke reiser gjennom blant annet STS Alpereiser og Star Tour. Man kan ofte få det billigere hvis man setter opp ferien selv, men det krever litt mer research. Norwegian har rutefly til München, Salzburg og Zürich. Ryan Air flyr til Milano og Bergamo, og Sas flyr til flere byer i Sveits. Genève ligger spesielt gunstig til i forhold til mange skisteder.

Les også: Disse flyr skiene dine gratis

Les også: Sparetips til skiferien

Les mer på STS Alpereiser

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter