Gå til sidens hovedinnhold

Din ultimate guide til PS3

Playstation 3 er endelig klar for Norge. Er du klar for Playstation 3?

TRE ANBEFALTE SPILL: Klikk på videoen over for å se hvilke lanseringsspill Spillmagasinet ville valgt.

(Spillmagasinet): Så er dagen mange har ventet lenge på endelig her. Fredag 23. mars lanseres Playstation 3 i Norge og resten av Europa, flere måneder etter USA og Japan.

Kjøpe? Stor prisforskjell på PS3.

Men flere utsettelser, sterk konkurranse, ingen virkelige høydepunkt, problemer med å kjøre PS2-spill og en temmelig stiv pris - er Playstation 3 valget for deg?

Guide:Finn ditt favorittspill til PS3.
Video: Stor gjennomgang av PS3.
Nettprat: Spør Sony om PS3.

Konsollkrigen

Historisk sett har det strengt tatt ikke vært en konkurranse å snakke om blant Sony, Nintendo og Microsoft. Mens de to siste har solgt rundt 20 millioner konsoller på verdensbasis har Sony solgt over 110 millioner.

Over en million PSOne- og PS2-maskiner er solgt i Norge, noe som betyr at du kan finne en spillkonsoll i hvert andre hjem her til lands.

Sjekk listen: Disse spillene tar PS3.
Video: Bli med på het PS3-fest.

Men dette kan endres på nå. Sony har gjentatte ganger skuffet fansen med utsettelser av Playstation 3, de ber om mye penger for maskinen samtidg som finnes gode og rimeligere alternativer med Xbox 360 og Nintendo Wii.

Mye for pengene

Når det er sagt, får du ikke rent lite for de 6000 kronene Playstation 3 koster. I motsetning til sine konkurrenter har Sony implementert en Blu-ray-spiller (BD) i sin konsoll, som gjør at du kan spille av høyoppløselige filmer opp til 1080p. Hvor god denne spilleren er, har vi ikke hatt anledning til å teste.

Nintendo Wii har i dag ikke engang en DVD-spiller og med Xbox 360 må du kjøpe en ekstern HD-DVD-spiller til rundt 2000 kroner.

Til sammenlikning koster den billigste BD-spilleren rundt 13.000 kroner på Elkjøp. Det blir likevel et spørsmål du må ta stilling til selv - ønsker du mulighet for å spille HD-film på konsollen din eller ikke?

Test: Fight Night Round 3
Test: Virtua Fighter 5
Test: Virtua Tennis 3
Test: Full Auto 2: Battlelines
Test: Tiger Woods PGA Tour 07
Test: Motorstorm
Test: Resistance: Fall of Man

Multimediamaskin

Som Xbox 360 kan Playstation 3 mye mer enn å spille spill og vise film.

Konsollen er en mulitmediamaskin, og har, i motsetning til Xbox 360, innebygget trådløst nettverkskort. Microsoft tar 700 kroner for sin eksterne trådløsadapter. Begge maskinene kan også kobles til internett med en nettverkskabel.

Via den utmerkede menyen Cross Media Bar (XMB) har du raskt tilgang til musikk, video, bilder, internett og ikke minst spill.

Video:Slik fungerer menyen.
60 timer i kø: - Håper vi får PS3 gratis.

Å rippe musikk til maskinen er en enkel operasjon, og er PS3 koblet til internett finner den artistinformasjon automatisk. Det tar tre til fem minutter å rippe en plate som lagres på den 60 gigabytes harddisken som følger med.

Du kan også føre over bilder, video og musikk via en rekke minnekort eller koble til enheter som iPod eller mobiltelefonen din til konsollen. Nå har vi ikke klart å koble mobilen til ennå, men pyttsan.

Det du imidleritid ikke kan gjøre er å streame bilder, film og musikk fra for eksempel pc-en din til PS3. Ihvertfall ikke ennå.

Har du, som oss, en ganske anselig musikk- og bildesamling fra før av, må du kopiere den over på maskinen. Irriterende og unødvendig, etter vår mening.

Uavhengig om du kommer til å bruke funksjonaliteten eller ikke, har PS3 et par kule lysbildeshow for bilder. Med «Album» presenteres bildene på et langt hvitt lerret som du kan zoome inn og ut av og scrolle frem og tilbake i. Det ser imidlertid kulere ut enn det er, du kan ikke zoome inn på ett enkelt bilde, og gir deg mer en oversikt enn en god fotoopplevelse.

Heldigvis har PS3 en rekke mer tradisjonelle visningseffekter som fungerer utmerket.

En annen morsom detalj finner du i videomenyen. Du kan loope et valgfritt strekk i hvilken som helst video du har lagret på maskinen, som dermed blir et ikon av levende bilder i menyen. Funky og greit å ha når videosamlingen begynner å bli uoversiktelig.

Kraftplugg

Under panseret til PS3 er de to viktigste komponentene den topp moderne og mye omtalte CELL-prosessoren, og en oppgradert og modifisert utgave av skjermkortgiganten nVidia sitte nest nyeste kort.

Maskinvaren er både relativt ukjent og komplisert, det vil (akkurat som med PS2) ta en stund før utviklerne mestrer den og vi får se hva PS3 virkelig er god for.

Hvis lanseringsspillene er noe å gå etter, har vi mange (ihvertfall teknisk) flotte opplevelser i vente. De spillene som er laget for Playstation 3, og da spesielt «MotorStorm», er flottere enn noen av 360 sine lanseringsspill og like pene som eller penere enn det vi ser på maskinen i dag. Og 360 har utviklerne hatt over ett år på å lære seg skikkelig.

Kjip online

Online-delen til PS3 er som å ta en tur tilbake til steinalderen etter å ha blitt vant til Xbox Live. Det eneste du har tilgang på er en venneliste og muligheten til å sende meldinger og se hvem du akkurat har spilt med.

Achievements, brukervurderinger og alt det andre Live byr på er foreløpig ikke noe sted å se.

Forhåpentligvis vil den kommende «Home»-tjenesten rette opp i dette, og mer til. «Home» er en konstant virtuell verden (omtrent som «Second Life») og du kan kjøpe og innrede ditt eget hus eller leilighet, løpe rundt og snakke med andre folk, invitere dem til å spille med deg, og mye, mye mer.

Video: Slik blir Playstation Home.

Tjenesten skal etter planen lanseres til høsten, og Sony planlegger å sette igang en betatest før sommeren.

Konklusjon

Alt i alt har vi et godt inntrykk av PS3, ikke minst på grunn av kraften og potensialet i maskinen. Den er lekker, stillegående, ønsker å være ditt komplette valg i multimediaverdenen og det finnes allerede en rekke gode spill til den.

Dessverre tilbyr ikke maskinen i dag noe du ikke får minst like bra andre steder, og gjerne rimeligere. Sony satser på en konstant oppdatering av konsollen slik Microsoft gjør det med Xbox 360, og det blir spennede å se hva onlinefunksjonaliteten «Home» vil vokse seg til.

Hva du skal velge blir dermed en vurdering av hva du ønsker. Er BD-spilleren verdt de ekstra tusenlappene, har du mange PS2-spill fra før av, er det viktig for deg å ha kun én musikksamling? Det er svarene på slike spørsmål som peker deg i retningen av hvilken konsoll du skal velge.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter