Gå til sidens hovedinnhold

Dingsen som redder påsken

Samsung har laget en knøttliten musikkspiller med høyttaler. Vi har testet hva den duger til.

Samsung har ikke laget mp3-spillere så lenge, men allikevel har de allerede klart å lage en revolusjonerende nyvinning i Samsung K5. Den er ikke bare en god mp3-spiller, men også en av verdens aller minste boomblastere i lommeformat.

Dette er musikkspilleren du bare må ha med på hytta, på stranda, i båten og ikke minst i bilen med skrikende småbarn i baksetet.

Imponerende lyd
Er det en ting Samsung har gjort riktig på K5 så er det lyden. De medfølgende øreproppene gjør en god jobb på å formidle dine favorittlåter. Lyden er ren og pen, men for de aller mest kresne er kanskje bassen en smule overdrevet, og lyden litt ullen. For de aller fleste vil den allikevel være mer enn godkjent.

Dersom proppene som følger med ikke faller i smak, kan du naturligvis velge å heller bruke ditt favoritthodesett. K5 har standard 3,5 millimeters mini-jack lydtilkobling, og passer dermed med de aller fleste hodesett på markedet.

Det som allikevel imponerer mest er lyden i den innebygde høyttaleren.

Boomblaster
Den store hovedgrunnen til å kjøpe K5 fremfor andre mp3-spillere fra både Samsung og andre produsenter, er den innebygde, utbrettbare høyttaleren. Vi var i utgangspunktet skeptiske til lydkvaliteten, ettersom mobiltelefoner på omtrent samme størrelse med innebygde høyttalere sjelden imponerer veldig.

I tilfellet Samsung K5 var det stikk motsatt. Vi ble svært imponerte over lydkvaliteten, og selv om K5 neppe erstatter stereoanlegget i stua, er den et svært godt alternativ både på sengekanten, kjøkkenet, hytta og stranda.

Høyttaleren aktiveres ved at den underste delen av spilleren skyves frem, så høyttaleren kommer til syne. Du kan enkelt sette spilleren fra deg på bordet, og høyttaleren og spilleren står støtt og godt.

Det eneste vi savner er muligheten for fri innstilling av nivået på de ulike frekvensområdene i form av en egen equalizer.

Lydsperre
Som vi har vært inne på har K5 svært god lyd. Heldigvis for ørene dine har den en smart funksjon som gjør det mulig å skåne ørene best mulig. Dersom du ønsker å ha høy, men ikke skadelig høy lyd, kan du velge å aktivere en lydsperre under spillerens innstillinger.

Med lydsperren aktivert slipper ørene dine den verste belastningen, men allikevel er lyden høy nok til å overdøve de rundt deg på bussen og bråkete småsøsken på lange bilturer.

Ønsker du å spille enda et hakk høyere, kan lydsperren deaktiveres – men da må ørene voktes med omhu. Når du bruker høyttaleren deaktiveres lydsperren automatisk.

Lettbrukt
At lyden på en mp3-spiller er god, er avgjørende. Allikevel er det også en stor fordel at spilleren er lett å betjene. Også der scorer K5 godt. Menysystemet er svært enkelt å lære seg, og på få minutter sitter menyene i fingrene.

Hovedmenyen har valgene musikk, radio, bilder, alarm og innstillinger. Før vi går nærmere inn på de forskjellige underkategoriene, kommer vi ikke utenom å gi Samsung en kompliment for lekkert utførte menyikoner. Når vi blar mellom de forskjellige menyvalgene, glir de over i hverandre og danner neste ikon – rett og slett lekkert!

Undermenyene er også oversiktlige, og de trykkfølsomme tastene har svært god respons. Vi trenger bare å bevege fingrene lett over de opplyste menyknappene for å skifte mellom sanger eller skru lyden opp og ned.

Overføring
Det går kjapt og greit å flytte over musikk fra pc-en til mp3-spilleren. Vi savner støtte for mini-USB, og må ta til takke med en spesialkabel for Samsungs spiller. Du flytter musikken med enkel dra-og-slipp, og får kjapt over favorittlåtene til spilleren.

Spilleren støtter filformatene mp3 og wma, men mangler støtte for en rekke andre filformater som ogg og aac. I tillegg mangler spilleren støtte for Mac. Har du Mac er du med andre ord helt nødt til å se deg om etter andre alternativer.

Når låtene er over på spilleren kan du enkelt sortere på album, artist, sjanger eller spor. I tillegg kan du velge å spille av låtene i spillelister. Dessverre kan du ikke lage spillelister underveis. Disse må lages i mediaspilleren på pc-en, og legges over. Det kan med andre ord være greit å lage en samling rolige favoritter og en spilleliste med mer futt og fart før du forlater hjemmet.

Sort, lekker men litt stor
Designen på K5 er ganske lekker, og ved første øyekast ser vi en sort, blank overflate uten knapper, skjerm eller noen andre synlige bevis på at dette er en mp3-spiller. Både utseende og størrelse er ganske lik som LGs populære Chocolate.

Når du skrur på spilleren lyser menyknappene opp i blått lys, og blir tydelige på den blanke overflaten. Som andre blanke, sorte overflater trekker den til seg fingermerker, men selv etter noen dager i håndveska i godt selskap med resten av veskas innbyggere er den merkelig nok ripefri.

I det høyttaleren vippes frem går skjermen fra normal til landskapsmodus, slik at du kan følge med på hvilken låt som spilles av på skjermen.

Designen i seg selv er som nevnt lekker å se på, men mp3-spilleren er litt i tykkeste laget sammenliknet konkurrentene. Skal du kjøpe K5 må det være på grunn av høyttaleren – ellers finnes det både penere og mindre alternativer som er minst like gode.

Kast vekkerklokka
I tillegg til mp3-spiller kan du bruke K5 til å kikke på bilder (i jpeg-format) og høre på radioen. Radioen er avhengig av at du har et hodesett koblet til, men det trenger ikke å være hodesettet som følger med.

Går du til innkjøp av en K5 kan du imidlertid kaste unna den gamle vekkerklokka. I tillegg til å være mp3-spiller er den nemlig en ypperlig vekkerklokke. Du kan stille inn tidspunkt og dagene du vil vekkes, og selvsagt velge hvilken låt du skal vekkes av.

Vekkerklokka har slumrefunksjon, og du kan velge mellom slumreintervaller på 3, 5 og 10 minutter.

Superbatteri
Nok et stort pluss finner vi i batteritiden til Samsung K5. Den har nemlig en faktisk batteritid på mer enn 30 timer når du bruker hodesett, og i overkant av 5 timer når du spiller av via høyttaleren. Sammenliknet med andre spillere er dette svært imponerende.

Spilleren lades opp når den er koblet til pc-en din, men kan dessverre ikke lades i stikkontakt uten at du eventuelt har kjøpt en ekstra lader. Den eneste laderen som følger med er med andre ord kabelen du kan koble til pc-en.

Regner du med å høre på musikk mer enn 30 timer, bør du altså ikke dra av gårde hjemmefra uten å ha med deg en pc.

Konklusjon
Som mp3-spiller gjør K5 en utmerket jobb. Både musikkspilleren og radioen fungerer svært bra, og vekkerklokken har enda ikke sviktet oss. Allikevel er vi ikke i tvil om at det er boomblaster-funksjonen som gjør dette til en spiller du enten vil ha eller ikke vil ha.

Er du interessert i å dele musikken med andre er K5 et glimrende alternativ. Er du av den mer private sorten som vil holde alle favorittene for deg selv, bør du heller ta en titt på Samsung K3 eller noen av konkurrentenes spillere som ikke har høyttaler. Både vekten og prisen bærer jo preg av at det sitter en stor høyttaler gjemt under panseret.

K5 fåes med 1, 2 og 4 gigabyte lagringsplass, og koster fra en drøy tusenlapp for 1 gigabyte til i overkant av to tusen for varianten med 4 gigabyte lagringsplass.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai