Gå til sidens hovedinnhold

-Tenker på det hver dag

Lou Angeli var med på redningsarbeidet på World Trade Center.

(SIDE2:) - For å være ærlig så tror jeg ikke sårene har leget i det hele tatt. Amerikanere er fremdeles veldig bekymret for fremtidige angrep. Selv om det skjedde for ni år siden, er det friskt i våre sinn, og vi blir minnet på det nærmest daglig. Jeg var der, og kan si at jeg tenker på det flere ganger hver dag. Så jeg tror ikke sårene er leget ennå, sier filmskaper og videojournalist Lou Angeli.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Han står bak en rekke TV-produksjoner og også dokumenterer hvor han har fulgt beredskapspersonell på nært hold. Angeli er tidligere brannmann, og var med på redningsarbeidet etter terrorangrepet på World Trade Center, «tvillingtårnene» 11. september 2001.

- Umulig å forestille seg
I morgen er det ni år siden det mest omfattende terroranslaget i USAs historie. I den forbindelse viser Discovery Channel «9/11: Etter tårnenes fall», en dokumentar som viser og beskriver redningsarbeidere som leter etter overlevende i ruinene, og familiemedlemmer som leter etter sine kjære. Det blir også vist opptak fra personer som har dokumentert hendelsen. En av dem som har filmet er Angeli.

Han var hjemme hos seg selv i Delaware da han fikk en telefon fra en brannsjef i New York.

- Jeg fikk telefonen like etter det første flyet hadde truffet bygningen. Jeg samlet sammen utstyret mitt, både brannutstyr og filmutstyr, og begynte å kjøre mot New York City. Jeg hadde ikke radioen på, så jeg visste ikke at det hadde kollapset.

Angeli kom fram til «Ground Zero» på ettermiddagen.

- Å kjøre fra hjemmet mitt til New York City er vanligvis en totimers tur, men det tok mye lengre tid den dagen. Det jeg så da jeg kom til «Ground Zero» var som tatt ut av en Alien-film. Jeg hadde vært i det området mange ganger, og det så ikke ut som noe jeg kunne ha forestilt meg. Jeg er kjent i området, likevel visste jeg ikke hvor jeg var da jeg kom fram. Jeg visste ikke hvilken gate jeg var i. Det var tøft, og jeg tror det jeg husker mest er omfanget av skadet stål. Redningsarbeidere krabbet rundt som maur, og jobbet i grupper på ti eller femten og gjorde sitt beste for å finne folk, sier Angeli til Side2.

Det var 70.000 frivillige som jobbet på «Ground Zero» i seks uker.

Angeli har filmet i krig, og dokumentert en rekke katastrofer, men ingenting slår «9/11», mener han.

- Uansett hvor du sto på Ground Zero så du blodbad og katastrofe.

- Glemmer for fort
Angeli mener dokumentaren som skal sendes på norske TLC denne helgen er viktig nå fordi det til neste år er 10 år siden terrorangrepet. I tillegg synes han at vi har glemt altfor fort hva som skjedde i 2001.

- I det kommende året vil det skje mye i form av å minnes det som skjedde 11. september. Noen programmer vil være positive, andre vil være mye mer undersøkende – om hva som skjedde og hvem som har skyld. Men «After the towers fell» er et program som handler om respekt, om hvordan folk takler følelsene sine, og hvordan de har forsonet seg med det som skjedde med dem og deres familie.

Angeli føler likevel ikke sinne etter terrorangrepet, forteller han.

- Selv etter angrepene var vårt fokus på «Ground Zero», og på arbeidet med å prøve å finne folk. Det var lite snakk om terror på «Ground Zero». Fokuset var kun på arbeidet vårt. Så jeg er ikke sint på muslimer, ikke sint på myndighetene. Det som skjedde var utenfor deres kontroll på den tiden.

Om konspirasjonsteoriene
Det finnes en rekke konspirasjonsteorier om 11. september. Blant annet hevder noen at amerikanske myndigheter skjuler sentrale fakta rundt terrorangrepet. Noen hevder myndighetene selv utførte det, mens andre påstår de visste om det, men ikke reagerte. Det er også blitt påstått at angrepet ble utført for å rettferdiggjøre krigen i Midtøsten. Det florerer også teorier om at Al-Qaida ikke er fiende, men at de er konstruert av amerikanske myndigheter. Angeli er uenig med alle konspirasjonsteoriene, og mener det går å avvise de fleste.

- En av teoriene er at bygningen var full av eksplosiver da den kollapset. Jeg har diskutert dette mange ganger med en venn av meg som er ekspert på såkalt høye stigebranner i New York. Han hadde forutsett at det ville falle slik som det gjorde hvis det ble angrepet igjen, spesielt etter bombingen i 1993. Det er bygd veldig annerledes enn andre høye bygninger. Jeg mener alle konspirasjonsteoriene bare er tøys!

Takler hverdagen
Som så mange andre slet Angeli i ettertid på grunn av opplevelsene, og arbeidet etter «tvillingtårenens» fall.

- Det var en periode jeg led av posttraumatisk stresslidelse. Jeg er veldig åpen om det. Jeg klarte å få hjelp gjennom ulike grupper og psykolog. PSD er noe du må leve med for alltid. Men nå vet jeg triggerpunktene som gjør meg sint eller deprimert, så nå vet jeg hvordan jeg skal takle det.

«9/11: Telefon fra tårnene» sendes på TLC Norge 11. september kl. 22.00. «9/11: Etter tårnenes fall» sendes 12. september kl. 23.30.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken