Gå til sidens hovedinnhold

Disse barna har mistet alt

Disse barna har mistet foreldrene eller vokst opp på gata. Likevel smiler de.

(ZAMBIA/SIDE2:) - Hit kommer barn som er sårbare og forsømt en dag, så får de en ny sjanse den neste. Det er viktig for den kommende generasjonen, sier Florence F Phiri, national director ved SOS-barnebyer i Zambia.

Ny fremtid
Nettavisen/Side2 har besøkt barnebyen som ligger i hovedstaden Lusaka.

Her får barn som ikke kan bli tatt hånd om av familien et nytt hjem, mor og søsken. Barn som har mistet foreldrene sine av aids, barn som har overlevd ved å spise søppel fra gata, barn som er forlatt av slektninger som er for fattige til å forsørge dem, eller barn som er overlevert fra en bestemor som er for syk til å være omsorgsperson.

Besøk den interaktive SOS-barnebyen: Klikk og redd et barn

Seks kilometer utenfor Lusaka sentrum ligger den 16 hektar store barnebyen. Eukalyptus trær, enkel arkitektur med murhus og barn som løper i skoleuniformer gjør miljøet uforstyrret og fredfull.

Omgivelsene rundt er derimot tett befolket og svært fattig.

Se video fra SOS-barnebyen i Lusaka:

191334

Motivasjonen
Flere av de mindreårige som bor i barnebyen har ofte mistet sine nærmeste, eller har en tøff bakgrunn.

- Bare tre uker etter at et utsatt barn har kommet hit ser jeg et smil. Jeg vet at vi skal følge det opp og se fremgangen, derfor jobber jeg med dette, sier Phiri.

- Sagt på en enkel måte er dette et integreringsprogram. Her får barna plass i barnehage, de får skolegang, går på yrkesskole og blir forberedt til voksenlivet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Direktøren forteller om flere som har begynt på universitetet etter endt skolegang i barnebyen. De får en mulighet til å skaffe seg en inntekt, både for seg selv og familien.

- De som er spesielt smarte blir kanskje doktorer, så har du også de som finner jobb i industrien, sier Phiri.

På området er det også bygget 15 familiehus, medisinsk senter, kontorer til de ansatte, fotballbane og en kiosk. Barnebyen gir ikke bare de yngste en mulighet til et bedre liv, men er også en organisasjon som skaffer en rekke arbeidsplasser i form av blant annet lærere, SOS-mødre, sjåfører og gartnere, opplyser Phiri.

-Vi setter stor pris på støtten vi i SOS-Zambia får. Vi vil alt det beste for barna, og håper folk fortsetter å støtte oss, påpeker hun.

Se og les mer på den interaktive SOS-barnebyen.

FAKTA: Zambia er en republikk i Afrika, som grenser mot Angola, Botswana, Den demokratiske republikken Kongo, Malawi, Mosambik, Namibia, Tanzania og Zimbabwe. HIV/Aids er nasjonens største problem der 17 prosent av den voksne befolkningen er rammet. HIV/Aids vil fortsette å herje Zambias økonomi, politikk, kultur og sosiale utvikling i fremtiden. Landet er blant verdens fattigste nasjoner, og over 70 prosent av zambierne lever i fattigdom.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg