Gå til sidens hovedinnhold

Disse barna spiser sunnest

Voksenmat skaper sunnere matvaner for barn, viser det seg.

(SIDE2): De fleste foreldre har en eller annen gang fortvilt over et lite barn som pirker i maten. Men forskere sier at barn som får presentert den samme maten som foreldrene spiser, legger seg til sunnere vaner enn om de hele tiden får sin egen mat, skriver The Daily Mail . Spesielt gjelder dette middagsmat.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Ifølge forskerne er mor og fars diett viktigere for barnas helse enn om de småspiser mellom hvert måltid eller spiser foran TVen. Det forutsetter selvfølgelig at mors og fars matvaner er av den sunnere sorten.

Går glipp av vitaminer
- Å tilby barnet sin egen mat, betyr ofte at barnet går glipp av viktige stoffer som det for eksempel finnes i grønnsaker, sier Valeria Skafida ved Centre for Research for Families and Relationships, universitetet i Edinburgh.

Skafida sier at i de tilfeller der barn spiser annen mat enn de voksne, er det også trolig at de spiser mer ensartet.

Og om de spiser alene før foreldrene, er det viktig ikke å gi etter for typiske barneønsker som pizza, pasta og pølser.

- Det betyr ikke noe at barnet spiser før foreldrene, det viktige er at de spiser samme maten, sier Skafida. Undersøkelsen er trykket i Sociology of Health and Illness.

Komplisert matlaging
Forskerne advarer mot at det skal være «ett måltid for far, ett for mor og ett for barna». I Storbritannia oppga så mange som to tredjedeler av de spurte familiene i undersøkelsen at et eller annet familiemedlem hadde andre spesielle hensyn å ta i forhold til diett.

- Det er enklere at barn mister vitaminer og viktigere stoffer om de får sin egen spesialtilrettede mat, sier legen Colin Michie, som leder ernæringskomiteen ved Royal College of Paediatrics and Child Health. Han sier til The Daily Mail at det er større sjanse for at barn blir fattige på jern, sink og vitamin D. Han anbefaler også at familien tar seg tid til å spise sammen fordi det er vanskeligere for barn å manipulere foreldrene når de sitter ved bordet samtidig.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken