Gå til sidens hovedinnhold

Disse bildene blir du svimmel av

Animerte bilder på nettet er ikke nytt. Opplevde du nettsidenes spede begynnelse på nittitallet har du sikkert sett tusenvis av dem. Blinkende stjerner, løpende bjørner og eksploderende fonter.

De kan alle takke bildeformatet «.gif» for sine småhakkete animasjoner, som går i en hypnotiserende, evig loop.

Ny æra

Kunstformen, hvis den kan kalles det, har fått en oppblomstring de siste årene. Du skal ikke bla igjennom mange nettsider før noen har lagt ut en morsom animasjon i et kommentarfelt, eller laget en morsom «meme» med et kort klipp fra en TV-serie eller film.

Nå har imidlertid én mann tatt ansvar, og tatt animasjonene til et helt nytt nivå. For slike animasjoner, slike «gif»-er, har vi aldri sett maken til, skriver Teknofil.no.

Mannen heter Paolo Ceric, og kommer fra Kroatia. Han er bare 22 år, og studerer for å bli elektronikkingeniør ved universitetet i Zagreb, hvor han eksperimenterer på nye måter å skape kunst fra 3D-programmer og koding.

Resultatene er mildt sagt imponerende.

Starter prosessen i et 3D-program

Vi tok kontakt med Paolo Ceric for å få litt innsikt i hvordan han har laget bildene, hva han tenkte og ikke minst hvor lang tid det tar å lage dem.

– Det varierer fra bilde til bilde, men vanligvis har jeg en idé om hva jeg vil lage. Så bruker jeg enten et 3D-program, Cinema 4D, eller et programmeringsspråk kalt Processing for å lage selve animasjonen, forteller Ceric til Teknofil.no.

Det vanskeligste skal visst ikke være å lage selve animasjonen, men å holde filstørrelsen nede, og gjøre loopingen så glatt og fin som mulig:

– Jeg vil alltid ha alle animasjonene ned til bare 30 separate bilder. Det gjør at filstørrelsen på bildet blir passelig lavt, slik at alle kan se bildene uten problemer. Blir det større en 1 MB vil det ta for lang tid å laste ned i mange nettlesere.

Stor jobb

Når han har laget animasjonen, delt det opp i 30 bilder og justert størrelsen, tar han turen innom et par andre programmer:

– Jeg pleier å bruke både Photoshop og After Effects for å legge til detaljer i bildene. Det er ofte her jeg oppdager om jeg liker bildet eller ikke. Hvis jeg liker det tar det kanskje bare 3 timer fra start til slutt, men hvis jeg ikke liker hva jeg har laget må jeg endre på en del ting, og da tar det fort et par dager før bildet er ferdig, forteller Ceric.

– Grunnen til at jeg har valgt GIF som format er enkelt. Jeg ville transformere ideene mine til bevegelse, men likte ikke ideen om å lage videoer og legge dem ut på Vimeo eller Youtube. Det hadde blitt klønete, og da hadde videoene heller ikke loopet. GIF-er er der umiddelbart, og looping-effekten kan være virkelig interessant hvis du gjør det riktig.

På de neste sidene har vi lagt ut en del av våre favoritter.

(Vi har vært nødt til å dele opp bildene på flere sider, slik at du får sett bildene slik de bør bli sett. Gif-er med så mange individuelle bilder som som dette krever nemlig en del prosessorkraft for å kjøre glatt).

Hvilket bilde liker du best? Diskutér gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

For enda flere bilder kan du ta turen innom Paolo Cerics nettside.

Les også: De sykeste bildene i Google Street View

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken