Gå til sidens hovedinnhold

Disse påvirker deg

Her er de 25 mest innflytelsesrike personene de siste 25 årene.

(SIDE2): USA Today har foretatt kåringen, som skal kartlegge hvem som har vært med på å forandre noe; enten det er innen teknologi, medisin eller humanitært arbeid.

1. Bill Gates
Ikke overraskende kommer Bill Gates, som endret kommunikasjon og handel med Microsoft, øverst på lista. Nå er han verdens rikeste mann og bruker tida på å gjøre sitt beste for å redde verden.

2. Ronald Reagan
USAs president fra 1980 (gjenvalgt i 1984) satte landet på en mer konservativ vei, ga folket større tiltro og smidde et forhold til Sovjet-lederen Mikhail Gorbatsjov som hjalp til å gjøre slutt på den kalde krigen.

3. Oprah Winfrey
Hun har blitt kåret til verdens mektigste kvinne mange ganger, og er nærmest et ikon for mange amerikanere. Siden hun først kom på skjermen i 1984 har talkshowet hennes særlig tatt for seg typiske tabu-emner, og sparket i gang en selvhjelpskultur.

4 & 5. Francis Collins og J. Craig Venter
Disse to startet «The Human Genome Project» i 2000, som går ut på å kartlegge det humane genom. Det gjør det enklere å identifisere, behandle og forebygge noen av verdens mest fryktede sykdommer.

6. Osama bin Laden
Etter al-Qaedas terrorangrep 11. september 2001, startet det som for mange amerikanere er en global kamp mot radikale islamister.

7. Stephen Hawking
Fysikeren Hawking utforsket universet, og populariserte naturviteskap da han ga ut boka «A brief history of time» i 1988. Til tross for at han har sykdommen Lou Gehrigs er han også kjent for sin skøyeraktige personlighet.

8. Lance Armstrong
Han vant utrolige syv strake Tour de France-seire etter å ha kjempet mot testikkelkreft. Han står i tillegg bak armbåndene «Livestrong» som går til inntekt for kreftforskning.

9. Pave Johannes Paul 2.
Polskfødte Karol Józef Wojty¿a hjalp å drive fram en fredelig polsk revolusjon i 1989, som siden ga gjenklang i resten av Øst-Europa. Han var også med å definere den romersk-katolske kirkens rolle i den moderne verden, og var pave i 26 år til han døde i 2005.

10. Bono
U2-sangeren Bono, eller Paul Hewson, bruker stjernestatusen til å spre sitt budskap om å slette gjelden til land i den tredje verden og å erkjenne AIDS-problemene. Dette gjør at han flere ganger har blitt nominert til Nobels Fredspris.

11. Mikhail Gorbatsjov
Sovjetunionens siste leder formet som nevnt et forhold til anti-kommunisten Ronald Reagan, og innførte glasnost og perestroika (økonomiske og politiske reformer). Under hans oppsyn falt Berlinmuren, og Sovjetunionen ble oppløst.

12 & 13. Sergey Brin og Larry Page
Etter å ha møttes som studenter i 1995 fant Brin og Page opp en måte å organisere informasjon på internett ved å analysere forholdet mellom nettsider. Den metoden heter i dag Google, og er verdens mest brukte søkemotor.

14. George W. Bush
USAs president kommer til å bli husket som mannen som ledet USAs svar på 11. september og beordret invasjonen av Irak i 2003.

15. Sam Walton
Gårdsgutten Sam Walton startet verdens største detaljistkjede Wal-Mart og ble raskt verdens rikeste mann. Han døde i 1992.

16. Deng Xiaoping
Lederen av Folkerepublikken Kina fra 1976 fram til sin død i 1997, sto bak reformer som preger Kinas økonomi slik den er i dag og gjorde at landet gikk over til markedsøkonomi.

17. Michael Jordan
Antagelig verdens største basketballspiller har hatt innflytelse på den nye generasjonen spillere med sine lange steg og smellende scoringer. Han spilte mest for Chicago Bulls. I tillegg nådde han fram til de unge med sin sympatiske personlighet.

18. Howard Schultz
Erkeeksempelet på «The American Dream» - en fattig gutt fra Brooklyn som med sin drøm om å reprodusere italienske espressobarer har påvirket amerikanernes spisevaner i like stor grad som McDonalds gjorde en generasjon før. Starbucks er en viktig del av enhver kaffeelskers hverdag.

19. Nelson Mandela
Etter å ha sittet 27 år i fengsel ble Nelson Mandela den første presidenten for et demokratisk Sør-Afrika i 1994, og anti-apartheid-aktivisten fikk Nobels Fredspris.

20. J.K. Rowling
Forfatteren bak Harry Potter, som ga ut siste bok i serien i sommer, har fått både voksne og barn til å leve seg inn i den kompliserte trollmannsverdenen i ti år.

21 & 22. Bill og Hillary Clinton
Han var den første demokraten til å bli valgt for to perioder siden Roosevelt. Hun gikk fra å være bedratt kone til å bli senator og den klart mest tydelige amerkanske kvinnelige presidentkandidaten noensinne.

23. Russell Simmons
Han var med på å starte hip hop-selskapet Def Jam, som siden midten av 80-tallet har påvirket popkultur i form av alt fra musikk og dans til klær.

24. Ryan White
Den 13 år gamle bløderen fra USA ble diagnosert med AIDS i 1984, og siden kastet ut at den offentlige skolen han gikk på. Fram til sin død i 1990 ble han en talsperson for den stigmatiserte sykdommen AIDS.

25. Homer Simpson
Homer fra serien, og filmen, «The Simpsons» illustrerte ironien og mangelen på ærbødighet som kjernen av den nye amerikanske humoren, og banet vei for show som «The Daily Show».

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene