Gå til sidens hovedinnhold

Disse selskapene blir solgt

Ekspertene tror på økt oppkjøpsaktivitet på Oslo Børs i 2007. Les hvilke selskaper som vil bli kjøpt opp.

Etter rekordvekst på bunnlinjen de siste årene, renner de store selskapene over av cash. Dette presser selskapene til å se etter nye investeringsprosjekter, som igjen øker oppkjøpsaktiviteten.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities forklarer at oppkjøpsaktiviteten vil bli en av de viktigste driverne på Oslo Børs i året som kommer.

Forventer økt aktivitet
- Jeg forventer at oppkjøpsaktiviteten øker ytterligere både på Oslo Børs og ute i Europa, sier Nyborg til NA24.

Han forklarer at mange av selskapene nå er i ferd med å gå tomme for tilbakekjøps-fullmakter og at corporate-avdelingene i meglerhusene nå jobber på spreng for å konstruere ulike dealer.

- Blant oppkjøpskandidatene er det mange underprisede selskaper. Det er både vekst- og synergieffekter ved et oppkjøp som gjør at selskapet forsvarer en høyere prising enn hva markedet priser inn, sier Nyborg.

Størst trykk i oljesektoren
Han tror olje og offshore blir en av de heteste sektorene fremover.

- I prinsippet vil hele riggsektoren med unntak av SeaDrill være gode kandidater. Oilservice-selskaper og små oljeselskaper kommer i spill. Storebrand ligger jo også der og nærmest ber om et oppkjøp, men vi vil også se nye oppkjøp blant teknologiselskapene, sier han.

Aksjestrategen regner med oppkjøpspremier på mellom 20-40 prosent, men ser muligheten for enda fetere premier om det kommer flere beilere til bordet.

Kim Evjenth, sjefstrateg i Kaupthing, støtter Nyborgs synspunkter.

- Offshore og IT sektoren er de sektorene hvor vi vil se flest oppkjøp i 2007. Mange av de små oljeselskapene står i faresonen for å bli oppkjøpt, mens Super Office og Software Innovation er relativt klare kandidater i IT-sektoren, sier han til NA24.

Også han forventer oppkjøpspremier på 20 til 40 prosent.

- Lav rente, store strømmer av penger og en langvarig oppgangskonjunktur bidrar til komfortabel inntjening for de fleste i tiden fremover. Mange småselskaper i denne situasjonen er modne for konsolidering, sier han.

Økt tro på mineralsektoren
CAR-analytiker Gunnar Holen tror også oljesektoren er den hotteste sektoren for oppkjøp i 2007. Men ser også store muligheter både i rigg og mineralsektoren.

Han trekker først og fremst DNO og Altinex som de mest opplagte oppkjøpskandidatene i olje.

- DNO har med sitt kjempeinnpass i Kurdistan utnyttet et tidlig vindu, noe som andre ønsker å få innpass i. I tillegg er aktiviteten i Jemen og på norsk sokkel veldig spennendes, sier Holen til NA24.

Han mener også at Altinex sin cashflow er svært bra noe som kan tiltrekke seg oppkjøpslystne selskaper.

- Altinex har svært god cashflow noe som oppkjøperne blant annet kan bruke til å finansiere oppkjøpet med, sier han.

I riggsektoren ser Holen for seg Eastern Drilling, Aker Drilling, Sinvest, Petrolia Drilling, Petromena, Songa og Scorpion som potensielle oppkjøpskandidater.

Innen mineralsektoren har det også vært flere oppkjøp i senere tid, en trend CAR-analytikeren tror vil fortsette.

- Crew er blant annet en av de naturlige oppkjøpskandidatene, sier han.

Han forklarer at det er vanskelig å finne signifikante reserver noe som vanskeliggjør organisks vekst i sektoren. Dette fører til at selskapene som ønsker å ekspandere tvinges til oppkjøp.

Han har litt andre forventninger til oppkjøpspremie enn de to andre meglerhusene.

- Det kommer litt an på strategiske verdier. Men det er naturlig å anta en oppkjøpspremie på mellom 30-50 prosent, sier han.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær