Gå til sidens hovedinnhold

Disse tenåringene er smartest

De mest intelligente ungdommene hører på heavy metal, viser ny undersøkelse.

(Side2): Slapp av foreldre; ungene deres er ikke i ferd med å nå avgrunnen selv om de har grodd langt hår, sminket seg til det ugjenkjennelige, malt rommet svart og hører på piggtrådmusikk. Snarere tvert imot.

Stress
En ny undersøkelse viser nemlig at de aller kvikkeste tenåringene hører på Iron Maiden og AC/DCs musikalske artsfrender.

Studiene tar utgangspunkt i 1057 medlemmer av «The National Acadamy for Gifted and Talented Youth». Organisasjonens 120.000 medlemmer representerer Storbritannias topp fem prosent skarpeste ungdommer mellom 11 og 19 år.

Forskerne fant ut at mange dedikerte metalfans ofte er ekstremt smarte, og bruker musikken som hjelp til å takle alt stresset rundt det å være en begavet outsider, skriver den britiske avisen The Telegraph.

- Vi snakker om en gruppe mennesker som har lavere selvtillit enn gjennomsnittet og som ikke føler at de passer inn. De er mer stresset og bruker heavy metal til å få bukt med stresset, sier psykolog ved Universitetet i Warwick, Stuart Cadwallader.

Fordommer
39 prosent av de spurte oppga rock som favorittmusikk, 18 prosent likte R&B og 14 prosent foretrakk pop. Seks prosent verdsatte heavy metal høyest, og en tredjedel av deltakerne oppga genren på tredjeplass blant topp fem.

- Deltagerne i undersøkelsen sa at de setter pris på kompleksiteten og også ofte de politiske sidene ved heavy metal i forhold til den gjennomsnittlige poplåta. Dette har en tendens til å bekymre foreldre, men jeg mener det kun er et karaktertrekk. Det indikerer ikke et problem, mener Cadwallader, som også synes det er på tide å endre enkelte musikalske oppfatninger.

- Mange har en forestilling om at begavede og talentfulle elever hører på klassisk musikk og bruker mye tid på å lese. Jeg mener dette er en unøyaktig stereotypi. Det finnes riktignok litteratur som linker heavy metal til dårlige, akademiske prestasjoner, men vi fant dem som motbeviser det.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien