Gå til sidens hovedinnhold

Snakk med hesten – forstå deg selv

Det er umulig å få hesten til å gjøre noe som helst uten selvinnsikt.

Italieneren spaserer rolig mot oss, med border collien Capi tett ved sin side. Stallen og hestene som gresser fredelig på jordet vitner om at livsverket hans er i ferd med å slå rot på Nesodden utenfor Oslo. Her skal han drive med rideopplæring, selvutviklingskurs og lederutvikling. Hans vei til målet skiller seg ut fra mye som er på markedet. Fabio Manzetti har ikke sansen for kick-off eventer og fastvarianter.

For raskt
- Jeg er forundret over at det ikke skjer flere ulykker. I dag skal alt skje så fort. Har du kjøpt ridekurs og ikke kan trave etter tre - fire timer, blir kurset stemplet som dårlig, sier Manzetti.

Forventningene tilsier superraske resultater. Men det som ofte skjer er en situasjon med mange elever på en gang oppå hester som går bak hverandre, slik at elevene får en illusjon om at de kan ri.

- I realiteten sitter de på en hest som overhodet ikke respekterer dem – og ved første naturlige anledning vil den ta over styringen. Min måte er helt motsatt. Derfor gir jeg bare private timer, gjerne med to deltakere hvis de er familiemedlemmer eller venner. Det er fint å lære av hverandre.

En god skole
Kurset går over tre etapper. Under den første skal ikke eleven ri, men lære å kommunisere med hesten. Hestepsykologi er en selvfølge, men erfaringen og samspillet gir også god innsikt i menneskepsykologi.

- Du må få hesten til å gjøre en rekke øvelser, uten å ha fysisk kontakt med den. Det kan blant annet være å hente hesten fra boksen. Noe som kan høres banalt ut, men som ikke er det.

Det er viktig at hesten skjønner hva du mener og har tillit til deg før den velger å være med på det du vil. Under øvelsen diskuterer Manzetti filosofien bak dette og hvorfor man bør velger akkurat denne løsningen.

Ikke bruk pisk
Manzetti følger prinsippene til natural horsemanship, en gammel måte å forstå hesten på. Metoden er basert på dyrets kroppsspråk og skal gjøre det mulig å skape et godt forhold mellom menneskehest. Du som skal styre hesten må vite hva du vil, hvorfor du vil gjøre det slik, og få dyret til å skjønne budskapet og samarbeide. En mer avansert øvelse er å få hesten til å gå rundt paddocken uten å trave eller galoppere. Å bruke pisk er uaktuelt.

- Du kan ikke styre en hest med vold – iallfall ikke flere ganger, understreker Manzetti.

Må ha selvinnsikt
Under denne øvelsen vil du se at hesten gjør nøyaktig det du selv gjør fordi de får tydelige kroppslige signaler.

- I denne prosessen lærer du noe som er veldig viktig – nemlig å kjenne deg selv. En hest som blir satt sammen med en stresset, engstelig eller aggressiv person vil ikke gjøre det den blir bedt om, men gå sin vei eller finne på noe annet.

Det er viktig at man ikke er stresset og utrygg.

- Dyret vil rett og slett ikke være sammen med noen som utstråler usikkerhet, utrygghet, stress eller sinne. Det er ikke for ingenting at flokkens leder er den eldste hoppen. Det vil si den som har mest erfaring og dermed den ubestridte leder.

Selvinnsikt er hovedmålet med kursets første del, noe som igjen fører til større indre ro og trygghet. Hesten må stole på at du er en god leder og samarbeidspartner. Når tilliten er etablert vil hesten være villig til å gjøre det meste.

I etapper
Å sette opp et bestemt tidsskjema er bortkastet, mener Manzetti. Læring og mestring er en prosess som varierer i tid. Du kan raskt komme opp på et visst nivå, for så å føle at du stagnerer. Ta det med ro, er budskapet, tåken vil lette og framgangen fortsette. Manzetti ser heller ikke på seg selv som en læremester, men som en tolk.

- Hesten gjør jobben, men jeg kan språket og kan trå til hvis det trengs.

Neste skritt er å ri barbakk. På tradisjonelle kurs blir eleven gjerne satt på en hest med sal og stigbøyler, noe som gir en falsk følelse av balanse. Ekte balanse skjer når kroppen smelter med hestens, og det skjer kun når du rir barbakk, mener læreren.

Aldri helt utlært
Elevene skal mestre trav og helst galopp i løpet av fase to. For å ikke sjenere eller skade hesten i denne fasen er det viktig at den ikke har bitt i munnen, Målet er å lære å styre hesten med kroppen som instrument. Etter hvert blir hestene utstyrt med sal, som øker stødigheten. Mange foretrekker likevel å ri barbakk.

Finpussen skjer i siste del, med galopp, riding i ulendt terreng og hopp over hinder. Etter omtrent tre måneder føler de fleste at de kan mestre ridekunsten. Men du blir aldri helt utlært. Hester er individer med ulike personligheter, du må klare å kommunisere med hver enkelt.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken