GÅ RETT TIL DYRESIDEN

På verdensbasis er munnhulelidelser blant de mest utbredte lidelsene. Likevel er det lite fokus på behandling, noe som får alvorlige konsekvenser for mange kjæledyr. Frekvensen av munnhuleproblemer øker dramatisk med alder, og gir smerter som kan føre til atferdsendringer. I verste fall kan dette få skjebnesvangre konsekvenser ved at dyret dør for tidlig.

- Slike lidelser er smertefullt for dyret, like vondt som for oss. Å fjerne slike tilstander gir bedre livskvalitet for dyret, sier dyrlege Geir Erik Berge.

Kroniske infeksjoner i kjeven tretter ut immunforsvaret og gir dårlig motstandskraft mot andre lidelser. Infeksjonsporter i munnhulen gir bakteriespredning, slik at det kan oppstå infeksjoner, byller og immunreaksjoner andre steder i kroppen. I verste fall kan dette føre til en betennelse i hjerteklaffene.

Kunnskapen øker
Tradisjonelt har Veterinærhøgskolen undervist lite i munnhulelidelser og behandling av disse. Derfor må dyrleger ha tilleggsutdannelse for å kunne utføre slik behandling.

- Det har vært en utstrakt etterutdanning av norske dyrleger de siste årene. Det finnes et senter for dyrleger med ulike kurs. De tre siste årene har jeg hatt ca. 180 kolleger på kurs i munnhulelidelser og kjevekirurgi. Erfaringen fra hundemiljøer er at mange ikke tenker over munnhulelidelser, men viser stor interesse når de får informasjon, sier Berge.

Puss, puss...
Behovet for tannpleie varierer litt fra rase til rase, men dyreiere bør la veterinæren sjekke hundens eller kattens tenner og munnhule jevnlig. Noen klarer seg med puss, andre må ha profesjonell rens for å fjerne plakk og tannstein. Det er også viktig å forebygge hjemme. Hundetenner har like stor nytte av tannbørsten som mennesketenner.

- Det er bare rengjøring som fjerner plakk og reduserer faren for tannsten, hull og tannkjøttsykdommer, sier veterinær Carsten Glindø.

Hva hjelper?
Han anbefaler spesialtannbørste og tannpasta for dyr uten fluor. Spesialfôr kan også være nyttig, fordi visse typer renser tenner for plakk. Ellers er det liten forskjell på effekten av våtfôr og tørrfôr på hund, mens tørrfôr har en noe bedre effekt enn våtfôr på kattetenner.

Det finnes også en rekke forskjellige tyggebein og spesialtyggeprodukter.

Les flere dyresaker:

Ikke en meter uten dyresokker

Rusty er ulovlig feit

Skilsmisse - hva med hunden?