(SIDE2): Det finnes en haug med stereotypier og vedtatte sannheter når det gjelder sex- og menn. Tøm og røm, hull er hul, sex er sex …

Me Abraham Morgentaler, lege og forfatter av boken «Why Men Fake it: The Totally Unexpected Truth About Men and Sex», sier at det ikke er så enkelt – menn og kvinner er ikke så forskjellige når det kommer til sex. Og menn er (selvsagt) ikke så endimensjonale og uten følelser om eget sexliv, som vi ofte læres opp til å tro.

Morgentaler har jobbet med menn og deres sexliv i 25 år, og serverer womenshealtmag.com de vanligste misforståelsene kvinner har når det gjelder menn og deres forhold til sex. Og vi gir deg fem av dem her.

Menn kan fake orgasme – og de gjør det

Utgangspunktet for Morgenthalers bok er en pasient som søkte hjelp: han faket orgasmene sine. Det hadde han gjort store deler av livet, men nå som han var sammen med en kjæreste, klarte han ikke la være å fake – han ville ikke fornærme henne ved å fortelle at han ikke fikk orgasme. Og ifølge Morgenthaler er denne mannen langt fra alene.

Og hvordan klarer disse mannfolkene å «bevise» en orgasme…?

- Bruker han kondom, så vil ikke hun merke noe om han kaster den rett etter. Bruker han ikke kondom, så avhenger det av hvor mye kroppsvæske det er der nede, og hvor bevisst kvinnen er på det, sier legen.

Menn faker av samme årsaker som kvinner

De fleste av mennene legen har pratet med, sier de har faket fordi de, merker at de ikke kommer til å klare komme i løpet av samleiet. Det er også en av årsakene kvinner oppgir til at de faker orgasme. Muligens på grunn av for mye alkohol, han er anspent, eller det er medisinbruk som påvirker muligheten for å komme.

- Å fake da er en måte å si til partneren at alt er bra, du gjorde en bra jobb, og det holder for meg, sier Morgentaler – og legger til at begge kjønn stort sett faker av svært uselviske årsaker.

LES også: Jenter deler sine beste sextips med gutter
OG her: Dette legger menn merke til i senga

Unge menn sliter også

Det er ikke bare dem som har tippet middelalderen og eldre, som sliter med å få junior til å gjøre som de vil. Også yngre menn kan ha problemer – og legen sier det ikke er noe unormalt ved det. Det er ikke bare ereksjonsproblemer, men også for tidlig utløsning – noe som gjelder rundt 20 prosent av alle menn.

Og også menn påvirkes av negative opplevelser eller kommentarer, og kan få sexlivet mer eller mindre lagt i ruiner når de oppfatter tilbakemeldinger om at egen maskulinitet og prestasjon ikke bra nok.

- Dersom kvinner ønsker å sørge for at forholdet har et positivt fortegn, så er det å fortelle mannennår han har gjort noe bra i senga. Selv et «Det var digg!» kan gjøre underverker.

Menn har oftere størst fokus på din sex-opplevelse

Muligens har kvinner som er seksuelt aktive skjønt at det ikke er slik - men man hørte gjerne i yngre dager at menn er egoister i senga, og gjør det som trengs for at de selv skal ha det godt.

Sannheten er at de fleste menn tenker mer på hvordan du har det enn seg selv.

- Så fort en mann har følelser involvert i forhold til en partner - om det så bare er at hun skal like han - så er mye av fokuset på hennes nytelse, sier legen - og kommer med et fantastisk eksempel.

En pasient var lam fra brystet og ned, men fikk hjelp til å få ereksjon ved bruk av sprøyter. Han var da i stand til å ha samleie med kona, og fortalte Morgentaler gledesstrålende at han følte seg som en mann igjen.

Poenget med historien, er at mannen selv ikke hadde følelser i underlivet, og selv ikke fikk noe ut av det seksuelt.

- Den historien sier noe om hvor viktig det var for han som mann å kunne levere seksuelt.

Du har kanskje høyere libido enn han

Morgentaler mener det er et sex-skifte på gang. Kvinner er mer seksuelt frigjorte og –sikre, samtidig som begge kjønn har lært seg stereotypiene om hvordan det skal være: Menn skal ha mer lyst, prestere mer og aldri si nei. Det fører til at flere menn oppsøker profesjonell hjelp.

- Jeg ser stadig oftere menn som beskriver et forhold der dama ønsker sex oftere enn de gjør selv. Det er ikke det at de ikke har lyst, det er det at enkelte kvinner har svært sterk libido. Det har trolig alltid vært slik, men kvinner uttrykte ikke dette i like stor grad tidligere, som det de gjør i våre dager, sier Morgentaler.

Meningen er selvsagt ikke at kvinner med høy libido skal fornekte seg selv – men menn med lavere libido enn dama, skal heller ikke banke seg selv opp over det. Det er bare å innse at man er forskjellig på området, og finne måter å leve sammen med forskjellen.

- Hvordan par forhandler om det kan være viktig. Man må ha respekt for den andres seksualitet, også, i tillegg til sin egen.

LES også: - Kvinner vil ikke innrømme lav sexlyst
OG her: Ti myter om sex