Gå til sidens hovedinnhold

Jakter som seriemordere

Haiskrekk? Denne informasjonen gjør det ikke lettere å bade.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskere har studert haiangrep og fått ny innsikt i hvordan haien opptrer nå den jakter byttet.

Resultatet viser at haiene oppfører seg som seriemordere. De observerer og vurderer potensielle bytter og lærer av sine feil, skriver Livescience.

- Haiene holder seg i et bestemt område, på mange måter som kriminelle gjenger som opererer fra et bestemt hus, sier Kim Rossmo, som er professor i strafferett ved Texas Statsuniversitet i San Marcos.

Les også: To timers dødskamp med tigerhai

Seriemordere
Professoren har deltatt i prosjektet «geografisk etterforskning», hvor forskerne har brukt kriminaltekniske virkemidler for å «etterforske» haienes drap.

Denne typen drapsetterforskning brukes ofte for å fange seriemordere, ved at man kartlegger drapene geografisk for å ringe inn morderen. Forskerne bruker paradoksalt nok metoden for å redde haien, ikke for å fange dem.

- For å beskytte haiene må man beskytte deres jaktmarker, sier Neil Hammerschlag, stipendiat i marinbiologi ved Universitetet i Miami.

Les også: Her jakter haien på 700 svømmere

Seljakt
Forskergruppen etablerte seg på øya Seal Island utenfor Sør-Afrika, som er en populær matkilde for hvithaier. Her jakter de seler i stor skala.

Studien registrerte 340 haiangrep. Så straks haien hoppet ut av vannet og tok selen kjørte de bort til «åstedet» med båt og registrerte koordinatene, samt størrelsen på haien.

Les også: Hainettene er ikke trygge

Lager strategier
Deretter ble dataene plottet inn i en matematisk modell som registrerer bevegelsene i drapene. Resultatet viser at haiene opererer fra en base, som de sirkler rundt konstant.

Fra denne basen observerer de sine bytter, lager strategier og lærer av sine feil for hvert angrep. De foretrekker å angripe i skumringen og tar helst seler som er alene og yngre.

- Eldre haier gjorde det bedre enn yngre og var mer sikre i jakten. Dette viser at jakten er en læringsprosess, avslutter Neil Hammerschlag, ifølge AP.

Har du sett ny interessant naturforskning? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter