Gå til sidens hovedinnhold

Er hunden din smart?

Her er listen over de ti smarteste hunderasene – og de ti dummeste.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Border Collie er den smarteste hunderasen viser nyere forskning på hundenes intelligens. Det skriver professor på University of British Columbia, Stanley Coren, i Psychology Today .

Forskerne skiller mellom tre typer hundeintelligens. Den første er instinktiv, og beskriver rasens fortrinn gjennom hvilke egenskaper som er avlet fram.

Den andre formen for intelligens beskriver det enkelte individs tilpasnigsdyktighet, og har ikke noe med hunderasen å gjøre. Den tredje typen er arbeids - og lydighetsintelligensen, der forskerne kan sammenligne de ulike hunderasene.

Les også: - Gibson reddet livet mitt

Les også: Hunder er smartere enn katter

Vanskelige oppgaver
Arbeids - og lydighetsintelligensen handler om hundens evne til å lære vanskelige oppgaver, og så utføre riktig oppgave på riktig kommando.

Servicehunder hjelper eierne sine på mange områder, de bærer og henter gjenstander, åpner og lukker dører, skrur lyset av og på, og de hjelper med klesvasken.

Stanley Coren bygger studien sin på 199 dommere i hundeshow, som har gradert hunderasene etter arbeids- og lydighetsintelligensen.

Her er topp ti:

1 Border collie

2 Puddel

3 Schæfer

4 Golden retriever

5 Doberman

6 Shetland sheepdog

7 Labrador

8 Papillon

9 Rottweiler

10 Australian cattledog

Hvis din hund ikke er på listen over - men kanskje i stedet på listen under - skal du ikke fortvile. Hunderasene er avlet fram for bestemte egenskaper, og på jumboplass finner vi afghansk mynde. Den er en effektiv jakthund i golde ørkenområder, samtidig som den ofte fremheves som verdens vakreste hund.

-Jeg synes at slike rangeringer er svært useriøse og ikke på noen måte reflekterer rasenes karakter og individualitet, sier administrerende direktør i NKK, Espen Engh

- Beaglen er med i listen over de ti dummeste, men den er blant de mest kjærlige å sosiale hunder som finnes, skriver Stanley Coren i studien sin.

Les også: Kløktige aper regner matte

Les også: Verdens største?

De dummeste
Her er listen over de dummeste, afghansk mynde fikk lavest poengsum.

10 Basset

9 Molosser (Mastiff)

8 Beagle

7 Pekingeser

6 Blodhund

5 Borzoi (Russisk ulvehund)

4 Chow-chow

3 Bulldog

2 Basenji

1 Afghansk mynde

Enighet blant dommerne
190 av de 199 dommerne var enige om at border collien skulle på topp. Det var noe mindre enighet i bunnen av listen, men 121 av dommerne rangerte afghansk mynde nederst.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Kommentarer til denne saken