GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Svineinfluensaen fra Mexico skaper frykt for en verdensomfattende pandemi. Dette er i så fall ikke unikt, fordi smitte mellom dyr og mennesker er ganske vanlig.

Forskere i Nederland studerte forekomsten av smittetilfeller mellom dyr og mennesker i perioden fra 2000 til 2005. I denne perioden har omtrent 50 millioner mennesker har fått sykdom fra dyr, og 78.000 av disse omkom, skriver Livescience.

Les også: Svineinfluensaen kan være i Norge

Ingen vaksine
Ifølge forskningen fra Nederland ser verden en økning i slike sykdommer. Forskerne er bekymret fordi det ikke ser ut til å være gode vaksiner mot disse sykdommene. For å forebygge anbefales det at leger og veterinærer samarbeider bedre.

- De er i den beste posisjonen for å identifisere trender og mønstre, som økning i dødsfall blant dyr, sier Jonatahn Heely, virolog og forsker ved biomedisinsk primatforskningssenter i Nederland, til Livescience.

Heeley mener det er essensielt at man har kontroll på utviklingen i økosystemer.

- Overvåkning og oppmerksomhet omkring økosystemer må ha en nøkkelrolle når det gjelder å identifisere og kontrollere virussmitte fra dyr, sier Heely.

Les også: Følg svineinfluensaen på nett

Svin smitter ofte
Svin viser seg å være en potensielt farlig kilde til pandemier, fordi de kan smitte mennesker, skriver Washington Post.

- Jeg mistenker at det har vært mange smittetilfeller av svineinfluensa som har gitt milde utslag i USA i mange år, sier Gregory C. Gray en lege som leder senter for utbrudd av smittsomme sykdommer ved universitetet i Iowa, til Washington Post.

Det spesielle i dette tilfelle er at viruset har blitt «menneskelig». Griser kan fungere som bærere av både fugle- og menneskeinfluensa, og kan dermed mikse viruser og skaper farlige avleggere.

Ikke sykdom i Norge
Mattilsynet melder at det ikke er påvist svineinfluensa på norske grisebesetninger. Norske besetninger har blitt kontrollert hvert år siden 1997.

- Viruset forårsaker luftveissykdom av ulik alvorlightesgrad hos gris. Ved alvorlige utbrudd er det dødelig hos gris, men vanligvis et det forholdsvis milde symptomer, skriver Mattilsynet.

Mattilsynet skriver videre at smitte fra svin til menneske ikke er vanlig, men at det har vært enkelte tilfeller med personer som har hatt tett kontakt med gris. Det er ikke farlig å spise svinekjøtt, da sykdommen smitter gjennom luftveiene.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED