RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Dassprosjekt" redda skolemiljøet


Foran: Edgaras Karmaza (f.v.), Robel Yemane Gebrekidan, Zakaria Meziane og Jibril Mahamed Abdiaziz. Bak er Adam Winum, Zakaria El-Hatri og Kim Skagen. Alle foto: Lars Marius Bækkevold
Foran: Edgaras Karmaza (f.v.), Robel Yemane Gebrekidan, Zakaria Meziane og Jibril Mahamed Abdiaziz. Bak er Adam Winum, Zakaria El-Hatri og Kim Skagen. Alle foto: Lars Marius Bækkevold
Kreativiteten er stor og tempoet høyt når gutta på Sagene skole skal bygge kantine av den gamle guttedassen.

SAGENE: - Vi måtte ta ut alt som var der, det var 13 eller 14 båser og vi tok ut dører og rev vegger, forklarer Zakaria El-Hatri som sammen med Adam Winum, Jibril Mahamed Abdiaziz, Robel Yemane Gebrekidan, Edgaras Karmaza, Kim Skagen og Zakaria Meziane har jobbet knallhardt med kantineprosjektet.

- Vi har også revet og båret ut en 16 meter lang vegg, forklarer Robel Yemane Gebrekidan, tydelig stolt.

SE BILDER HER

Modningsprosess

De syv gutta har mye energi og begynte ivrig med prosjektet allerede i september. Til å begynne med var det mye planlegging og venting på avfredning fra Byantikvaren.

- De har vært gjennom en stor modningsprosess ved å få være med på noe som de ser resultatet av med en gang, sier lærer Kjerstin Bakkevoll som har hatt ansvar for prosjektet.

- De har lært mye om samarbeid og problemløsning. De har nok lært mye mer enn de skjønner nå, sier hun og forteller om at guttene til å begynne med ville ha Playstation, biljard og pingpong, mens de nå ønsker en mest mulig effektiv og romslig kantine.

3,5 tonn murpuss

Gutta har blant annet båret ned 3,5 tonn (!) murpuss og fylt mer enn fem containere med skrot. De har støpt ny vegg, plukket ut farger, bestemt hvordan rommet skal se ut, vært i kontakt med Byantikvaren i forbindelse med avfredning av rommet og hatt kontakt med brannvesenet for å få det branngodkjent.

- Rivinga og bæringa var mest slitsom. Det var gøy i starten, men det ble tungt etter hvert, sier Kim Skagen.

- Brannvesenet har vært her for å fortelle oss hvor mange vi har plass til og hvordan vi skal takle en eventuell brann, sier Zakaria.

Vil bli snekker

Gutta har samarbeidet med rørleggere, snekkere og elektrikere og jobben har gitt mersmak.

- Jeg har lyst til å bli snekker og har søkt på bygg og anlegg på Sogn, sier Zakaria som går i tiende klasse.

Gutta har også gjennomført en markedsundersøkelse blant skolens elever for å finne ut hvilke godsaker de skal servere i kantina.

- Det går mye i pizza, børek, baguetter, vafler, brus, og overraskende mange som ønsker salat, sier de.

Elevkultur

Sagene skole har slitt med et nokså tøft elevmiljø i noen år. I fjor ble noen elever tatt ut av klassene for å drive kantina, og dette var en suksess. Derfor var ikke rektor Gjermund Jørgensen sen om å melde sin interesse da et prosjekt fra Göteborg skulle kjøres som pilotprosjekt.

Undervisningsbygg har bevilget 300 000 kroner til prosjektet og elevene har stått veldig fritt i forhold til utformingen og gjennomføringen av prosjektet.

Lærerne ved skolen ser allerede resultater: prosjektet har vært med på å skape et bedre miljø på skolen.

- Gutta kommer til å være så stolte, de har gjort dette for alle de andre eleven på skola. Vi har hatt en veldig røft miljø, men nå har vi fått fram en god elevkultur, sier Kjerstin.

Hun skryter uhemmet av guttas innsats. Selv om de går glipp av undervisning i noen fag har de lært mye, uten kanskje å skjønne det helt selv.

- De har laget arbeidstegninger, lært romforståelse, skrevet brev, målt og regnet. De likte ikke planleggingsprosessen, men nå ser de nytten av den, sier hun.

Den ene veggen i kantina skal dekoreres med en graffiti av arbeidsgjengen. Skissen til denne graffitien er laget fra fotografier tatt av fotograf Lars Marius Bækkevold som har dokumentert prosjektet.

- Vi skal drive kantina de første månedene selv, og så skal andre elever ta over etter hvert. Overskuddet skal vi bruke på en tur til Tusenfryd, sier Zakaria og Robel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere