RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Fruktlige" forfriskninger

Ungdomsskole- elevene ved Marienlyst skole fikk prøvesmake på regjeringens nye fruktordning.

MARIENLYST: I det reviderte nasjonalbudsjettet bestemte den rødgrønne regjeringen at alle ungdomsskoleelever fra høsten av skal få gratis tilgang på frukt. Derfor var ikke kandidat til St. Hanshaugens bydelsutvalg, Jarand Felland (Sp), sen med å tilby elevene på Marienlyst skole en prøvesmaking.

Bedre konsentrasjonsevne

Camilla, Elise, Karna, Marie og Adrian fra klasse 10a var blant dem som å takke ja da lokalpolitikeren dukket opp i skolegården med sin rikholdige fruktkurv. Alle synes de tiltaket er bra, og noen av dem mener de kommer til å få sunnere matvaner med ordningen.

Jeg tror jeg kommer til å spise mindre godteri om jeg kan forsyne meg frukt i stedet, mener 10.klassingen Elise Lindås. Av skolens lærere fikk vi bekreftet at elevenes matvaner ikke er de aller beste.

Når bare én av tre har med seg matpakke, blir resultatet ofte at de stikker ned på butikken eller bensinstasjonen i storefri for å kjøpe fast food eller godteri, forteller ungdomsskolelærer Cecilie Rueslåtten Paulsen. Hun ser daglig sammenhengen mellom lavt blodsukker og elevenes konsentrasjonsevne, som hun mener usunne matvaner har skylden for. Ungdomsskolelæreren fremhever også sammenhengen mellom valg av type kosthold og tilgjengelighet.

To ganger i uken kan elevene kjøpe sunne småretter i kantina vår. Dette er et populært tilbud, men de dagene vi ikke har det, blir resultatet ofte at elevene går ned på bensinstasjonen og kjøper pølsemenyer med cola.


Mett på riktig måte

Det blir alle elever på skoler med barne- og ungdomstrinn eller rene ungdomsskoler som fra høsten av vil få gratis tilgang på frukt. Årsaken til at det er ungdomsskoleelevene som prioriteres først, er at det nettopp elever i denne alderskategorien som viser de dårligste kostvanene. Fruktordningen har en beregnet prislapp på 87 millioner kroner, og lokalpolitiker Felland mener ordningen har flere positive sider.

Det er viktig at elevene blir mett på en ordentlig måte. Det er bedre å bli mett på frukt enn cola. Undersøkelser har vist at mange foreldre mener at innføring av gratis frukt og grønt i skolen vil bedre konsentrasjonsevnen, men jeg tror også trivselen vil øke, forteller Felland. Senterpartipolitikeren tror også at fruktordningen kan være med på å skape en større bevissthet rundt landbruket.

Mye av frukten og grønnsakene her i landet stammer fra Lier. Jeg tror det ville ha vært lærerikt for elevene om de hadde reist på en dagstur til denne kommunen, slik at de med egne øyne kunne ha sett hvordan landbruket egentlig fungerer, mener Felland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere