RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Hemmelig" sprøyterom


Danske kunstnere satt modell for denne silhuetten.
Danske kunstnere satt modell for denne silhuetten.
Mens sprøyteromdebatten pågikk som verst, tok like gjerne et danske arkitekt- og kunstnerkollektiv saken i egne hender og bygde et sprøyterom under Hausmanns Bru.

HAUSMANNSGATE: En drøy måned før bystyret i Oslo sa ja til sprøyterom, ble det i all hemmelighet bygget et nytt under Hausmannsgate.

Home sweet home

Følger du den lille stien ned under brua, blir du møtt av en stor, hvitmalt vegg med påskriften "Skyfri Himmel" og et silhuettmaleri av to personer som forbereder et skudd.

Sprøyterommet er enkelt møblert, med en benk bygd av paller, en trehuske, en søppelkasse, et bord og et toalett av aller enkleste sort. På bordet har de montert fast en skje, som er tenkt brukt til å få kokt opp heroinen.

På søppelkassa er det påmontert et skilt hvor det står "Home sweet home" – hjemmekoselige saker dette, altså.

Du har trolig forstått at gjengen bak, Bureau Detours ikke bygget sprøyterommet på oppdrag fra Helse- og velferdsdepartementet – hvilket selvfølgelig stemmer.

Det ble derimot bygget i forbindelse med utstillingen "More is More", som ble vist på DogA (Norsk senter for design- og arkitektur) i januar i år. Utstillingen hadde som mål å sette fokus på byplanlegging, midlertidig arkitektur og planleggingsverktøy med mennesket i sentrum. På utstillingen hadde danskene omgjort utstillingsrommet på DogA til sitt eget midlertidige kontor, hvor besøkende fritt kunne utfolde seg kreativt. Mens publikum boltret seg i byråets workshop, tok de seg friheter i byrommet.

Organisk organisering

Det er dog ikke første gang Bureau Detours utfolder seg i hovedstaden. Danskene står blant annet bak trekonstruksjonene i butikken til den danske stjernedesigneren Henrik Vibskov i Posthallen.

E-postkorrespondansen mellom Østkantavisa og byrået tok brått slutt – trolig som følge av det de selv kaller organisk organisering. I skrivende stund venter vi fortsatt på tilsvar fra danskene.

Følg med på våre nettsider: www.ostkantavisa.no for å lese danskenes tilsvar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere