RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Sparte" fysioterapien


Engasjementet og oppmøtet i bydelsutvalgsmøtet 12. juni var stort. Foto: Kristin Tufte Haga
Engasjementet og oppmøtet i bydelsutvalgsmøtet 12. juni var stort. Foto: Kristin Tufte Haga
Frustrasjon preget forsamlingen – både politikere og fremmøtte tilhørere – da bydelsutvalget banket gjennom de omfattende budsjettkuttene. Bare fysioterapeutene ble delvis spart.

NYDALEN: Det var på forhånd varslet at det ville gå hett for seg og til tider ble også stemningen amper da bydelsutvalget (BU) behandlet bydelsadministrasjonens forslag til budsjettkutt i Nordre Aker på over 20 millioner kroner, sist torsdag.

Bøyde av for fysioterapien

Oppmøtet var stort, og talerlisten i åpen halvtime ble tilsvarende lang.

– Dere begår en stor dumhet i å kutter fysioterapitilbudet. De gjør en kjempeviktig jobb, sa Marianne Reine Sletten, til applaus fra salen.

Kraftige signaler fra brukerne hadde fått bydelsadministrasjonen til på forhånd å revidere kuttforslaget sitt til ikke å gjelde alle fire, men "kun" 1,25 stillinger i bydelens fysioterapitilbud.

BRUKERNE MENER: – Etter forholdene fornøyd

Frykt for ungdomstilbudet

– Vi har allerede små ressurser å ta av. Fra høsten av blir vi én mindre, da en som går ut i permisjon ikke blir erstattet. Dette får store konsekvenser i forhold til de planlagte arrangementene for barn og unge, sa bydelens kulturansvarlige Liv Huseby.

Erlend Drotninghaug fra Ungdomsrådet understreket overfor politikere og administrasjon at bydelens nedleggelse av ungdomshuset "Brakka" var et stort feilskjær. Deler av "Brakka"-aktivitetene skal flyttes til Trikkehallen.

– Ved at "Brakka" lå på Engebråten skole, var det lettere å gå innom, for eksempel rett etter skoletid. Det blir ikke helt det samme med Trikkehallen, som ligger lenger unna, sa han og la til at tilgjengeligheten og tilbudet ved "Brakka" har vært med på å forebygge mer uheldige aktiviteter.

Ville kutte mer kultur

– Det er med tristhet at vi legger frem budsjettrevisjonssaken, innledet bydelsdirektør Mona Taasen, men understreket at det ikke er mye annet bydelen kan gjøre enn å stramme inn. Vi er pålagt å legge frem et budsjett i balanse, sa hun, og avslo forslagene som har kommet fra noen av politikerne om å gjøre opprør.

Kuttforslaget skal, ifølge Taasen, være laget etter samtaler med "veldig mange" av bydelens ansatte og tjenestebrukere. Hun la likevel ikke skjul på at dersom administrasjonen hadde fått det som de ville, hadde kuttene vært annerledes.

– Da hadde vi vært råere på forebyggende og kultur. Men det er en tradisjon for godt forebyggende arbeid, spesielt i tidligere Grefsen/Kjelsås, som det vil koste mye å rive ned igjen, og vi har fått signaler om å være varsomme, sa Taasen.

  –Alle får føle det noe, men ingen skal føle at det smerter altfor mye, sa bydelsdirektøren om prioriteringene i forslaget.

– Politisk styring

– Denne situasjonen er forårsaket av politisk styring. Bydelsadministrasjonen har ingen skyld i dette. Venstre valgte å støtte Høyre og Frps budsjettforslag i bystyret, noe som førte til mindre penger til bydelene, hevdet Ivar Christiansen (Ap).

 – Det er vi som politikere som har underbudsjettert sykehjemsplasser, og må ta ansvaret med å rette opp, sa Per Elling Braseth-Ellingsen (V), som forøvrig ble rost av politikerkollegene for god møteledelse i BU-leder Egil Ihlens (H) fravær.

Partiene på sosialistisk side ville derimot sende regningen for merforbruket av sykehjemsplasser, en lovpålagt tjeneste, til rådhuset, og pekte på at Oslo kommune i år og i fjor har et driftsoverskudd på til sammen 1 milliard kroner.
Arbeiderpartiet, SV og Rødt stemte derfor prinsipielt mot alle kuttforslagene, med unntak av punktene om innsparing i forhold til barnehage og SFO, og fortsatt innkjøpsstopp, som ble vedtatt mot Rødts stemme. Innsparingene tilknyttet administrasjonen ble enstemmig vedtatt.

Flertallet, med Høyre, Frp og Venstres stemmer, sørget dermed for at budsjettrevisjonen ble vedtatt slik bydelsadministrasjonen hadde foreslått.

Beholder politiske møter

Høyre og Frp ville også kutte to BU-møter til høsten og slå sammen Kultur- og oppvekstkomiteen og Helse- og sosialkomiteen for å spare penger og vise solidaritet med de ansatte i bydelen. Men forslaget falt da Venstre ikke ga sin tilslutning.

– Det er i dårlige tider at det er ekstra viktig å drive politisk arbeid, argumenterte Christiansen (Ap).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere