RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Ta dekning bak en murvegg"


Dette lille hagegjerdet som de ansatte på byggeplassen tråkker over, var eneste sikring mot sprengningstomten. Liv Cordes har to små barn og har flere ganger bedt om sikring. Foto: Vidar Bakken
Dette lille hagegjerdet som de ansatte på byggeplassen tråkker over, var eneste sikring mot sprengningstomten. Liv Cordes har to små barn og har flere ganger bedt om sikring. Foto: Vidar Bakken
Det var beskjeden barnebursdagen i Røatoppen fikk da det ble foretatt sprengning på nabotomten.

RØA: Vi var blitt vant til at det var flere sprengninger hver dag, men vi har aldri fått beskjed om at det var farlig eller at vi skulle ta noen spesielle forholdsregler, sier Liv Hannisdahl Cordes, som er nærmeste nabo til tomten som sprenges ut.

Nå skulle det sprenges

Sprengningen skjer i forbindelse med utbygging av tomten i Bjerkebakken 3032.

Vi hadde bursdag for sønnen vår på seks år og satt i stuen og feiret med mange barn fra barnehagen da jeg fikk telefon om at nå skulle det sprenges. Jeg hadde på eget initiativ bedt om å bli varslet på telefon foran hver sprengning, fordi vi har to barn på to og seks år. Da kan jeg nøyaktig vite hvor de er og kan forberede dem på rystelsene, sier Hannisdahl Cordes.

Livsfarlig

Da jeg fikk telefonen, var vi i gang med bursdagen og satt og spiste. Jeg spurte om de ikke kunne vente litt slik at vi kunne forberede barna. Vi satt i stuen og så mot tomten. Jeg sa til han som ringte at det sikkert ville være spennende å se på for barna når de sprengte. Da sa han: "Oj, det er farlig. En liten stein kan bli skutt ut mellom mattene og gå rett gjennom ruta. Det er livsfarlig. Du må få barna bak en murvegg", sier hun.

Det hadde vi aldri fått beskjed om før, men på den annen side føyer det seg inn i rekken av uventede ting i denne byggesaken, sier Hannisdahl Cordes.

Fikk helt tilfeldig vite

Det hele startet da jeg kom hjem 11. januar. Da møtte jeg noen fra et firma som monterte bokser på naboens og vårt hus. De tråkket rundt her, og jeg lurte på hva som skjedde. Da fikk jeg høre at det var vibrasjonsmålere som ble montert og at det skulle starte sprengning på nabotomten samme dag. Dette var helt ukjent for oss, og det var altså helt tilfeldig at jeg fikk vite om det, sier hun.

Det er ikke mye hyggelig når man har to små barn som leker ute. I et land hvor du må søke om å få sende opp fyrverkeri, varsler ikke utbygger naboen som ligger 15 meter fra der sprengningen foretas. Det ble ikke gitt nabovarsel og i etterkant skylder de involverte på hverandre. Den som i siste instans er ansvarlig tiltakshaver er det ikke mulig å få tak i, sier Cordes.

Ba om sikringsgjerder

Hun reagerer også sterkt på den manglende sikringen.

Et stykke av gjerdet vårt er revet ned i forbindelse med utgraving av tomten. Her kan barn fritt gå inn på en byggetomt hvor man ellers ikke kan bevege seg uten hjelm eller vernesko. I tillegg går de som jobber på tomten over vårt gjerde og lager en sti ned til huset for å sette siktepunkter for måling på vårt hus, uten å spørre. Deretter skal vi fortelle våre barn og andre barn i nabolaget at det er farlig å gå over gjerdet. For mange barn er dette et spennende område med store maskiner, løse kjempesteiner og store hull. Vi har gjentatte ganger bedt om å få sikringsgjerder, tilsvarende de som er på oversiden mot Bjerkebakken. Men de som jobber der sier at det ikke er deres oppgave.

Varslet om tvangsmulkt

Hennes mann Jørg Cordes har gjort henvendelser til både Plan- og bygningsetaten og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det tok tid før noen reagerte. Det gikk et brev fra DSB til de ansvarlige for sprengningen 5. februar. Der blir selskapet bedt om å dokumentere hva de har gjort vedrørende informasjon og varsling. Dessuten skal det foreligge en sprengningsplan og det skal settes ut vakter. Vi har ikke sett noen vakter mens de har sprengt, sier han.

Etter hvert reagerte også PBE da jeg dokumenterte forholdene med bilder. Nå er de ansvarlige blitt pålagt å sikre tomten og blitt varslet om tvangsmulkt. Da har det gått en måned siden de startet sprengningen. En annen side ved dette er at vibrasjonsboksene er fjernet, selv om de har fortsatt å sprenge på tomten. Det hører også med til historien at heller ikke politiet er blitt varslet i tråd med forskrifter som gjelder sprengning, sier Cordes.

Ingen besiktigelse

Cordes forteller at verken hans eller naboenes hus er blitt sjekket med hensyn til husenes tilstand før sprengning.

Nå ser vi tydelige sprekkdannelser. Det har også andre naboer registrert. Noen av oss har tatt bilder utvendig og innvendig på egen hånd. Vi og andre naboer har varslet våre respektive forsikringsselskaper. Vi reagerer på at utbygger ikke har besiktiget hus eller kartlagt grunnforholdene hvor husene står. Det har stor betydning når det gjelder hvilke rystelser boligene tåler, sier Cordes.

Rystelsene har vært kraftige. Glass hopper i skapene, og ting velter på kjøkkenbenken, forteller Liv Hannisdahl Cordes.

Etter henvendelsen fra PBE har utbygger reagert og mandag var sikringsgjerder på plass.

Det var på tide. Det har gått mer enn tre måneder siden arbeidet på tomten startet, sier Jørg Cordes.

Tiltakshaver og eier av byggeprosjektet er Oslo Akershus Eiendom ved Jarle Haugo, som er en av selskapets eiere.

Jeg har bedt om at hele byggetomten skal sikres. Det er Bergquist Maskin og Transport som er ansvarlig utførende for grunnarbeidene. Hvis det er riktig at naboer og politi ikke er varslet om sprengning er det veldig kritikkverdig, sier Haugo.

Tross gjentatte forsøk får vi ikke kontakt med Bergquist Maskin og Transport på det telefonnummer vi får oppgitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere