RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Vaktbikkja" sover ikke


Med falkeblikk: På denne tomten i Bjerkebakken planlegges leiligheter som naboene reagerer sterkt på, på grunn av manglende strøkstilpasning. Stig Nielsen (til venstre) og Kjell Fr. Jacobsen følger utviklingen nøye. Foto: Vidar Bakken.
Med falkeblikk: På denne tomten i Bjerkebakken planlegges leiligheter som naboene reagerer sterkt på, på grunn av manglende strøkstilpasning. Stig Nielsen (til venstre) og Kjell Fr. Jacobsen følger utviklingen nøye. Foto: Vidar Bakken.
Utvalget for harmonisk fortetting (UHF) er fornøyd med ny småhusplan og påfølgende veileder, men fortsatt er mye ugjort.

Oslo vest: UHF har i flere år satt søkelyset på plan- og bygningsetatens praktisering av småhusplanen og vist de grelleste eksemplene på dette. De siste årene har etaten blitt bedt om å skjerpe inn praktiseringen flere ganger både av byråd og bystyre, også etter at en revidert og strammere småhusplan kom på plass. Det siste slaget sto om veilederen for tolkning av reguleringsbestemmelsene, hvor UHF kjempet et siste slag for å få på plass momenter som skulle gjøre tolkningen av regelverket klarere. En av hensiktene var å begrense skjønnsbruken i PBE, særlig med hensyn til strøkstilpasning.

Ny milepæl

- Byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen, har nylig bedt PBE på nytt om å innskjerpe praktiseringen av småhusplanen. Det er en ny milepæl, fordi hun summerer opp hva bystyret ønsker med den nye småhusplanen, sier leder av UHF, Kjell. Fr. Jacobsen.
- Vi er glad for at det er reagert. Vi har påvist klare brudd på intensjonene i småhusplanen etter at den reviderte planen ble vedtatt av bystyret. Vi har funnet en rekke eksempler på dette som vi også har sendt byrådet. Vi har møtt full forståelse for det vi har kjempet for hos politikerne. Dialogen med politikerne har vært flott, og de har satt pris på de innspill vi har kommet med. Vi må også rette en takk og stor honnør til både den sittende byråden og hennes forgjengere for det arbeidet som er gjort. Nå er politikernes faktiske mening i tråd med beboerne i småhusområdenes ønsker, sier nestleder i UHF, Stig Nielsen, som også satt i referansegruppen vedrørende revisjon av småhusplan og veileder.
- At vi som er ufaglærte beboere i byen har fått gjennomslag i en så viktig sak som dette, viser at lokaldemokratiet fungerer, sier Jacobsen.

Kun som klager

Nielsen forteller at en rekke mennesker i UHF har lagt ned et kolossalt arbeid på frivillig basis.
- Når vi ser hvilken innsats som kreves, fikk vi etter hvert forståelse for hvilken overmakt naboer står overfor når en utbygger setter i gang en uoversiktlig byggeprosess. Det er nesten umulig å sette seg inn i alle bestemmelser som angår en byggeprosess og hvilke rettigheter naboer har. Når man så har en etat som oppfatter innspill kun som klager, så kjemper man ofte en håpløs kamp. UHF jobber nå med et lite og lettfattelig veilederhefte til bruk for naboer som vi håper skal være til en viss hjelp til å forstå regelverket, sier Nielsen.
- Det blir på en måte en form for stigmatisering når naboen er definert som klager. Det er en feil karakteristikk i og med at det i mange tilfeller er innspill som påpeker feil i et byggeprosjekt og feil anvendelse av regelverket. Det bør også være et tankekors for PBE at deres eget ulovlighetsteam regner med at cirka halvparten av nybygg har feil, mangler eller ulovligheter i forhold til den gitte rammetillatelsen. Teamet har bare kapasitet til å følge opp en brøkdel av disse. Vi må få tilbake en type byggekontroll som følger ansvarlig utbygger også etter at rammetillatelse er gitt. En konsekvenshåndheving overfor utbyggere og ansvarshavende ville også være på sin plass, sier Jacobsen.

Minstekrav

- Vi er ikke ute etter å skape mer byråkrati, men et minstekrav er at de enkelte bydelsutvalgene får byggesaker, hvor det foreligger klager, til behandling. Dette skal inngå in en prosedyre hvor utvalgenes uttalelse kommer med i saksbehandlingen før rammetillatelse blir gitt eller avslått. Dermed får også beboere lagt frem sin sak overfor de representantene som kjenner nærområdet godt. I tillegg er det så mange komplekse byggesaker som berører mange mennesker, at det kan være behov for et uavhengig ombud som man kan henvende seg til for å få hjelp og råd. Det er ikke alltid at naboers innsigelser bare går på "synsing", men svært ofte er det forankring i regelverket. Enkelte utbyggere kan være vel smarte i sine planer og det kan være vanskelig å nå frem i saken for naboene, sier Nielsen.
Begge kan love at "vaktbikkja" på ingen måte har lagt seg og heller ikke har planer om det i nærmeste fremtid.
- Vi blir stadig vekk kontaktet av beboere vedrørende kontroversielle saker i forhold til småhusplanen, sier Nielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere