*Nettavisen* Nyheter.

(Uke 19 hovedsak) Kievs vakreste vår

Igjen fyller folk i tusentall Kievs gater, torg og parker. Ikke for å kreve rettferdighet og demokrati som under vinterens oransje revolusjon. Nå vil de nyte våren.

Kiev er så vakker! Det er en deilig by å være ung i. Spesielt nå om våren, sier Masha (17) med et smil som avslører både tannregulering og et intenst ønske om å åpne verdens øyne for sin historiske hjemby.
Denne kvelden venter den unge økonomistudinen spent på at det lokale favorittbandet Stantsiya Mir (Stasjon Fred) skal entre scenen under helgens alternative rockefestival. Den arrangeres rett ved det vakre og imponerende Grotteklosteret, byens mest besøkte severdighet.
Og så er vi så vennlige og gjestfrie her, utfyller venninnen Anastasia (18).

Grand Prix

Ukrainas hovedstad Kiev er som en våryr tenåring, tross sin anselige alder. Den er andungen som har oppdaget at den muligens kan være en svane likevel. Som forbauses og rødmer blygt under omverdens uvant vennlige og nysgjerrige blikk.
For et knapt halvår siden var nærmest all internasjonal omtale av Ukraina fokusert rundt det vonde og vanskelige. Så i vinter; En folkefest av en revolusjon blir hovedoppslag i all verdens media.
Og nå venter byen på et nytt storinnrykk av vestlige journalister og andre langveisfarende. Kiev er vertskap for Melodi Grand Prix 21. mai, en middels stor hendelse for andre europeiske hovedsteder, men for en nærmest glemt storby er dette store saker.

Få turister

Alle her venter at all oppmerksomheten rundt revolusjonen og Grand Prix skal gjøre mirakler for turismen. Men endringer er noe som kommer langsomt, mener Gena (29).
Tross sin relativt unge alder har souvenirselgeren tilegnet seg ukrainerens sunne skepsis, en egenskap foredlet i folkesjelen gjennom århundrer med prøvelser, svik og løgner fra ulike regimer. Landets nasjonalsang har hentet sin tekst fra det gamle diktet "Ukraina er ennå ikke død". Det sier mye. Om historie og holdninger.
Gena har i 11 år omsatt t-skjorter, pelsluer, matruskadukker, militære armbåndsur med mer fra sin bod på Andrijivskij Uzviz. Den over 1000 år gamle brosteinsgaten slynger seg nedover fra øvre til nedre sentrumsbydel, og her står gateselgerne skulder mot skulder med sine malerier, kunsthåndverk, Sovjet-memorabilia og masseproduserte souvenirer.
I gaten finner du kunstgallerier, kafeer, antikvitetshandlere og museer. Kievs svar på Paris' Montmartre er området blitt kalt men selv om Andrijivskij er byens fremste turistgate, er turistene fremdeles i mindretall blant Genas kunder.
Det er hovedsakelig forretningsmenn, diplomater og sportstilhengere på besøk i anledning bortekamp. Og adoptivforeldre som vil ha med noe fra sitt nye barns hjemland.

Grønne lunger

På dagtid nytes Kiev-våren med fordel i en av mange parker og skoger. For eksempel i Fomin botaniske have, et grønt dalføre midt i det kuperte sentrum. En flatere og mer velfrisert park er tilegnet nasjonaldikteren Taras Shevchenko, men vakrest er nok likevel det langstrakte friluftsområdet i forlengelsen av krigsminneparken. Her, ved foten av den gigantiske Moderlandsstatuen, klatrer viltre unger på kondemnerte tanks, dekorert med psykedelisk graffiti. Litt senere på dagen har ungdom overtatt plassen og utnytter krigskjøretøyenes sidelommer av stål som askebeger. Utsikten herfra er bred og dyp over hustak, løkformede kirkekupler og ned på elva Dnepr, som for rundt 1500 år siden la grunnlaget for byen.
For en norsk turist er Kiev en billig by. Riktignok kan vestlige importvarer fort koste det samme eller mer enn hjemme, men restaurantbesøk, museer, konsertbilletter, barrunder og den slags merkes fint lite på lommeboka. For lokalbefolkningen fortoner det seg annerledes, og deri ligger noe av forklaringen på at utelivet i Kiev i stor grad er nettopp det; nemlig ute.
Byens hovedgate, den brede boulevarden Kreshchatyk, tømmes for biler i helgene og fylles i stedet av mennesker. Spesielt tettes det til rundt Maidan Nazalezhnosti, Uavhengighetsplassen som noen måneder tidligere ble revolusjonens fremste samlingssted. Asfalten er nylig skrapet bort og erstattet med bedre vare. Søplekassene er også fornyet. Det pusses opp til Grand Prix.

Utover kvelden stiller gatesangerne seg opp i passe avstand fra hverandre, og folk danser, drikker, diskuterer og sosialiserer seg i grupper på fem, femti eller to. Kafeene er åpne, men ikke overfylte. For fra mobile kiosker selges snacks, sigaretter og øl til 3-4 kroner halvliteren. Og tross kombinasjonen billig alkohol og unge hormoner, er kveldene i Kievs sentrum milde og vennlige.
Kiev har en helt annen stemning enn resten av Øst-Europa, mener Andrej (35). Advokaten er ute med en vennegjeng som er blitt kjent via en diskusjonsgruppe på Internett.
Vår historie er annerledes. Kulturen er annerledes. Og du merker fremdeles begeistringen fra revolusjonen.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.