= Oslo = selvrespekt

John Hongslo (48) fra Makrellbekken selger =Oslo i matbutikken på Røa. - Magasinet har gitt meg selvrespekten tilbake, sier han.

Røa: En mageoperert Hongslo står litt tvungent oppreist mens han prøver å få oppmerksomheten til de handlende i Menybutikken.
- Det er litt vanskelig å selge. Jeg føler meg noe sliten og slapp, men det er viktig å være imøtekommende og stå når folk kommer, sier Hongslo, som må sette seg for å hvile litt.
- Når du bare sitter har man lett for å bli stigmatisert. Vi skal som andre selgere være aktive og møte folk på en hyggelig måte, sier Hongslo.

Noen tårer

Magasinet =Oslo ble startet for ett år siden, den 28. juni, og selges av Oslos fattige over hele byen. Hongslo er glad for at han og flere hundre andre har fått muligheten til å være med på magasinprosjektet.
- Dette har gitt meg og mange andre selvrespekten tilbake. Når folk viser ansikt og snakker til deg som en likestilt, så gjør det noe med deg. De mest hardbarkete har felt noen tårer i dette møtet med andre mennesker. Mitt eget selvbilde er bygget opp gjennom =Oslo. Samtidig får jeg litt penger som gir meg en frihet som er helt naturlig for andre mennesker, sier Hongslo.
Selv om Hongslo ikke er en tung rusmisbruker, legger han ikke skjul på at han har problemer å slite med han også.
- Vi som selger magasinet er som ellers i samfunnet veldig forskjellige. Her er det alt fra fattige mennesker uten hjem til tunge rusmisbrukere. Mange tror at =Oslo bare er for misbrukere. Det er altfor enkelt. For noen er problemet at de er fattige mennesker uten kontaktnett, alene uten bosted og familie. For mange er bakgrunnshistorien ofte den samme, bare stedene og begivenhetene er forskjellige. Gjennom magasinet møter de samfunnet og får troen på seg selv. Noen er ekstra utsatt, for eksempel de helt uten bolig, men de står på likevel. De konkurrerer med seg selv og ser etter hvert seg selv som et individ igjen. Følelsen av å være den eneste i verden er forferdelig. I en situasjon hvor selvbildet er helt utvisket er det lett for at man tar til rus, sier Hongslo, som har hatt en tung tid etter en lang yrkeskarriere og utdannelse ved BI.

En annen side

- Det vi har felles er et ønske om å bli respektert for noe vi gjør. Her har vi muligheten til å vise en annen side av oss enn for eksempel å sitte på gaten å tigge. Magasinet gir mange en økonomisk valgfrihet uten å måtte tigge, stjele eller prostituere seg for å klare seg det neste døgnet, sier Hongslo.
Han er selv fra Makrellbekken og er positiv til den måten han blir møtt på av sin egen lokalbefolkning.
- Etter en litt tung periode har salget tatt seg opp igjen. Samtidig synes jeg magasinet har blitt bedre og er i ferd med å finne sin stil. Det er viktig at produktet er bra. Det har også mye å si for selvtilliten at vi vet at det vi selger er et godt produkt. Jeg blir møtt med en rett frem-holdning her på Røa. Noen må jeg korrigere, da de tillegger meg egenskaper jeg ikke har. Her møter jeg sosialt intelligente mennesker med empati, som bryr seg og som ikke bare kjøper magasinet som ren avlat. Denne kontakten skaper trygghet, likhet og mer åpenhet mellom mennesker med ulikt ståsted, sier Hongslo.
- Jeg vil gjerne takke noen forretninger og kjøpesentre også her i Oslo vest. Spesielt Synnøve butikksjef på Meny på Røa, servicesjefen Torbjørn på CC Vest og butikksjef Inge på Meny CC Colosseum for at vi kan få lov til å stå innendørs. Det gir oss en helt annen mulighet, særlig om vinteren. Jeg håper at flere kjøpesentre vil følge etter, sier Hongslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.