Gå til sidens hovedinnhold

=Oslo inviterer til dialog om vold

I morgen inviterer gatemagasinet =Oslo til et unikt seminar der vektere, rusavhengige, politi, hjelpeorganisasjoner og myndigheter skal debattere tilstanden på gateplan i hovedstaden.

Oslo: Redaktør i =Oslo, Anlov P. Mathiesen mener møtet er en god start for et bedre miljø i Oslo sentrum.
Vi tror ikke oslo sentrum blir Kardemommeby etter fredag, men er overbevist om at dette er en god start, sier han om seminaret som altså skal arrangeres på Blå i morgen ettermiddag fra klokka 14.00.

Rystende historier

Initiativet til seminaret kom i stand som følge av stadig flere rystende historier fra magasinets selgere.
Våre selgere reiser jo rundt over hele byen, og historiene de forteller oss om hvordan enkelte vektere behandler dem er sjokkerende. Slik er det forhåpentligvis ingen som er interessert i at det skal være, og derfor inviterer vi nå til et seminar der det skal kunne gå an å snakke ordentlig sammen. Rusmisbrukerne og vekterne skal få lov til å sette seg ned og se hverandre i øynene, og fortelle litt om sin egen hverdag. Rusmisbrukerne skal få vite litt om hva vekterne tenker om jobben de gjør og vekterne skal få lytte til rusmisbrukernes hverdag. Situasjonene som oppstår på gata innbyr ikke akkurat til dialog, da dette ofte er svært stressende og ampert for begge parter, sier Mathiesen. Han er svært fornøyd med at seminaret endelig blir en realitet.
Vi er overrasket over hvor god respons vi har fått. Vi har fått følelsen av at dette var noe mange venta på, og synes det er flott at også vekterselskapene stiller opp til dialog, sier Mathiesen.

Debatt

Det vil også bli arrangert en debatt underveis i seminaret der en rekke sentrale personer vil være representert.
Debattleder er Thomas Hylland Eriksen, og i panelet sitter Erling Lae, byrådsleder, Jon Hongslo, =Oslo-selger og styreleder i selgerforeningen Vi Er Like, Erik Skogly, Avdelingsleder Hafslund, Sigve Bolstad, Leder i Oslo Politiforening, Arild Knutsen, Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Morten Fure, Direktør i Oslo Handelsstands Forening og en representant for organisasjoner innen rusfeltet.
Arild Knutsen tror seminaret er viktig for alle parter.
Jeg tror det kan bidra til å skape større empati mellom grupper. Vekterne kan kanskje få gitt bedre uttrykk for hvordan hverdagen deres er, håper Knutsen. Samtidig legger han vekt på at overgrepene rusmisbrukerne blir utsatt for må komme fram i lyset.
Det er utrolige historier vi får høre. Da jeg selv var rusmisbruker opplevde jeg å få en albue i ansiktet av en vekter fordi jeg kom gående gjennom Arkaden kjøpesenter. Jeg møter rusmisbrukere som har fått blått øye, ødelagte jakker, brist i ribben og andre skader som følge av vold fra vektere. Andre igjen har opplevd å bli spylt ned med brannslanger midt på vinteren fordi de har forsøkt å få seg en blund i en krok på et kjøpesenter. Det er virkelig på tide at problemet blir tatt opp på en ordentlig måte, mener han.
I tillegg til debatten vil flere representanter fra forskjellige organisasjoner få taletid. Og som et humoristisk innslag kommer også "Jarle" fra Åpen Post på besøk. Etter at justisminister Knut Storberget avslutter seminaret, lanseres =Oslos Julebok for 2007.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger