*Nettavisen* Nyheter.

- 90 prosent vil lide av ryggsmerter

studie viser at Glukosamin ikke har noen effekt for folk med ryggplager. Foto: Privat

Tar du naturmiddelet Glukosamin for å lindre dine ryggsmerter? Dropp det. Glukosamin har ingen lindrende effekt på ryggsmerter viser ny forskning.

NORDRE AKER: Studien ble gjennomført av doktorgradsstipendiat og kiropraktor Philip Wilkens ved Oslo universitetssykehus i tett samarbeid med SINTEF.

- Vi ville undersøke om Glukosamin kunne hjelpe folk, fordi det er så mange som lider av ryggsmerter. Man vet at 90 prosent av alle mennesker i den vestlige verden kommer til å lide av ryggsmerter. Men i vår studie hadde Glukosamin ingen effekt for folk med ryggplager, sier kiropraktor Philip Wilkens.

250 pasienter deltok

Wilkens studie ble gjennomført mellom desember 2006 og juli 2009, og var finansiert av Helse og Rehabilitering, Norsk Kiropraktor Forening og Tom Wilhelmsens Fond.

Tradisjonelt brukes naturmiddelet Glukosamin, som er utvunnet fra skalldyr, for å lindre smerter ved langvarig slitasjegikt i hofter og knær, men også for å lindre ryggsmerter.

- I vår studie ble 250 pasienter med langvarige korsryggsmerter gitt enten Glukosamin eller et narrestoff, altså et uvirksomt preparat. Glukosamin og narrestoffet Glukosaminsulfat ble tilfeldig fordelt mellom to pasientgrupper, som ikke visste hvilken medisin de fikk, forklarer Wilkens.

Ingen forskjell

- Resultatene viser at cirka 50 prosent av alle pasientene som var med i studien ble bedre i løpet av en periode på ett år, men vi registrerte ingen forskjell mellom de to gruppene. Konklusjonen vår er derfor at den reseptbelagte medisinen Glukosamin ikke har noen virkning på pasienter med langvarige korsryggsmerter, sier Wilkens.

Konklusjonen har fått internasjonal oppmerksomhet. Studien ble publisert i det internasjonalt anerkjente tidsskriftet the Journal of American Medical Association, JAMA. Også CNN, ABC News og Reuters har omtalt den norske studien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.