- Alnabru er årets overraskelse

Dalbunnen kan være preget av jernbane og godstrafikk om Jernbaneverket får det som de vil.

Dalbunnen kan være preget av jernbane og godstrafikk om Jernbaneverket får det som de vil.

At Jernbaneverket vil legge togskinner for godstog gjennom hele Groruddalen skaper massive reaksjoner. Stovnerpolitikerne frykter at Groruddalen blir ødelagt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bydelspolitikerne i Bydel Stovner er forbannet på Jernbaneverkets planer.

BYDEL STOVNER: – Dette er årets overraskelse! Alnabruterminalen vokser seg inn der det bor folk, uttalte enhetsleder Reidun Myster- Beier under bydelsutvalgets møte.

Jernbaneverket er i full gang med planene om godsspor i Groruddalen. Planen er å bygge jernbanelinjer fra Lodalen til Haugenstua. Linjene skal benyttes til å frakte gods med tog. Fire byggetrinn er planlagt, men det er kun det første som Jernbaneverket anser som sikkert.

Målet med Alnabru Containerterminal er å få gods over på tog, i stedet for blant annet bil, av miljøhensyn. Tre jernbanespor vil da gå igjennom Groruddalen og opp til Haugenstua, og Jernkroken vil bli benyttet til hensettingsspor.

Dette falt ikke i god jord hos politikerne på Stovner.

Inferno av støy

– Dette er et spark på skinnleggen. Da pleier man å få gult kort. Men når sparket fører til at man brekker leggen, da skal det være rødt kort. Jernbaneverkets planer ødelegger jo dalbunnen, uttalte Bjørn Hallme (Ap).

– Dette vil ødelegge verdifulle områder for byutvikling. Stedene som blir benyttet til jernbane kan være fine tomter å bygge boliger på, sa Tore Ludt (Sv), mens Per Opsal (H) mente at de måtte protestere klart på prosjektet.

– Vi må si ifra nå. Om noen år vil dette bli et inferno av bråk og støy, sa han.

Ødelegger Groruddalen

Politikerne er også bekymret for utviklingen i Groruddalen, dersom Jernbaneverket bygger de planlagte sporene.

– Vi må også tenke på arbeidsplasser. Bedrifter som ligger der Jernbaneverket vil legge togsporene vil bli revet, kommenterte Magne Gjelset (Frp).

Politikerne i bydelen var tydelige på at de mener at planene vil ødelegge for Groruddalens øvrige planer, som Groruddalssatsingen, åpningen av Svarttjernbekken og byutviklingen på Grorud stasjon. I tillegg så mener politikerne at det vil bli enda mer biltrafikk i Haugenstuaområdet dersom Jernkroken stenges.

– Vi har fått høre at Groruddalen skal få mye, blant annet badeland og stadion. Men vi får stål og det blir lagt på bakken! Vi burde egentlig ikke godta noe av dette, raste Jan Arild Linja (Frp).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.