RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Arbeiderpartiet vinner aldri Oslo når alle skal være så korrekte

Jørgen Foss kommer med krass kritikk av eget parti, som han mener bommer totalt i å være et parti for Oslos befolkning.
Jørgen Foss kommer med krass kritikk av eget parti, som han mener bommer totalt i å være et parti for Oslos befolkning. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Sist oppdatert:
Jørgen Foss (Ap) refser eget parti for å være viljeløse. Han mener Ap aldri kan styre Oslo, slik de er nå.

SENTRUM: - Høyre har vært geniale. Se på Fabian Stang i Oslo, eller Trude Drevland i Bergen. Det er mennesker som folk blir glad i. Det kan være litt armer og bein når Fabian leder bystyret, men folk utenfor bystyresalen bryr seg lite om det, så lenge han er en borgermester, en som snakker Oslo opp, sier Jørgen Foss (Ap).

Etter sju år i bydelsutvalget på Sagene har han bestemt seg for å trekke seg tilbake fra bydelspolitikken. Han har en drøm om å kunne bidra i bystyret , men før det skal bli en realitet, mener Foss at hans eget parti har en stor jobb å gjøre.

- Mitt inntrykk er at mange i Arbeiderpartiet setter partiet foran innbyggerne. Man premierer gode Arbeiderparti-politikere med et verv som folkevalg, men det er stor forskjell på å være en dyktig tillitsvalg innad i partiet, og å skulle være folkevalgt, sier Foss.

Trenger personer man kan bli glad i

Førstkommende tirsdag skal representantskapet i Oslo Arbeiderparti velge nominasjonskomité, og leder for denne, blir etter all sannsynlighet Signe Horn.

Foss mener hun har en tung oppgave foran seg, dersom Arbeiderpartiet skal ha sjanse til å styre Oslo.

- Arbeiderpartiet må erkjenne at folk stemmer på person, og ikke alltid på parti. Folk i Oslo stemmer ikke på Høyre-politikk, de stemmer på Fabian. Arbeiderpartiet trenger personer som folk kan bli glad i, og ikke sånn som det er nå, med den litt kalde, harde politikeren, sier han.

Les også: Lippestad kan bli ordfører

Redde for å drite seg ut

Oslo Arbeiderparti er byens største partilag med over 4.500 medlemmer. Likevel mener Foss at partiets lokale folkevalgte bærer preg av en uniformering.

- Jeg føler at veldig mange er helt like, de kjennetegnes ved at de er skoleflinke, saklige, korrekte, og noen som aldri gjør feil. Det virker som om de er redde for å drite seg ut eller gå på en smell. Men jeg opplever at det ikke har vært særlig rom for ulikheter, sier han.

Foss presiserer at det er veldig mange dyktige politikere i Arbeiderpartiet, men at partiets trygghetssøken er ødeleggende.

- Arbeiderpartiet må tørre å se utenfor rekkene av folk som løper ned representantskapsmøter og årsmøter. Vi står så langt inne på stupebrettet at det er umulig å hoppe. Jeg tenker at vi faktisk må tørre å hoppe. Kanskje blir det et realt mageplask, men kanskje blir det også det flotteste stup, sier Foss.

Les også: - «Kaffe latte-gjengen» har kuppet listen

Skor seg på andres bommerter

Om ett år skal det velges 225 bydelsutvalgsmedlemmer og 59 bystyrerepresentanter.

Foss mener Arbeiderpartiet nå må ta innover seg at det er en grunn til at det er mange år siden det har vært nok Ap-representanter til å få et skifte i Oslo.

- Arbeiderpartiet er for lite flinke til å fremheve sin egen politikk. I steden skor de seg på andre partiers bommerter, sier han.

Les også: Bøhler trekker seg fra Aps sentralstyre

Setter partiet foran folket

Selv har Foss sittet som leder av kultur- og nærmiljøkomiteen i Bydel Sagene de siste åra. Han mener arbeidet her har handlet om å finne konsensus, framfor å slå politisk mynt på sakene.

- Jeg opplever at mange i Arbeiderpartiet setter partiet foran folket. Oslo fortjener noen som heller setter byen og befolkningen først, kanskje er det ikke partiet som sådan som er det viktigste.

Må snakke opp Oslo

Jørgen Foss er selv en svoren Sagene-patriot, og har jobbet mye for å løfte svakere grupper. Likevel mener han at hans eget parti bommer når de snakker om den delte byen.

- Vi skal ikke snakke ned folk som bor i hus. Vi kan ikke snakke om den delte byen, vi må snakke om den samlede byen. Jeg savner noen som snakker opp byen sin, i stedet for å snakke den ned. Ja, det er mye som er feil i Oslo, men det er jammen veldig mye som er bra også. Det må vi tørre å si høyt, sier han.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere