*Nettavisen* Nyheter.

- Bærer preg av en henrettelse

Haidar Hussain (t.v.) og Ali Ayaz Shafa ble i dag dømt til fengsel i henholdsvis 14 og 13 år for Torshovdrapet. Foto: Politiet

Lagmannsretten mente Torshovdrapet ble begått med fast forsett, på grensen til overlegg, og skjerpet straffen til 14 års fengsel for Haidar Hussain.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aktor Berit Johannessen var fornøyd med at lagmannsretten mener drapet ble begått med fast forsett, på grensen til overlegg. Her sammen med politibetjent Elin Aune Jorden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marius Dietrichson som forsvarer Haidar Hussain og Morten Furuholmen som forsvarer Ali Ayaz Shafa vurdere nå om dommen skal ankes til Høyesterett.

BORGARTING LAGMANNSRETT/TORSHOV: - Drapet ligger nært opptil overlagt drap og ble begått med fast forsett. Dette var en nedskyting av to forsvarsløse personer og bærer preg av en henrettelse, sa lagrettsdommer Wilhelm Omsted da han leste opp dommen fra ankebehandlingen etter Torshovdrapet.

Haidar Hussain ble dømt til fengsel i 14 år for forsettelig drap på Anne Marit Søgård, drapsforsøk på John Hongslo og for brudd på våpenloven. Ali Ayaz Shafa ble dømt til 13 års fengsel for de samme lovbruddene.

Aktor fornøyd

Lagmannsretten mener det er rett å differensiere staffen til de to tiltalte, fordi drapet settes i direkte forbindelse med at Søgård, fem dager før hun ble drept, hjalp Haidar Hussains kjæreste, Tanja Petrusson, å sette en overdose heroin. Hussain har dermed et direkte hevnmotiv, mens Shafa ble med for å støtte vennen i en vanskelig periode.

- Jeg er fornøyd med resultatet. Det er en straffeskjerpelse i forhold til dommen i tingretten og min påstand. Jeg er enig med lagmannen i at det er riktig å skille mellom de to, og jeg konstaterer at lagretten legger seg tett opp mot overlegg. Det ble ikke uttalt så tydelig i tingretten og vi er fornøyde, i og med at påtalemyndighetene mener dette var et overlagt drap. Dette bekrefter vårt syn, sier aktor, konstituert statsadvokat Berit Johannessen til Østkantavisa.

Vurderer anke

Både Hussain og Shafa tok betenkningstid på dommen, og vil i samråd med sine advokater vurdere en eventuell anke.

- Jeg registrerer at de sonderer straffeutmålingen mellom de tiltalte og jeg tror lagmannsretten har lagt seg på et noe for høyt straffenivå her, sier Morten Furuholmen, som forsvarer Ali Ayaz Shafa.

- Jeg har ingen kommentar til dommen og vil vurdere om det er grunnlag for å anke, sier Marius Dietrichson som er forsvarer for Haidar Hussain.
En 23 år gammel mann som sto medtiltalt i saken ble frifunnet fordi retten ikke mente det var ført bevis for at han skaffet våpnene og sto vakt utenfor slik aktoratet hevdet.

Erstatning

Haidar Hussain og Ali Ayaz Shafa ble sammen dømt til å betale 635.000 kroner i erstatning til de etterlatte og til John Hongslo som ble truffet av flere skudd og hardt skadd i forbindelse med drapet.

LES OGSÅ KRITISKE TIL ERSTATNINGSNIVÅET


Anne Marit Søgårds datter ble tilkjent 200.000 kroner i erstatning. Søgårds mor ble tilkjent 120.000 kroner i erstatning., mens John Hongslo ble tilkjent 200.000 kroner i oppreisning og 25.000 kroner til dekning av medisiner, etc. etter hendelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.