*Nettavisen* Nyheter.

- Bekymringsfullt å se hvor lett politiet tar på slikt

BRUTALT: Politiet puttet batongen i munnen på mannen for å sjekke om han hadde narkotika der. Hendelsen ble filmet av redaktøren for Circus Bazaar. Foto: Circus Bazaar

– Dette er en maktbruk som overhodet ikke kan begrunnes som forsvarlig, sier profilert advokat.

16.02.15 13:25


Oslo politidistrikt vil ikke betale boten de ble idømt for å ha brukt batong i munnen på en mann under søk etter narkotika. Politidistriktet mener saken ikke er tilstrekkelig opplyst.


Politiet ble idømt 80.000 kroner i foretaksstraff av Spesialenheten for politisaker.

Advokat Jon Wessel-Aas har gjennomgått kjennelsen fra Spesialenheten. Han er kritisk til Oslopolitiets håndtering av saken.

– Det er egnet til å bekymre når man ser hvor lett man tilsynelatende tar på slikt internt i politiet. Det ble jo også påpekt som kritikkverdig at det ikke ble laget noen protokoll fra hendelsen. Kombinert med det som kan se ut som en ledelse som har vendt det blinde øyet til over tid, innebærer dette en fare for at det utvikler seg ulovlige ukulturer med hensyn til overdreven maktanvendelse, som ikke blir gjenstand for demokratisk kontroll og diskusjon, sier den profilerte advokaten til Nettavisen.

Wessel-Aas påpeker at saken aldri hadde blitt kjent, om det ikke var for at en årvåken beboer så og filmet hele hendelsen.

– Påtalevedtakets beskrivelse av de faktiske forhold, bekrefter langt på vei det man ser på videoen: En maktbruk som overhodet ikke kunne begrunnes som forsvarlig, hverken faktisk eller rettslig. Tvert om dreide det seg om objektivt sett ulovlig maktbruk, fortsetter Wessel-Aas til Nettavisen.

– At tjenestepersonene skal gå fri i henhold til Spesialenhetens vedtak, skyldes dels at Spesialenheten mener at forsømmelsene ikke er så kvalifiserte at de er straffbare, dels at tjenestepersonene ikke forsto at metoden ikke var tillatelig, fortsetter han.

Klar kritikk av politiledelsen

Oslo politidistrikt skriver i en pressemelding at de er overrasket over at Spesialenheten har kommet til at de beskrevne handlingene er praksis i Oslo politidistrikt.


Pressemeldingen ble sendt ut kort tid etter at Nettavisen mandag kontaktet politiet for reaksjoner på Wessel-Aas' kritikk. Oslopolitiet har ikke svart på Nettavisen sin henvendelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK TIL OSLOPOLITIET: Advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

– Det ligger imidlertid klar kritikk av politiledelsen i vedtaket, med hensyn til ikke å ha klargjort hva som er akseptabel metodebruk, til tross for at spørsmålet har vært reist opp gjennom årene. Jeg synes likevel at det er en ansvarsfraskrivelse når Spesialenheten synes å legge til grunn at tjenestepersonene ikke på selvstendig grunnlag kunne forstå at slik bruk av batong går langt utenfor hva som kan aksepteres, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Endret pressemelding

Det var under en pågripelse i Oslo i mai 2014, tilsynelatende for å sikre narkotikabesittelse, politiet tok i bruk batong for få den anholdte til å spytte ut noe han var mistenkt for å ha i munnhulen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

FILMET: Pågripelsen ble filmet av redaktøren for Circus Bazaar. Foto: Circus Bazaar


Videoen av hendelsen viser en av de pågrepne som blir holdt i bakken med makt, mens en batong føres inn i munnen flere ganger. Det fullstendige og uredigerte opptaket varer i totalt 18 minutter.


Arrestasjonen foregikk også kun tre kilometer fra Norges største sykehus. Likevel ble det ikke gjort noe forsøk på å ringe etter en ambulanse eller å frakte personene dit.

Politiet la også ut en pressemelding etter at Nettavisen omtalte saken, men endret senere denne.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag