RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bevar denne gamle husmannsplassen

Ola Elvestuen (V) mener det er på tide at bevaringsverdige bygninger får et bedre vern.

Voksen Skog: – Dette er et eksempel på at Oslo-historien forsvinner fordi vi ikke har et godt nok regelverk som sørger for at noen ivaretar den, sier Venstre-nestleder, Ola Elvestuen da han møter Akersposten utenfor Grindbakken i Ankerveien. En av få gjenværende husmannsplasser i Oslo. Deler av taket på husmannsplassen er borte, vinduer har sprukket og flesteparten av plankene er råtne. Venstrepolitikeren mener likevel at forfall ikke er ensbetydig med at en gammel bygning bør rives.

Tillatelse til riving

– Jeg er kritisk til det ikke er satt i gang tiltak for å bevare den gamle husmannsplassen fra begynnelsen av 1800-tallet, sier han.

Venstre og SV gikk inn for bevaring, mens flertallet i byutviklingskomiteen gikk inn for riving, som det nå er gitt tillatelse til.

– Svekket kulturminne

Elvestuen mener forfallet av husmannsplassen er et bevisst valg slik at tomten kan brukes til annen bebyggelse. Han forteller at dette også skjer flere steder i Oslo.

– Stortinget har utarbeidet en forskrift etter ny plan- og bygningslov som gir kommunen adgang til å gi pålegg om utbedring og vedlikehold av gamle bygninger. Denne forskriften skulle tre i kraft fra juli 2007, men det har den altså ikke gjort, sier han.

Elvestuen forteller at Venstre mener at inntil en ny forskrift som gir kommunene et reelt virkemiddel er vedtatt, er kulturminnevernet i den nye plan- og bygningsloven svekket. – Dette er en prinsipiell sak, og gjelder vern av Oslo-historien. Vi må ha et regelverk som beskytter den bedre, legger han til.Dårlig argument

– Jeg er kritisk over at det ikke har vært vurdert å lage utbedringsprogram for Grindbakken som det er anledning til ifølge plan- og bygningsloven, fortsetter Elvestuen.

Han vektlegger også at det finnes få husmannsplasser i Oslo, og at Grindbakken er et klassisk eksempel på et svekket kulturminne.

– Forfall i seg selv svekker ikke et byggs kulturminne-verdi. Jeg er derfor uenig når byutviklingskomiteen bruker dette som et argument for å tillate riving, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere