*Nettavisen* Nyheter.

- Burde være forbudt

Berit Kvæven forlanger at politikerne reagerer på at somatiske og demente pasienter ved Smestadhjemmet blandes sammen. Foto: Vidar Bakken

Berit Kvæven reagerer sterkt på sammenblandingen av demente og somatiske pasienter ved Smestadhjemmet.

SMESTAD: Berit Kvæven (V) er leder av tilsynsutvalget ved Smestadhjemmet og har skrevet en utførlig rapport om tilstanden ved sykehjemmet.

- Smestadhjemmet har 33 av 112 plasser for demente, mens cirka 80 prosent av brukerne er demente. Det betyr at cirka halvparten av plassene for somatiske pasienter er opptatt av demente. På hver somatisk avdeling er det en blanding av demente og somatiske pasienter, som skaper uholdbare situasjoner, sier Kvæven.

- Noen av disse er til og med tungt demente og skulle selvsagt vært på en avdeling for demente. Åndsfriske, eldre mennesker kan ikke finne seg i dette. Samtidig får ikke demente den oppfølging de har krav på. Søknadskontoret i Bydel Ullern har her et stort ansvar. Kriteriene for sykehjemsplass er så vage og generelle at det til og med er mulig å gi mennesker med legeattest på at de er dement en somatisk plass. Det burde være forbudt. Jeg synes tilstanden er så ille at det er til å få vondt av.

En ond sirkel

Grunnen til at dette skjer er tosidig, mener Kvæven.

- En dementplass er for det første vesentlig dyrere enn en somatisk plass. Forskjellen er på cirka 200.000 kroner. I og med at sykehjemsplasser er definitivt den største utgiftsposten for bydelene, er det naturligvis fristende å plassere demente på en annen avdeling enn der de rent medisinsk hører hjemme. På den annen side vil sykehjemsetaten spare penger på å la være å opprette tilstrekkelig antall dementplasser. Dermed blir det en ond sirkel, sier Kvæven, som etterlyser reaksjoner fra politikerne.

Ingen reaksjoner

- Tilsynsutvalgets rapport om disse forholdene medførte ingen reaksjoner da den ble behandlet i bydelens helse- og sosialkomité. Jeg er redd for at komiteen ikke har grepet fatt i problemene, fordi bydelsadministrasjonen bagatelliserer sakskomplekset. Her er det snakk om store kostnader, sier Kvæven.

Nedbemanner

Sykehjemsetaten har bestemt at Smestadhjemmet skal nedbemanne med fire stillinger.

- Det gjør ikke situasjonen bedre når vi samtidig vet at Smestadhjemmet har høyt sykefravær. For noen år siden ble også dagsenter for demente lagt ned. Det mener vi er helt uholdbart og ber om at det så raskt som mulig kommer i gang et samarbeid mellom bydelen og sykehjemsetaten for å få dagsenterplasser for demente, sier Kvæven, som bare har positive karakteristikker av personalet og selve driften av sykehjemmet.

- Ledelsen og ansatte gjør en formidabel innsats, sier Kvæven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag