*Nettavisen* Nyheter.

- Bygg så mange etasjer som mulig

Flere arkitekter støtter forslaget om å bygge Oslo Plaza høyere. Slik ser Wenaasgruppen for seg et nytt og utvidet hotellkompleks. Foto: DARK Arkitekter/Rambøll

En utbygging av Oslo Plaza kan gi Vaterland en real vitamininnsprøytning, tror arkitekter. Og en av dem mener at Plaza til og med kunne blitt bygget enda høyere.

01.04.15 08:36

SONIA HENIES PLASS: - At dette ligger rett ved landets største kollektivknutepunkt betyr at vi bør si ja til utbyggingen.

Det mener landskapsarkitekt Tom Kristian Berger når Nettavisen dittOslo spør hva han synes om utbyggingsforslagene for Oslo Plaza.

Wenaasgruppen ønsker å bygge ut hotellet og heve det med tre etasjer. De vil også oppføre et frittstående hotellbygg. Det er to forslag for det frittstående bygget, ett på 57 meter og et på 42 meter.

Les også: Dette er Oslos største utviklingsprosjekt

Plan-og bygningsetaten stiller seg skeptisk til høyden, men Berger mener det er viktig å holde fokus på byggets førsteetasjer og byrommene rundt.

- Påbyggingen av eksisterende høyhus mener jeg er helt uproblematisk. Jeg syns faktisk det burde vært bygget på flere etasjer, om det var teknisk mulig. Jeg må legge til at «fjernvirkning» er noe av det minst interessante jeg kan tenke meg innen byutvikling.

Bør Oslo få flere høyhus? Si din mening i kommentarfeltet under!

Les også: Slik kan et av byens farligste områder bli

Utbyggingen kan gi liv til Vaterland
- Det er jo også et betydelig innslag av næringspolitikk her. Utbyggingen vil gjøre Plaza til Nordens største hotell. Sammen med beliggenheten rett ved Spektrum vil det gi et betydelig bidrag til Oslo som konferanseby. Vi må ikke være så rike og tilfredse her i landet at vi dropper å tenke god næringspolitikk, sier Berger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Landskapsarkitekt Tom Kristian Berger tror utbyggingen av Plaza kan skape liv til Vaterland. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Han tror at utbyggingen vil skape liv og at det vil komme enda flere mennesker til området. Det vil gi grunnlag for både næring og tilbud.

- Noe av det flotteste i prosjektet er da også en aktivisering av bygget mot Vaterlandsparken. Det kan kanskje gi en vitalisering av hele Vaterland, kommenterer han.

Les også: - Dette er symbolet på det moderne Norge

Bergers drøm hadde vært om hotellets førsteetasje kunne blitt åpnet hele veien rundt.

- Men dessverre legger Galleri Oslo og veirampene en stopp for den drømmen. Som minimum burde kommunen kreve en aktivisering av fasaden mot Akerselva på østsiden. Kunne man gjort noe mer med den fæle delen av fasaden mot Schweigaarsgate?

Les også: - Det er en overdreven frykt for høyhus i Norge

Kan skremme vekk lyssky virksomhet
Berger får støtte fra arkitekt Einar Parnemann. Parnemann mener at utbyggingen mot Vaterland kan være en brikke i å rydde opp og utvikle området.

- Men det er viktig man gjør tydelige grep og klarer å tiltrekke seg også andre enn bare hotellets gjester, sier arkitekten.

Les også: - Høyhusene har vært bra for Oslo

Parnemann vil ikke kommentere utformingen som er foreslått, da de foreløpig er reguleringsforslag. Men han mener det er positivt med en utvikling i området og at det er mange døde fasader mot byrommet, slik hotellet er i dag.

- Å endre dette vil være en nøkkelbrikke dersom tiltaket skal bli en suksess, tror Parnemann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arkitekt Einar Parnemann mener utbyggingingen vil føre positivitet med seg. Foto: Sigurd Amundsen

Han sier videre at Oslo Plaza har et samfunnsansvar i nærmiljøet.

- Det er ingen tvil om at Vaterlandsparken de seneste årene har vært arena for lyssky virksomhet. Det er derfor meget viktig at Plaza her er sitt ansvar bevisst, og styrer utviklingen dithen at man kan få aktivisert byrommene rundt, sier han.

Bør Oslo få flere høyhus? Si din mening i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag