RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Byrådet har vært "ekstremt naive"


Jørgen Kaurin - som representerer Tåsen FAU og driftsstyret - og bystyremedlem ToneTellevik Dahl (Ap) , er enige om at den nye idrettshallen er flott. Men de føler seg lurt. – Virker som om prosjektet er krydret med muligheter for å pynte på! sier Tellevik Dahl.
FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA
Jørgen Kaurin - som representerer Tåsen FAU og driftsstyret - og bystyremedlem ToneTellevik Dahl (Ap) , er enige om at den nye idrettshallen er flott. Men de føler seg lurt. – Virker som om prosjektet er krydret med muligheter for å pynte på! sier Tellevik Dahl. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA
– I beste mening så kan man kanskje si at byrådet har vært ekstremt naive ved å presentere Tåsen skole som et slags kulturslott i Nordre Aker! ifølge Tone Tellevik Dahl (Ap).

TÅSEN: – Måten ”nye” Tåsen skole med felleshall er presentert på i plandokumentene er jo på ingen måte gjennomførbart, når man vet hvilke kriterier som ligger til grunn for tilføring av Statlige spillmidler. I beste fall så skyldes dette naivitet og at man er ukjent med reglene? Men det i seg selv er jo skremmende. Vi har jo alle visst at ”nye” Tåsen skole er et ”trangt” prosjekt, og det kan nesten virke som om prosjektet er krydret med mange muligheter for å pynte på dette. Og det er jo egentlig å lure folk, sier nestleder i bystyrets byutviklingskomité, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Flere lurt

FAU-representant og driftsstyremedlem Jørgen Kaurin er enig.

–- Her er det mange som føler seg grundig lurt. Vi har sett frem til en fin hall til glede for skolen, nærmiljøet og barna våre, med både idrett og kultur. Så oppdager vi at nesten all halltiden er gitt bort! Hallen tok mye areal fra skolegården, og det var i sin tid debatt om det var riktig. Hadde man visst at barna tilknyttet skolen ikke skulle få førsteprioritet til hallen ettermiddager og kvelder til kulturaktiviteter og ikke-organisert idrett, ville man aldri ha godtatt å avgi så mye uteplass, sier Kaurin, og legger til at de gamle gymsalene, som nå er revet ble mye brukt. Blant annet til barneturn, innefotball, teaterskole, cheerleading, teater og karate - aktiviteter som nå er “hjemløse” i nærområdet.

LES OGSÅ: Tåsen og Grefsen med hallforslag

– Noe som skurrer

– Det er vanskelig å forstå at et slikt ”ran” kan få skje. Når heller ikke skolen har fått dekket sine egne behov fullt ut, er det virkelig noe som skurrer. Våre barn driver også hallidrett, og hallen er kjempeflott! Men her har det blitt helt feilbalanse mellom behovene til skolen, nærmiljøet og Idrettskretsen, ifølge Kaurin.

LES OGSÅ: – Ta ikke livet av frivillige!

– Endre regler - tenke nytt

Tellevik Dahl legger til at det er er helt vanlig at kommunen søker spillmidler som delfinansiering av en flerbrukshall.

– Og således noe Byrådet visste om før de presenterte skolen som en slags ny kulturstasjon i bydelen.

Hun satt selv ikke i bystyret da Tåsen skole var til behandling.

Nå håper også Tellevik Dahl på at Kulturdepartementet lemper på reglene om full prioritering av idretten i flerbrukshallene.

– Hvis ikke må kommunen meisle ut en ny måte å bygge/rehabilitere skoler på -, med felleshaller. Kanskje alltid inkludere en liten gymsal/ forsamlingslokale som skolen selv har 100 prosent disposisjonsrett på? Uansett, erfaringene fra Tåsen skal vi ta med oss til neste skole ut!

Og det blir Grefsen barneskole med flerbrukshall.


– Det er jo regulert inn en gymsal på Grefsen skole, som skulle bygges hvis det ikke ble flerbrukshall. Hvis det blir problemer med tidsbruken på Tåsen så må det jo vurderes om man bør utnytte gymsalmuligheten som ligger i grefsenreguleringen.

LES OGSÅ: Skolens behov kom for sent

I kultur- og utdanningskomiteen

Ifølge nestleder i bystyrets kultur- og utdanningskomite, Kjell Veivåg (V), ble føringene for Statlige spillmidler diskutert i forrige møte - med skolebyråd Torger Ødegaard (H) tilstede.

– I tilfellet som på Tåsen er det nødvendig med noe mer fleksible regler. Om nødvendig må kommunen ta dette opp med departementet for å få på plass nødvendige endringer i reglverket. Komiteen vil imidlertid i første omgang avvente svar fra skolebyråden på de spørsmål som er stilt i saken, sier Veivåg.

LES BAKGRUNNSARTIKKELEN: Skolene "mister" flerbrukshallene

 

Her er planforslaget: Kamp mellom idrett og kultur

I plandokumentene blir Tåsen skole omtalt som «bydelens kulturhus», men flerbrukshallen skal sponses av statlige spillmidler, og det betyr ifølge reglene full idrettsprioritering:

«...Bygget (les hallen) har atkomst fra u.etg og 1.etg avhengig av om lokalet benyttes som treningshall eller forsamlingslokale. Lokalet er godt tilrettelagt for fleksibel bruk og sambruk med SFO, bydelen, lokalmiljøet, m.fl.»

«...Kulturhusdelen med treningshall/ samlingssal/teater», bibliotek, musikkrom, kjøkken, mv. vil gi rom for mange ulike aktiviteter og bidra til at skolen og lokalsenteret blir et viktig målpunkt i bydelen...».

Dette er noe av det som står i kommunens planforslag for Tåsen skole. I tillegg er den «nye» skolen omtalt som fremtidig «bydelens kulturhus». I tillegg er gjentatt på Undervisningsbyggs egen nettside:

«Tåsen skole har som formål å fremstå som bydelens kulturhus, og brukes sammen med kulturskolen og ulike organisasjoner innenfor kunst, musikk, dans og drama.»

Og det er et stykke unna Kulturdepartementets planer – i hvert fall når det gjelder hallen, for den er planlagt sponset med statlige spillmidler.

– Idrettsetaten i Oslo kommune forventer en søknad i løpet av høsten. Når en eventuell søknad innvilges, vil det legge føringer på at bruk til idrettsformål skal prioriteres, ifølge Kulturdepartementet.

I forrige uke skrev vi om Nordre Aker Musikk- og kulturutvalg, NAMK, som mener at kulturen burde få like mye plass i flerbrukshallen, som idretten.

– Hvis det er slik at idrettsformål sikres en uforholdsmessig stor tilgang i skolebygg på grunn av gunstige finansieringsordninger, har vi et problem. Idrett og kultur må likestilles når det gjelder tilgang på hensiktsmessige lokaler. Det kan ikke være slik at idretten sikrer seg større bruksrett på skolearealer, bare fordi kommunen trenger hjelp til å betale utbyggingen, ifølge leder Unni Færøvik.

Les hele planforslaget for området her! (pdf-fil)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere