RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Byrådets juks og fanteri


KRITISK: Tone Tellevik Dahl (Ap) mener byrådets eldresatsing er en bløff.
KRITISK: Tone Tellevik Dahl (Ap) mener byrådets eldresatsing er en bløff.
Avtroppende BU-leder på Sagene, Tone Tellevik Dahl (Ap), mener det bare er juks og fanteri når byrådet sier de bevilger 210 millioner ekstra til eldreomsorgen.

OSLO INDRE ØST: Byrådet understreket stolt at de økte bydelenes rammer for pleie og omsorg med 210 millioner kroner da de framla sitt forslag til Oslo-budsjett for 2008 sist onsdag.

Lovnader om en million kroner til et nytt supersykehjem med Bailey's og vin krydret det hele. Men avtroppende BU-leder på Sagene, Tone Tellevik Dahl (Ap), mener det er årtusenets bløff å kalle budsjettet for en styrking av eldreomsorgen.

Det er bare juks og fanteri. 50 av de 210 millionene forsvinner i økte priser på sykehjemsplasser som ble varslet i våres. 50 millioner forsvinner på grunn av kutt i sosialhjelpen mindreforbruket her har vi brukt på pleie og omsorg. 36 millioner forsvinner i økte priser til sykehjemsetaten. 54 millioner kreves i effektivitetsuttak. Til sist forsvinner 22 millioner i opptrapping til psykisk helsevern, teller hun opp.

Regnestykket ser ikke bra ut for byrådet, fastslår Dahl.

Resultatet er et kutt på 2 millioner på eldreomsorg i forhold til dagens situasjon, mener hun.

For Bydel Sagene ser altså situasjonen like ille ut.

Vi ender opp med et salderingsbehov på 51 millioner, sier Dahl.

Kriterier

Bydel Sagenes trøblete økonomi skyldes at byrådet i 2005 la om kriteriene for hvordan pengene skal fordeles mellom bydelene i Oslo. Da endte Bydel Sagene med et underskudd på 30 millioner.

Dette underskuddet rir oss fortsatt som en mare, sier Dahl til Østkantavisa.

Kriterieomleggingen i 2005 førte til at man vektla alder mer i fordelingen av pengene, og i mindre grad sosiodemografiske forhold. Med andre ord:

60-åringene på Sagene trenger mye mer pleie og omsorg enn 60-åringene i Vestre Aker. Det tar ikke det nye kriteriesystemet høyde for, forklarer Dahl.

Positivt

Dahl ser likevel noen positive tendenser i byrådets budsjettforslag for 2008.

Det er positivt med satsning på barnevern, at de har trøkk på barnehageutbyggingen, og at de skal bygge nye sykehjemsplasser, sier Ap-politikeren.

Byrådet bevilger nemlig 30 millioner kroner ekstra til barnevern neste år, de skal bruke en milliard på 4300 nye barnehageplasser, og de skal ferdigstille 550 nye sykehjemsplasser.

Bare synd vi ikke får anledning til å bruke de nye sykehjemsplassene, sukker Dahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere