RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dårlig skilting setter liv i fare

Noen hus i Groruddalen mangler skilt med husnummer. Andre steder er det vanskelig å tyde nummer fordi skilt er gjemt bak busker eller trær. Mangelfull skilting kan sette liv i fare, mener divisjonsleder Leif- Anders Valås ved Stovner politistasjon.

- Det er vanskelig å finne frem under utrykning. Vi finner gaten, men det er ofte verre å finne riktig husnummer. Folk tenker ikke over at det er viktig å sette opp nummerskilt før noe har skjedd. Først når de selv opplever at vi ikke finner fram skjønner de hvor alvorlig dette er, sier Valås.
Det bor flere titusener mennesker i Groruddalen. Her er det til enhver tid noen som har behov for assistanse. Noen ganger dreier det seg om minutter før ting går fryktelig galt. Da er det viktig at hjelpen kommer frem raskest mulig.
- Jo lengre tid vi bruker på å finne fram, jo større sjanse er det for at det går utover de som må ha hjelp. Det har skjedd at politiet var først ute og hjalp folk som fikk hjerteinfarkt. To av bilene våre har hjertestartere og mannskapene er trent til å gi førstehjelp.
Byen verre enn bygda
Valås som tidligere har jobbet som politi på Lørenskog, mener det er langt vanskeligere å finne frem til riktig husnummer i Oslo enn det er mange andre steder i landet. Grunnen til det er at det ofte er politifolk fra andre steder i landet som jobber i Oslo. De mangler lokalkunnskap og er avhengige av å få riktig informasjon for å kunne finne frem. Det verste er om natten.
- Dette er en storby og ting skjer hele døgnet. Derfor er det viktig at skilt med gatenummer blir synlige også om natten. Skiltet med husnummer må være selvlysende og opplyst, sier Valås.
Det er store variasjoner på nummerering i Groruddalen. Oslo kommune har ansvar for merking av gater men det er huseiere selv som har ansvar for å sette opp skilt med gatenummer.
- Noen borettslag er flinkere enn andre. Dette er ikke ment som kritikk, men heller som en tankevekker, sier Valås.
Hvit på hvit
For å illustrere hvor vanskelig det kan være å finne frem, blir Lokalavisen Groruddalen med på en nattpatrulje sammen med politiet. Det er helt på det rene at husnumre ikke alltid er like lett å finne. Selv folk med meget godt syn, ville hatt trøbbel med å se tallene.
- Her er et flott husnummer i hvit messing. Det er stort nok, men lys messing på hvit bakgrunn er vanskelig å se om natten, sier Valås mens han lyser opp et skilt med taklyset fra politibilen.
Litt senere stopper han bilen ved et borettslag. Inngangspartiet er belyst, men det er umulig å se husnummeret. Lyset ødelegger for nattsynet.
Valås etterlyser også samleskilt ved stikkveier som viser at det er flere husnumre inn denne veien. Slike samleskilt finnes ved en del borettslag, men er relativt små og vanskelige å tyde.
- Det er ikke bare vi i politiet som sliter med å finne frem. Det er også drosjene, ambulanser og brannvesen. Det kan få konsekvenser når det haster at ambulansen eller brannbil kommer.
Den mest optimale skiltingen i følge Valås ville vært med store skilt på selvlysende bakgrunn.
- Det er ikke en dyr løsning. Man kommer ganske langt med 100 kroner. Jeg vil anmode folk i området å tenke sin egen sikkerhet og bedre merking av hus. Det vil gjøre at hjelp kommer raskere når det trengs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere