*Nettavisen* Nyheter.

- De som mishandler dyr, mishandler ofte mennesker

STRENGERE TILSYN: Stortingsrepresentant Abid Raja (V) mener vi må ha et strengere tilsyn for alle dyr, og lover å ta med seg dette for å diskutere om det bør inn budsjettbehandlingen. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)

- Sannsynligheten for at en som mishandler dyr også mishandler egen familie og andre er stor.

05.10.14 00:24

Dyrevernorganisasjonen Noah samlet flere tusen mennesker foran Stortinget lørdag, for å gi regjeringen klar beskjed om å innføre dyrepoliti i Norge.

Blant talerne var stortingsrepresentant Abid Raja (V). Han mener et større fokus på dyrenes rettigheter må gis midler i statsbudsjettet.

- Vi må ha et strengere tilsyn for alle dyr. Det er mange brudd på dyrevelferdsloven, og for mange saker blir henlagt. Det er skremmende. Sannsynligheten for at en som mishandler dyr, også mishandler egne familiemedlemmer og andre er stor. Slike saker bør tas på alvor. Jeg lover å ta med dette for å diskutere om dyrepoliti skal med i budsjettbehandlingen, sier Raja fra talerstolen.

Venstre vil også innføre en merkeordning for matvarer, hvor man kan velge mat i tråd med dyrevelferd.

- Politiet gjør ikke god nok jobb

Også SVs nestleder Bård Vegar Solhjell mener dyrene trenger en instans som kun jobber for å ivareta deres rettigheter.

- Vi trenger et dyrevelferdstilsyn i Norge, som ikke er en del av Mattilsynet!, sa Solhjell, til stor applaus fra tilhørerne.

- De som skal passe på dyrene må være noen andre enn de som passer på maten, for de må sette dyrene i sentrum, sier Solhjell.

Han legger til at det er godt dokumentert at politiet ikke gjør en god nok jobb med å følge opp dyremishandling. Han mener vi nå må sørge for at politiet opprioriterer dyrevelferd.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVVIKLE: Vi må avvikle pelsindustrien så fort vi kan, mener Bård Vegar Solhjell, nestleder i SV. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)


- Sammenheng med vold mot mennesker

Helge Thorheim (Frp), medlem av Stortingets kontrollkomité, uttalte at han reagerer sterkt på at de fleste som utfører kriminelle handlinger overfor dyr ikke sitter i fengsel.

- Det er rett og slett uakseptabelt! Vi ønsker strengere straffer. I Sverige har de et eget dyrepoliti, og det er på høy tid at vi får dette i Norge også, sier han.

Også han trekker frem at forskning viser at de som utøver vold mot dyr, ofte senere også utøver vold mot mennesker. Derfor mener han et dyrepoliti også er forebyggende for vold mot mennesker, i tillegg til gjentagende kriminalitet mot dyr.

- Motstanderne mot eget dyrepoliti er mange. Men selv om motstanden er stor betyr det ikke at kampen ikke er verdt å kjempe. Vi må komme fra handlingslammelse til handlingskraft, sier han.

- Dette er en vekkelse

Une Aina Bastholm (MDG) og stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) snakket også varmt for å sette dyrs rettigheter på agendaen.
Miljøpartiet De Grønne, som lenge har hatt Dyrepoliti som en hjertesak, mener det nå er på høy tid at dette blir innført.

- Jeg kommer med en felles appell til Høyre og Frp, sammen med samarbeidspartiene Venstre og KrF. Nå forhandler dere om busjettet. Husk å sette av penger til dyrepoliti, før hun avsluttet:

- Vi er flere tusen som samles her nå. Det er en vekkelse! sier Bastholm.

Flere tusen

Iføle politiet var det 2-3.000 mennesker foran Stortinget i 16.30-tiden, en halvtimes tid etter at markeringen startet. De tar forbehold om at det kan ha kommet flere senere, og arrangøren anslår at det var mer enn dobbelt så mange deltakere.

Også mange andre steder i verden ble dyredagen markert. I 136 byer på seks kontinenter var det paroler med krav om at politikere gjør mer for å stanse tjuvjakt og ulovlig handel med neshorn og elefanter.


Annonsebilag