RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er et mareritt!


Sven måtte betale 30 000 kroner av egen lomme for å få helikoptertransport, etter at DnB NOR trakk forsikringsgarantien. Foto: Sven
Sven måtte betale 30 000 kroner av egen lomme for å få helikoptertransport, etter at DnB NOR trakk forsikringsgarantien. Foto: Sven
Den skadde Ullernmannen ble fløyet med helikopter til sykehus i Aten. Midt under behandlingen trakk DnB NOR forsikringsgarantien.

HELLAS: Sven (54) lå på privat sykehus da han plutselig fikk beskjed om at forsikringen var ugyldig. Begrunnelsen fra DnB Nor Forsikring var at han manglet returbillett.

- Det er et mareritt. Jeg forstår ingenting. DNB NOR forandret forsikringsvilkårene mens jeg lå på sykehuset, sier Sven.

Han ønsker ikke å stå frem med fulltnavn mens han fremdeles er i Hellas. Grunnen til dette er at tomme boliger i hans nærområde i Ullern er utsatt for innbrudd i ferietiden.

Helikopterfrakt

Sven skadet kneet på øya Kato Koyfonisi i midten av juni, hvor han har sitt ferieparadis. Han ble i første omgang behandlet av en lokal lege, hvor blant annet et sår ble sydd igjen. Dagen etter avgjorde legen at skaden var mer omfattende enn først antatt og at S.K. måtte ha akutt røntgen.

- Jeg har en 90 dagers reiseforsikring som Total program-kunde i DnB NOR ved bruk av Mastercard. Allerede første skadedag ble DnB Assistanse varslet om uhellet, sier Sven.

Neste dag sendte landsbylegen han til sykehuset på Naxos, hvor ortopeden fastslo at kneet måtte undersøkes med MR innen 36 timer. En slik undersøkelse måtte foretas på sykehus i Aten.

- På Naxos ble jeg bandasjert fra hofte til ankel og forlot sykehuset med sterke smerter. SOS International ble varslet per telefon og faks, og forsikringsselskapets hjelpeapparat ble mobilisert. I og med den lange avstanden og for å nå fastlandet i tide, ble det avgjort at jeg skulle fraktes med helikopter til et privat sykehus i Aten. Alt gikk på skinner i en utrolig fart og jeg ble tatt hånd om på en fabelaktig måte, forteller Sven.

Sjokkmeldingen

På sykehuset i Aten ble det fastslått at sener og små bånd var revet av på siden av kneet.

- Jeg slapp operasjon og fikk i stedet et polstret skinnesystem fra hofte til ankel. Kneet skulle være i ro og ikke bøyes på seks uker. Det var også avgjort at jeg skulle ha helikoptertransport tilbake til øya hvor jeg bor. Da redningsaksjonen startet opp hadde DNB NOR Forsikring gjennom SOS International garantert for at jeg var forsikret og dermed garanterte for utgiftene i forbindelse med skaden.

Så kom sjokket:

- Jeg var nærmest utskrivningsklar, da jeg fra forsikringsselskapet fikk spørsmålet om hvorfor jeg ikke hadde kjøpt returbillett fra Norge. Jeg sa som sant var at hvis noe uforutsett skjedde hjemme eller her nede, så var det upraktisk for meg å ha returbillett. Dessuten bestemmer jeg over egen tid og kan i stor grad selv bestemme hjemreisetidspunkt. Uansett skulle hjemreisen betales med Mastercard, sier Sven.

Deretter kom det en kortfattet beskjed per faks til sykehuset, «We regret to inform you that no valid insurance was found». Videre sto det at pasienten selv måtte betale for de videre kostnadene ved sykehuset. - Dermed var sykehuset på meg og ville ha garantier for at jeg var betalingsdyktig ellers måtte jeg forlate sykehuset inne to timer, sier Sven, som ble bedt om å stolpre seg ned i resepsjonen og dra kortet for forskuddsbetaling.

Ingenting om returbillett

- Begrunnelsen i faks til sykehuset og en e-post til meg fra SOS International om at forsikringen var ugyldig, var høyst besynderlig. Ifølge selskapet skulle minst 50 prosent av reisens totale transportkostnad være betalt før utreise med Masterkortet. Jeg hadde jo betalt reisen til Hellas med kortet, foruten billetten til min samboer. Per telefon opplyste SOS International at DNB NOR hevdet at man også måtte ha kjøpt returbillett på forhånd. Men dette står det ikke noe om i verken vilkår eller forsikringsbevis. SOS bekreftet det samme. Jeg presiserte at dersom 50 prosentregelen impliserte kjøp av returbillett, så er det en tolkning som er helt umulig å forvente at kundene skal forstå. Ikke nok med det. I mai ringte jeg DnB Assistane for å få utvidet 90 dagers forsikringen. Det var ikke noe problem. Det ble aldri stilt spørsmål ved gyldigheten av forsikringen. Da måtte det vel være selskapets plikt å spørre om returbillett var kjøpt for å få utvidet forsikringen, i og med at dette er et absolutt krav for at forsikringen er gyldig. Man kan jo ikke gjette seg til noe som ikke er opplyst, sier Sven.

30 000 av egen lomme

Helikoptertransport tilbake til øya var planlagt av SOS International.

- Jeg kunne jo ikke klare meg selv midt i Aten og sykehuset var ikke noe hotell. På feriestedet kunne jeg få hjelp. På grunn av skaden og øyas utilgjengelighet måtte jeg fraktes med helikopter. Sykehuset kjørte meg til flyplassen i ambulanse, hvor helikopteret ventet. Det kostet meg nærmere 30 000 kroner å komme tilbake til øya. Om seks uker skal jeg til kontroll og jeg må betale reise og undersøkelse selv. Dette er helt hinsides, sier Sven

Unndrar seg forpliktelser

Han mener dette er i tråd med bankens tidligere praksis.

- Det er ikke rat at DnB NORs spareprodukter er underlagt rettslig gransking, hvor ingen skjønte noe av sammensetningen av sparepakkene. Her ser vi et annen side av DnB NORs måte å lure kundene på. Nå tolker de standardbetingelser på sin egen måte for å unndra seg forpliktelsene. Det er altså bare å gjøre produktene uforståelige for kundene. Man må jo også spørre seg om hvordan DnB NOR Assistanse kunne garantere for hele redningsoperasjonen uten å være sikker på at det forelå en gyldig forsikring. Jeg har også kontaktet forsikringsselskaper med de samme standardbetingelsene, og de stiller seg uforstående til DnB NORs tolkning. På toppen av det hele er det ikke mulig å få kontakt med vedkommende som tok den endelige avgjørelsen i DnB Forsikring. Jeg har lagt igjen beskjed flere ganger for å kunne legge frem mine argumenter. Her sitter jeg med en alvorlig skade, overlatt til meg selv. Jeg har vært kunde i bankens Total program siden 2000 og som betalingsdyktig kunde blir jeg hele tiden forsøkt overbevist om at jeg bør utvide kredittgrensen. DnB Nor har tjent svært gode penger på å ha med seg kortkunde i alle disse årene. Dette er latterlig, smålig og tragisk, sier Sven.

Informasjonsdirektør i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen, sier hun ikke har anledning til å kommentere denne enkeltsaken. Egen sak om hennes tolkning av forsikringsvilkårene kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere