RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er nesten umulig å integreres i Norge

Navaz Virani driver millionbedriften Mona Lisa-huset, og har jobbet 15 år med lobbyvirksomhet for å bedre integreringen i Norge. Løsningen ligger i heldagsskole, mener han.
Navaz Virani driver millionbedriften Mona Lisa-huset, og har jobbet 15 år med lobbyvirksomhet for å bedre integreringen i Norge. Løsningen ligger i heldagsskole, mener han. Foto: Carina Charlotte Carlsen
Sist oppdatert:
Skylder på skolesystemet, og mener Norge må lære av USA.

OSLO:- Det er vanskelig å integreres i Norge, enten du er amerikaner eller pakistaner. Det er nesten en umulig oppgave. De to står like svakt, fordi skolesystemet i Norge er veldig annerledes enn i de fleste andre land. Alt det vi kaller fritidsaktiviteter i Norge, og som er kjempeviktig for å delta i samfunnet, det er ikke fritidsaktiviteter i andre land, det er en del av skolesystemet, sier Navaz Virani.

Han kom til Norge, fra Kenya, i 1973. Første stopp på turen var den kristne folkehøgskolen Haugetun, men bare få år senere hadde han skapt en millionbedrift via sine restauranter i Mona Lisa-huset, midt i Oslo sentrum.

Selv er Virani godt integrert i det norske samfunnet, og har, ved siden av jobben, drevet med lobbyvirksomhet mot norske politikere i 15 år, for det han mener er en nødvendighet for å få til god integrering. 

- Vi trenger en helhetlig, rettferdig skole fra klokka 08 til 16.15 med 2-3 timer kultur og idrett med faglærere. En heldagsskole hadde spart samfunnet og miljøet, sier han.

Les også: - Innvandrere må snakke norsk hjemme

Fritidsaktiviteter bare for de rike
I dagens system mener han det kun er de rikeste som har mulighet til å lykkes med både integrering og deltakelse i det norske samfunnet.

- I Norge er det bare ressurssterke foreldre som har mulighet til å følge opp barna sine på fritidsaktiviteter. Jeg har to barn selv, og bruker i snitt 22 timer i uka og 100.000 kroner i året på å følge opp fritidsaktivitetene, sier han, og legger til:

- Hvis en norsk familie flytter til India, USA eller Canada, så blir man mye lettere integrert fordi de har heldagsskole. Der har man kultur og idrett i skoletiden, sier Virani.

Tirsdag skrev dittOslo.no om ferske tall i Integreringsbarometeret, som Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) nylig publiserte.

Tall de har hentet inn viser at 9 av 10 nordmenn mener det er innvandrere selv som må ta ansvar for mislykket integrering. En sannhet med modifikasjoner, mener Virani.

- Selvfølgelig har de som kommer hit til landet det første ansvaret, men samfunnet og skolesystemet har også et veldig viktig ansvar. Skolesystemet bør være sånn det er i USA og Canada, med heldagsskole, sier han.

Les også: «Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Rammer også norske
Han peker på at fritidsakviteter i Norge er dyrt og tidkrevende for foreldre i full jobb. Han mener heldagsskole, med innlagte aktiviteter er løsningen.

- I Norge lærer ikke barn å gå på ski i skolen. I steden må man delta i et veldig lukket miljø, som en gutteklubb, som er så stengt, at det er umulig å komme inn. Ja, de som flytter hit har et ansvar, men når disse miljøene er så lukket, så er det veldig vanskelig å delta, sier han, og legger til at dette ikke bare gjelder immigranter.

- Jeg skjønner ikke hvordan det norske samfunnet kan godta at man betaler full skatt, men bare får en tredjedel skole tilbake. Dette gjelder også mange norske familier i arbeiderklassen, som verken har råd eller tid til å følge opp barna på fritidsaktiviteter. Da får man et skille i samfunnet, sier Virani. 

Han mener det er nødvendig å samle kulturmidler, idrettsmidler og den norske dugnadsånden under ett tak, og gi barna dette som en del av skolegangen. 

Les også: Slakter regjeringens innsats for romfolk

Må stille krav
Men selv om Virani mener skolegang er nøkkelen til god integrering, mener han Norge må tørre å kreve mer av dem som kommer til landet.

- Man trenger ikke nødvendigvis å legge så mye til rette, man må bare kreve at folk jobber fra dag én, sier han og legger til: 

- Hvorfor klarer flykningene seg i landene hvor NAV ikke finnes? Iran har tatt imot fem millioner flyktninger, fra blant annet Irak og Afghanistan. Der er det ikke noe NAV, den eneste hjelpen de får er å finne seg en jobb, og det klarer de jo.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere