RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er null-toleranse i Oslo


Rune Gerhardsen (A) mener det blir altfor lettvint å skylde på Hausmania-veggen når taggingen øker.
Rune Gerhardsen (A) mener det blir altfor lettvint å skylde på Hausmania-veggen når taggingen øker.
Rune Gerhardsen (A) mener man ikke kan skylde på graffitiveggen på Hausmania for taggebølgen i Oslo.

NORDSTRAND: - Det gir ikke mening å snakke om å innføre nulltoleranse mot tagging. Det har det vært i mange år i Oslo, tordner Gerhardsen.

Han mener det ikke finnes noen sammenheng mellom den lovlige veggen på Hausmania og økt tagging.

- Dette er en graffitivegg. Vi må skille mellom graffiti som er en kulturform og tagging som er hærverk, sier arbeiderpartipolitikeren og mener byrådet driver med ansvarsfraskrivelse ved å skylde på denne veggen.

- Hver gang byrådet blir stilt til ansvar for tagging, så skylder de på den veggen. Men alle mennesker med sunn fornuft skjønner at tagging på Nordstrand ikke skyldes en vegg på Hausmania.

Taggekampanjer

Gerhardsen mener tagging er et problem som trolig aldri helt kommer til å forsvinne.

- Tagging er en eldgammel forurensningskilde i storbyer, dette er noe en by til enhver tid må slite med. Men omfanget av problemet går i bølger, sier politikeren og viser til at han i sin periode som byrådsleder selv tok initiativet til den første antitaggekampanjen.

- Det var rundt 1993-94. Det var en ganske aggressiv kampanje som ble mye omtalt, men den viste seg å være effektiv, erindrer Gerhardsen.

Kampanjen omfattet TV-kampanjen "taggehue", nedtaggede busser som kjørte i sentrum og falske innbetalingsgiroer.

- Vi sendte giroblanketter til alle åttendeklassingene. Vi tok da totalsummen av hva tagging koster og delte det på antall åttendeklassinger bare for å demonstrere hva tagging koster. Vi tok i bruk kraftige virkemidler, men det fungerte, forteller den tidligere byrådslederen.

Urbant kulturuttrykk

Gerhardsen påpeker også at man faktisk har vedtatt å legge ned graffitiveggen for en periode.

- Overbevisningen om at denne veggen var skyld i økt tagging var så sterk så jeg kunne tenke meg å prøve det ut, men de har jo ikke klart å stenge den, sier Gerhardsen som likevel er overbevist om at det ikke finnes noen sammenheng mellom denne veggen og taggingen.

- Det er en ansvarsfraskrivelse av Guds nåde, de burde heller glede seg over at den veggen er ganske fin. Graffiti er et uttrykk som hører hjemme i en storby, på samme måte som skating. Det er et uttrykk for en urban kultur, sier han og legger til:

- For å lykkes med å redusere tagging må man være mer effektiv med å fjerne den, og man må ha regelmessige og vedvarende kampanjer. Tagging går i bølger, det har med trender å gjøre. Nå er vi inne i en periode med økning så da er det på tide å kjøre i gang en ny kampanje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere