- Det er vanlig å gjemme sprit i skogen

Katarina Eisenstein (t.v.) og Maria Skage El-Yousef forteller om store forskjeller i alkoholbruk mellom øst og vest i Oslo.

Katarina Eisenstein (t.v.) og Maria Skage El-Yousef forteller om store forskjeller i alkoholbruk mellom øst og vest i Oslo. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Alkoholbruk blant unge er et vestkantproblem.

08.12.14 10:04

OSLO:- Jeg gikk på Uranienborg, og der var det noen som begynte å drikke helt ned i 7. klasse. Det var derfor ganske naturlig at man drakk på eller etter juleballet, og en del hadde gjemt sprit og slikt på forhånd i skogen, sier Katarina Eisenstein (16).

- Hvorfor er det sånn?

- Mange har nok ikke så mye å gjøre, og så vil de teste ut. Og så lever vi i et veldig alkoholisert samfunn, der det er vanlig med vin til maten og akevitt på julaften.

Les også: Kjøpmann Mehmet gir bort hele juleoverskuddet

- Naivt å tro at unge ikke drikker
Katarina har vokst opp på Oslos vestkant, og går nå 1. klasse på Oslo Katedralskole. Hun forteller om medelever som drakk alkohol fra 13-årsalderen.

I disse dager er det høysesong for skoleball for 10.-klassinger. Her er det helt vanlig å drikke alkohol, i følge Katarina.

- Det er naivt av foreldre å tro at ungdom ikke drikker. På min skole var det mer vanlig å drikke, enn å ikke drikke, sier Katarina, som selv tilhørte en omgangskrets hvor det ikke ble drukket alkohol.

- Det kommer helt an på miljøet. Jeg var i et hvor det var helt greit å ikke drikke eller dra på fester, men om man er alene så er det nok ikke like lett. Da kan man gå glipp av sosiale sammenkomster med folk i klassen eller venner, som oppleves veldig kjipt og unødvendig ettersom det bare er på grunn av alkohol, sier hun.

Les også: Politiet bekrefter: - Mye helgefyll blant unge i Oslo vest

3 av 4 snakker ikke med barna om alkohol
Og Katarinas historie støttes av både politiet og alkovettorganisasjonen AV-og-TIL. Ipsos-MMI gjennomførte nylig en undersøkelse for AV-og-TIL, der hensikten var å undersøke foreldres forhold til barnas alkoholbruk.

Daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-og-TIL synes det er skremmende at foreldre sjelden snakker med barna sine om rusbruk i forbindelse med skolefester. Foto: Promo

Undersøkelsen viser at kun 24 prosent av foreldre snakker med barna sine om regler rundt alkoholbruk på skolefester. Skremmende, mener daglig leder i AV-og-TIL, Kari Randen.

- Det er for få som snakker med barna sine, og som er klar over alkoholbruk og regler rundt dette. Det er veldig uheldig for vi vet at jo mer restriktive foreldrene er, jo mindre drikker ungdom. Derfor er det veldig viktig at man er tydelig på regler og hva man tenker rundt alkohol, sier hun, og legger til:

- Unges alkoholbruk speiler alkoholvanene til foreldrene. Vi vet at hvis foreldre drikker mye, så er det lettere at barna også gjør det. De foreldrene som drikker aller mest er de som bor på vestkanten, selv om det er viktig å si at det er store forskjeller også der.

Advarer mot limousiner til nachspiel
For mens alkohol er vanlig blant svært unge på Oslos vestkant, er det nærmest et ikke-eksisterende problem i øst. I 2010 la byrådet i Oslo fram rusmeldingen, som viser at unge i Oslo vest drikker langt mer enn på østkanten.

Dette ble bekreftet av NOVA-undersøkelsen «Ung i Oslo 2012», der unge på Oslos vestkant topper russtatistikken.

Politispesialist på rus, Mette Rooth, er bekymret over unges alkoholkonsum i forbindelse med skoleball. Foto: Vidar Bakken

- Det er frustrerende at det blir drukket så mye alkohol blant så unge som ungdomsskoleelevene jo er. Juleballene skal være alkoholfrie arrangementer, men det vi ser er at mange foreldre hjelper til med å bestille limousiner etter skoleballet, og at det da arrangeres nachspiel, sier politispesialist på rus ved Majorstuen politistasjon, Mette Rooth.

Hun synes tallene i undersøkelsen fra Ipsos/MMI er skremmende.

- Ja, det er jo det. Det er en viktig del av oppdragelsen i tenårene å snakke med ungdom om alkohol.

Torsdag i neste uke er den store juleball-dagen i Oslo. Politiet på Majorstuen har i forkant vært i kontakt med flere skoler i Oslo vest, både med skolens ledelse og med FAU.

Patruljer vil også være ute i området i tiden rundt juleballene.

Les også: Oslo vest-ungdom krever unnskyldning

Lite problem på østkanten
På Oslos østkant er problemet rundt alkohol langt mindre. Politiet har tidligere hatt utfordringer også her, men forteller at samarbeidet med foreldre, FAU og skolene nå fungerer godt.

Roy Cato Einarsen ved Stovner politistasjon, forteller om en sterk nedgang i alkoholbruk blant unge på Oslos østkant. Foto: Øystein Dahl Johansen

- Vi på østkanten er ikke veldig plaget med alkohol i forhold til skoleballene. Vi har sendt ut en veileder både til FAU og skolene, og etter det har problemet i Groruddalen vært forholdsvis lite, sier Roy Cato Einarsen politiførstebetjent ved forebyggende avsnitt på Stovner politistasjon.

- Vi har hatt tilfeller, ikke i forbindelse med juleball, men for eksempel på nyttårsaften, der unge helt ned i 15-årsalderen har drukket seg fulle og blitt funnet liggende i grøfekanten uten å kunne ta vare på seg selv. Når det er 10-15 kuldegrader ute, så sier det seg selv at man ikke skal ligge der lenge, før det er fare for liv, sier Einarsen.

Han forteller at problemet var større for ti år siden, men at alkohol i forbindelse med skolefester nå er lite.

Les også: - Vi har ikke den samme festkulturen i Groruddalen

Sjokk å komme på videregående
Einarsen får støtte fra Maria Skage El-Yousef(17) fra Mortensrud.

- Det er nok store geografiske forskjeller i Oslo. Jeg kommer fra østkanten, og der var det veldig lite snakk om alkohol, så det var ganske naturlig at vi ikke drakk på skoleballet i 10. klasse, sier Maria, som i dag går i 2. klasse på Elvebakken videregående skole.

Hun forteller at overgangen til videregående var stor. Her møtes elever fra hele byen, og alkohol på fest ble naturlig.

- Det kan nok være et sjokk for mange som kommer fra ungdomsskoler hvor dette ikke er vanlig, sier Maria.

Maria Skage El-Yousef (17) fra Mortensrud, bekrefter at alkoholbruk blant unge på Oslos østkant er lavt. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Valfarter til gratis norsk sexklinikk

Ungdom vil snakke med foreldrene om alkohol
Både ungdommen selv, politiet og AV-og-TIL, ber foreldre snakke med ungdom om rusbruk.

- Foreldre har veldig mye å si. Alkohol er nok et tabubelagt tema for mange, og ofte blir det fremstilt som noe skummelt og farlig. Det er viktig at foreldre kan ha et avslappet forhold til å snakke med barna sine, og være åpne og ærlig om dette. Det er bedre at de forklarer at for eksempel sprit er sterkere enn vin eller cider, og at de vil være der for barna sine uansett om de drikker eller ikke, sier Maria, og legger til:

- Det er tross alt bedre at foreldrene vet, og kan gi råd, enn at ungdom drikker hjemmebrent. Om man forbyr alkohol helt, så vil nok det gjøre at unge blir mer motvillig og gjerne vil prøve, og det ender opp med at man lyver hjemme.

Les også: «Er det bare ungdomskulturen som er råtten?»

Ber foreldre forberede seg
Desember er den måneden det konsumerers kanskje mest alkohol i Norge. I forbindelse med julebord og julefeiring er alkohol en naturlig del, også mens barn og unge er til stede.

- Jeg tror at det vi må huske på er at de som er ungdom i dag vokser opp i et samfunn der vi drikker veldig mye, også i andre sammenhenger enn det vi gjorde før. Desember er den måneden vi drikker aller, aller mest, og vi inkluderer alkohol på mange arenaer. Det setter større krav til oss som foreldre, og vi må snakke med ungdom om det. Vi må være tydelige på hva slags regler og forventninger vi har, sier Kari Randen i AV-og-TIL.

Organisasjonen er en del av Samarbeidsutvalg for foreldrefokusert forebygging i Oslo (SAMFOR), som nå har utarbeidet en sjekkliste til bruk for skoler og arrangører av skoleball, både før, under og etter gjennomføring.

- Dersom man ikke snakker om alkoholbruk så er det større sannsynlighet at misforståelser oppstår. Det kan være en god idé av skolen å arrangere treffpunkter hvor de voksne kan utveksle erfaringer, sier Benedicte Haug som er firebarnsmor bosatt på Ullern og foreldrerepresentant i SAMFOR,

Hun mener mange unge ønsker klare regler rundt alkoholbruk.

- Det er viktig at de som arrangerer er forbredt på hvordan man for eksempel skal håndtere situasjonen dersom ungdommene har drukket. Enda viktigere er det å formidle til festdeltagerne på forhånd at alkoholbruk ikke er akseptert. Svært mange ungdommer ønsker seg faktisk klare regler slik at de ikke blir utsatt for press, sier Haug.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.