- Det går ikke an å bli lei av denne jobben

FINNER SANNHETEN: Elise Stubhaug jobber hver eneste dag med å finne sannheten, og komme til bunns i sakene hun etterforsker.

FINNER SANNHETEN: Elise Stubhaug jobber hver eneste dag med å finne sannheten, og komme til bunns i sakene hun etterforsker. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Elise Stubhaug jobber ved Norges største politistasjon og elsker jobben med å grave seg frem til sannheten i sakene hun etterforsker.

GRØNLAND: På Oslos største politistasjon har 29 år gamle Elise Stubhaug fra Torshov funnet drømmejobben. Her har etterforskerne med god margin flest saker enn noe annet distrikt i året. Med andre ord vil det aldri ta slutt på saker å løse for Elise.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg?

- Det er vanskelig å si, i og med at mine dager er så utrolig varierte. Jeg har til en hver tid flere saker parallelt, og dagene blir veldig styrt av sakene jeg etterforsker. Voldssaker blir høyt prioritert, men jeg jobber på generell etterforskning så vi har i prinsippet alle slags typer av straffesaker på seksjonen, sier hun.

DittOslo.no forteller i artikkelserien #Oslojobb om ulike yrker – og menneskene bak. Denne gangen er turen kommet til et litt uortodoks yrke; nemlig politietterforsker

Søker alltid sannheten

Stubhaug jobber med generell etterforskning, noe som innebærer mange timer med avhør av både mistenkte, siktede, fornærmede og vitner.

- Jeg vil tørre å si at det er den største delen av jobben. Her får jeg muligheten til å spørre og grave for å komme til bunns i saken. Målet er å finne sannheten, i og med at det svært ofte er to sider av samme sak.

Status i dag er at Elise jobber med seks ulike saker. Hun legger stort sett opp dagene sine selv.

- En person er innkalt til avhør i dag, så jeg må lese meg opp og forberede meg til det. Så sant vedkommende dukker opp til avtale, det skjer nemlig at personer ikke kommer, sier hun.

LES OGSÅ: – En hjemmefødsel er et naturlig mirakel

Vanskelig å se at folk lyver

- Har du blitt flink til å se når folk lyver?

- Det er ofte utrolig vanskelig. De klassiske tegnene på løgn stemmer ofte ikke. Det er også mange som er svært nervøse i avhør uten at de nødvendigvis lyver, i tillegg til de som er svært gode til å lyve, forteller Stubhaug

Hva slags utdannelse har du?

- For å bli etterforsker må man fullføre 3 år på politihøyskolen. Flere tror at etterforsker en spesialutdannelse, men det stemmer ikke. Mulighetene med en bachelor er enormt mange, påpeker hun.

Hva er det aller beste med din jobb?

Må jeg velge bare en ting? Ikke det? Så bra! Jeg jobber med så fantastiske og dedikerte mennesker. Det er et spennende og variert yrke, og jeg opplever daglig ting som er veldig fjernt fra min private hverdag. I tillegg skal det godt gjøres å bli lei av denne jobben da det er så ulike plattformer man kan jobbe i, understreker Stubhaug.

Behandle folk med respekt er viktig

Hvordan møter mennesker deg når du utfører din jobb?

- Det er ekstremt forskjellig fra gang til gang. Det er mye følelser inn i bildet enten vi sitter inne i avhørsrommet eller er ute på gata. Mange er i en ekstrem situasjon når vi blir involvert, og det er viktig å forholde seg rolig. Jeg takler enormt mye mer på en god måte når jeg er i uniform, da er man på jobb og er pent nødt til å ta alt som kommer, forteller Stubhaug som påpeker at så lenge man behandler folk med respekt så får man som regel respekt tilbake.

Hvorfor er den jobben du gjør så viktig?

- Vi gjør jo en samfunnsnyttig jobb, og skaper trygghet for folk i en vanskelig situasjon, og innbyggerne generelt. Folk flest stoler på oss, og det er viktig at vi tar alle saker på alvor, selv om jeg skulle ønske at vi kunne løse alle sakene vi fikk inn. Jeg ønsker alltid å komme til bunns i konflikten og finne sannheten, understreker Stubhaug.

LES OGSÅ:

Ny artikkelserie: Møt menneskene bak yrkene

Gir opp Sognsvann som friluftsområdet på grunn av Romfolk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.