RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det som er viktig for Oslo, er viktig for hele Norge

Heidi Nordby Lunde er overrasket over alle lokale forhold i Norge som tas opp i Stortinget.
Heidi Nordby Lunde er overrasket over alle lokale forhold i Norge som tas opp i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Alle kan ikke bruke tiden på veistubber.

OSLO: Heidi Nordby Lunde (H) er vararepresentant på Stortinget, for forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Hun slår hardt tilbake mot samfunnsdebatant Erling Fossen, som mener Oslo er glemt på Stortinget. 

Feil bruk av Stortinget

Ikke alle politikere kan bruke tiden sin på veistubber, mener hun, og sier at spørsmålet er om det er for lite oslosaker på Stortinget, eller om det er for mange lokale saker fra andre steder i landet.

- Er det ingen grenser for hva landets nasjonalforsamling skal befatte seg med, eller er det greit at politikere til stadig bruker nasjonalforsamlingen som arena for enkeltsaker fra sin kommune eller fylke, for å få oppmerksomhet lokalt? undrer Nordby Lunde.

Samtidig påpeker hun at hennes parti mener at det skal være politiske grenser og at Høyre ønsker mer lokalt selvstyre.

- Det er unaturlig at jeg da skulle mene at alle saker bør gå via Stortinget. 

- Er det mer akseptert for andre fylker å snakke om «veistubbene» og «broene»?

- Dersom andre representanter mener det er verdifullt å bruke sin politiske kapital som folkevalgt i landets nasjonalforsamling til å engasjere seg i veistubber, så er jo det flott for de som er opptatt av veistubb, kommenterer Nordby Lunde.

Hun sier videre at Oslo har bedre nytte av en helhetlig politikk, spesielt innenfor samferdsel. Dersom veistubber blir prioritert istedet for samferdselsløsninger i Oslo, så taper hele landet, mener hun.

- Vi er gjensidig avhengig av hverandre.

- Må det stå Oslo i saken?

På spørsmål om hvordan hun vil kjempe for Oslo, trekker Nordby Lunde frem at milliardbeløpet enkelte er villige til å bruke på OL i Oslo, er noe som kan brukes i hovedstaden uten OL.

- OL-debatten har vist at det er stor interesse fra representanter utenfor Oslo til å investere milliardbeløp i hovedstaden for å få til byutvikling, bedre samferdsel og flere idrettsanlegg, mener hun.

Som motstander av OL i Oslo vil Høyre-politikeren jobbe for at det blir like store vilje til å prioritere store investeringer i Oslo, uten å arrangere OL.

- Det er et gigaarrangement som vil fortrenge mange av byens egentlige behov.

LES OGSÅ: Vil flytte OL-grener ut av Oslo

Hun trekker også frem effektivt politi, organisering av offentlige tjenester, innovasjon og næringsutvikling, som oslosaker hun er opptatt av.

- Er det slik at det å tale oslosaker på Stortinget ikke er like attraktivt som å tale nasjonale saker?

- Jeg mener at å tale nasjonale saker, er oslosaker og omvendt. Som for eksempel vold i nære relasjoner, likestilling og bekjempe voldtekt, sier hun, og fortsetter:

- Er jeg ikke en god representant for Oslo dersom jeg engasjerer meg i dette, eller må det stå «i Oslo» hver gang noe skal diskuteres? Jeg synes det er navlebeskuende og kontraproduktivt.

Refser media

Fra juni 2013 til juni 2014 viser en analyse Retriever har gjort for dittOslo.no at Nordby Lunde har 741 omtaler i media, og dermed ligger på bunnlisten over politikernes medieoppslag.

Nordby Lunde mener dette er fordi hun er ny eller vikar. Og fordi det tar tid å bli komfortabel i vervet.

- For min del handler det også om at Oslo har et borgerlig byråd, som i hovedsak er de som tar tak i litt større oslosaker.

Høyre-politikeren refser også mediene for å ikke sette dagsorden.

- Jeg har vel enda til gode å bli kontaktet av andre enn dittOslo.no, og når jeg først blir kontaktet av en lokalavis fra Oslo, så er det altså spørsmål om hvorfor ikke oslosaker er mer på min dagsorden som stortingsrepresentant. Kanskje lokalavisene i Oslo rett og slett ikke setter stortingsdagsorden? 


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere