*Nettavisen* Nyheter.

- Det var veldig fint å kysse Johannes

Iben Akerlie, fra Grandiosa-jente til hovedrolle i ny, norsk storfilm. Foto: Foto: Henriette Kleve Wilsbeck

Iben Akerlie (25) er jenta bak karakteren Victoria i den kinoaktuelle filmen med samme navn. Hun forteller om hvordan det var å spille mot Johannes, følelsen av å være den stygge og kjedelige, og veien til sin hovedrolle i en stor norsk spillefilm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra scenen under Amandus delte Iben Akerlie villig vekk sine erfaringer fra innspillingen av Victoria, og fortalte at i hennes perfekte verden, så skulle hun gjort sånt alltid - "for det er jo så gøy!" Foto: Foto: Henriette Kleve Wilsbeck

LILLEHAMMER/OSLO: Victoriaer storfilmen basert på Knut Hamsuns verdenskjente romanklassiker. «En internasjonal bestselger om det tragiske kjærlighetsforholdet mellom Victoria og Johannes», skriver filmweb.no.

Føler seg som den stygge og kjedelige

Iben får mange spørsmål om hvordan det var å spille med Jacob Oftebro som spiller Johannes, hennes ”forbudte kjærlighet” i filmen.

- Det er veldig, veldig fint å spille med ham. Han er en veldig flott skuespiller og det syns det, ikke sant? ler Akerlie.

Hun forteller også om alle fansidene til Jacob som er blir opprettet i sosiale medier og hvor mye det har tatt av rundt Johannes-karakteren. Hun får ofte spørsmålet om det var vanskelig å ikke bli forelsket i Jakob.

- Jeg tror ikke det er noen som har spurt han om det var vanskelig å ikke bli forelsket i Iben? Jeg er liksom den stygge, kjedelige av oss to da, men det er greit, jeg kan være den smarte med utdannelse, forteller Akerlie med humor i stemmen.

Jakob Oftebro har tidligere hatt biroller i "Bare Bea" (2004) og "Max Manus" (2008). Han er også å se i "Kon-Tiki", hvor han spiller radiotelegrafist og krigshelt Torstein Raaby. Iben forteller at Jakob har vært en stor støtte gjennom hele prosessen, siden det var en helt ny situasjon for henne å være med i en stor norsk spillefilm.

Klein, men god kyssescene

Den ene og eneste kyssescenen foregår i en trapp i oppgangen til Victoria hvor hun kysser Johannes. Akerlie beskriver kyssescenen som veldig klein, men samtidig veldig hyggelig.

- Det er veldig hyggelig å kysse Jakob, det er det, men når det samtidig står 40 personer rundt som ser på deg, i tillegg til at det er en eller to personer som sier ”nei, nei, det er ikke sånn man gjør det”, blir det litt ubehagelig.

- Det veldig ydmykende og flaut når noen skal fortelle deg hvordan man skal kysse. Bortsett fra det så var det en veldig god opplevelse.

Grandiosa-jente før Skavlan

Iben Akerlie er utdannet spesialpedagog og har ingen formell skuespillerutdannelse. Hennes første skuespillererfaring fikk hun i kortfilmen "Bulle bare bor her", regissert av Sirin Eide. I 2002 spilte hun Wendy i Lars Bergs "Glasskår". Hun har også vært med i en rekke reklamefilmer for blant annet Norvegia, Soft-Shake, Imsdal og Grandiosa.

- Jeg var Grandiosa-jente før Skavlan! Det var for en sånn Grandiosa man bare puttet i brødristeren også kom den opp, men den finnes ikke lenger.

Trakk det lengste strået

- Jeg var først på en casting alene som var helt grusomt. Jeg var inne en gang og spurte om jeg kunne komme inn en gang til med en annen en. Jeg var da inne med han som spiller broren min i filmen. Vi skulle på den tiden spille mot hverandre som Victoria og Johannes.

Casting-direktørene merket fort at det var noe som virket rart mellom de to, og fant ut at skuespillerne var altfor like til å spille at de var forelsket i hverandre.

- Heldigvis var det jeg som trakk det lengste strået, så jeg fikk hovedrollen som Victoria og han ble ikke Johannes. Så det var etter denne castingen jeg fikk rollen som Victoria.

- Det å få en så stor rolle og være så mye på sett, så intensivt, er jo nesten som å hoppe over utdannelsen og gå rett på master-kurset. Det er veldig lærerikt, og man lærer litt om alt. Litt om lys og litt om kameravinkel, noe om kostyme, og jeg måtte lære å ri og sånne ting, som har vært veldig lærerike da.

Hollywood?

Iben forteller at erfaringen fra Victoria absolutt har gitt mersmak, og gir henne lyst til å vise enda mer av hva hun er god for. Hun kunne absolutt tenkt seg å ta steget inn i Hollywood om hun hadde fått muligheten til det, men ser ikke for seg noen utdanning innen skuespill.

- Det handler også litt om realiteter, for det er jo begrenset hvor mange kvinnelige hovedroller og biroller det er i det hele tatt i norsk film, så man må bare prøve å være der på rett sted til rett tid og rulle med. I min perfekte verden så er det jo det eneste jeg skulle gjort, for det er veldig gøy.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN PÅ AMANDUS-FESTIVALEN HER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag