RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det verst tenkelige sted

Oddvar Solnærdal er en av Norges fremste militære sikkerhetseksperter. Han er rystet over plasseringen av den amerikanske ambassaden ved Njårdhallen.

Huseby: - Jeg mener politikerne gjør folk en stor urett når de ikke lar befolkningen få vite hvilken fare de utsettes for. De har plassert ambassaden på det verst tenkelige sted og har gjort sivilbefolkningen til en salderingspost. Med en bilbombe på ett tonn vil det ryke med 100 mennesker og 400 sårete på en vanlig dag hvis den sprenges utenfor den planlagte ambassaden på Huseby. Jeg vet hva en bilbombe med en slik sprengkraft kan utrette. Med en full Njårdhall snakker vi om en større katastrofe, sier Solnærdal.

Sikkerhetssjef


Overkommandør Oddvar Solnærdal har en lang karriere i militæret bak seg. Han har vært sjef for sikkerhetsavdelingen i Forsvarets overkommando, med faglig ansvar for sikkerhetsforskriftene i forsvaret. Han har også hatt faglig ansvar for sikkerhetsvurderinger, sikkerhetsopplegg og instrukser for norske ambassader i utlandet.
- Veritasrapporten, som er det eneste som er gjort med hensyn til å vurdere sivilbefolkningens sikkerhet, er det rene sprøyt. Gjennom et langt liv er dette det verste jeg har sett. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Et hvilket som helst normalt begavet menneske kan plukke fra hverandre denne rapporten. I rapporten er det bilbombescenarioet som er det mest vesentlige med hensyn til sikkerheten. Den viser med all tydelighet at de ikke har peiling på sprengstoff. Den delen av rapporten er i etterkant til alt overmål unntatt offentlighet, sier Solnærdal.

Tåkelegging og manipulering

Han viser til hva en bilbombe kan forårsake. I bombeaksjonene mot den amerikanske ambassaden i Dar-es Salam og Nairobi omkom 264 mennesker og 4000 sårete, de fleste sivile. Terroristene oppnådde den oppmerksomhet de ville.
- Trusselen er først og fremst en bilbombe. Ambassaden blir helt spesielt utsatt med Sørkedalsveien inntil, uten mulighet for å kontrollere trafikken. Det som sier noe om personsikkerheten er effekten av en bombe og her driver Veritas et rent narrespill. De arbeider seg frem til en konklusjon de har bestemt seg for på forhånd, gjennom tåkelegging og manipulering av fakta og sjonglering med begreper. De starter bombescenariet med å beskrive en ett tonns bombe, som både er svært mangelfull og inneholder store dokumenterbare feil. Sprengvirkningen forsøkes ufarliggjort ved å redusere sprengvirkningen. De ender opp med en "kinaputt", med en beskrevet virkning som tilsvarer en liten håndgranat. Man konkluderer med en eller flere døde. Bilbomben blir redusert med cirka 7000 ganger svakere sprengkraft enn utgangspunktet.

Atombombe

- For å ufarliggjøre denne bomben ytterligere lager de en såkalt "sikkerhetsmatrise", hvor bombens virkning og "sannsynlighet" puttes inn og ut fra denne utledes følgende konklusjon: "En lokalisering av den amerikanske ambassaden på Huseby vil medføre moderat til liten reduksjon i livskvaliteten og personsikkerheten". Hva betyr egentlig moderat i denne sammenheng? Det morsomme eller rettere sagt tragiske med denne matrisen er at om du putter en atombombe inn i denne, så blir konklusjonen akkurat den samme. Det bør også være et tankekors at om man bruker det samme matrisesystemet på ambassaden i Drammensveien, så blir konklusjonen med hensyn til personsikkerhet også den samme. Skal man stole på Veritasrapporten, så ville det ikke være behov for å flytte ambassaden i det hele tatt. Rapporten er i sin helhet et narrespill, et forsøk på å hindre motforestillinger i bestrebelsene for å få etablert ambassaden på Huseby, sier Solnærdal.

Forsømmer embetsplikt

Han kan ikke forstå hvorfor ikke politikerne og Fylkesmannen i Oslo og Akershus har reagert på den faglige kritikken som har kommet mot rapporten, som i tillegg har tomteselger Skifte Eiendom som oppdragsgiver.
- Jeg kan ikke skjønne annet enn at mange av politikerne kun har lest konklusjonen og ikke selve rapporten. Fylkesmannen (Hans J. Røsjorde (FrP)-journ.anm.) har ansvar for terrorberedskap. Med sin tidligere bakgrunn som offiser skulle han ha tilstrekkelig kompetanse i sikkerhetsspørsmål til å se hva dette i realiteten dreier seg om. I klagesaken mener jeg han må ha andre motiver når han unnlater å behandle sikkerhetsspørsmålet ved å skylde på manglende kompetanse. Mange mener at han på denne måten forsømmer sin embetsplikt. Ved å stadfeste reguleringsplanen for ambassaden uten at det blir foretatt en konsekvensutredning som norsk lov krever, bidrar han til å dekke over den desinformasjon om befolkningens sikkerhet som har foregått med støtte i Veritasrapporten, sier Solnærdal.
Han mener det hviler et særlig ansvar på rådhuspolitikerne i denne saken.
- Byrådet la den omtalte konklusjonen fra Veritas til grunn for sine anbefalinger til bystyret. Politikerne har så vedtatt å flytte et terrormål fra én utsatt posisjon til en annen, uten å ta hensyn til eller se hvilke konsekvenser dette kan få for sivilbefolkningen. Dette er ingen sak politikerne kan være stolte av, sier Solnærdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere