RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er ikke bare et brudd på Tøyen-avtalen

Tone Tellevik Dahl (Ap) støtter beboere som frykter nye sosialghettoer på Grønland.
Tone Tellevik Dahl (Ap) støtter beboere som frykter nye sosialghettoer på Grønland. Foto: Foto: Arbeiderpartiet/Nøttestad
Sist oppdatert:
Obos-kjøpet kan være brudd på Oslos boligbehovsplan.

OSLO:DittOslo.no fortalte torsdag om det så kalte Obos-kjøpet, der kommunen kjøper drøyt 600 leiligheter av Obos. En rekke av disse ligger i svært belastede områder, og Grønland beboerforening, Berit Jagmann, frykter nå at det byrådet flytter problemene på Tøyen til Grønland.

Leder av helse- og sosialkomiteen i Rådhuset, Tone Tellevik Dahl (Ap), er enig med Jagmann, og mener byrådet bryter kommunens eget regelverk.

- Vi har sett på om dette ikke bare er et brudd på Tøyenavtalen, men at det også kan være et brudd på boligbehovsplanen. I den står det at vi skal slutte å kjøpe hele gårder, og slutte å kjøpe mange leiligheter der hvor det er mange kommunale boliger fra før, sier Dahl.

Les også: Frykter ny sosialghetto her

Vil følge med

Hun påpeker at det i planen også står at kommunen skal prioritere å kjøpe store familieleiligheter. I Obos-kjøpet er det nesten bare toromsleiligheter, som med andre ord ikke er egnet for familier.

- Jeg skjønner ikke at de kan akseptere dette, sier Dahl.

Hun reagerer på byrådets utspill om at man ikke nødvendigvis skal beholde alle boligene i det omstridte kjøpet. Byrådet åpner nå for å selge enkeltleiligheter, og begrunner dette med at man i avtalen med Obos kjøpte en portefølje.

- De sier at de måtte kjøpe alle eller ingen, og at det kan bli aktuelt å videreselge, men da synes jeg det er rart at det ikke er lagt inn i saken hvilke adresser de tenker å videreselge. Dette er noe vi kommer til å følge nøye med på, sier Dahl. 

Belastede områder

I Tøyen-avtalen heter det at man skal tilrettelegge for at barn vokser opp i trygge miljøer. Imidlertid ligger en rekke av boligene som nå kjøpes i til dels svært belastede områder.

I Urtegata kjøper kommunen en hel bygård med 73 leiligheter. Denne ligger kun få meter fra Frelsesarmeens kontaktsenter for rusavhengige. 

Tone Tellevik Dahl trekker også frem flere områder, som Brinken på Kampen og på Torshov.

- Det er snakk om boliger som er i områder med relativt høy konsentrasjon av kommunale boliger allerede. Det er ikke der vi skal etablere oss med enda flere, sier hun.

Denne gården i Urtegata 6 er planlagt gjort om til 73 kommunale boliger. I nabolaget er det åpne rusmiljøer på begge sider av boligen, blant annet ned mot Akerselva, og med Frelsesarmeens kontaktsenter for rusavhengige.


Tror ikke på salg

Dahl er positiv til at byrådet ønsker å oppgradere standarden på de kommunale boligene, men mener man må klare å ha flere tanker i hodet på en gang. Hun tviler på at byrådet opprinnelig hadde planer om å selge seg ned i belastede områder.

- Det er noe de har kommet med i ettertid, og vi vet jo ikke hvilke leiligheter dette er snakk om. Vi ønsker å være tydelig rundt dette med ugunstige områder, sier hun, og legger til at det lenge har vært enighet i bystyret om at man ikke skal kjøpe hele gårder.

- Jeg trodde virkelig vi var ferdig med det nå, sier hun.

Hun ber nå om at bystyret involveres i prosessen om videresalg av leiligheter.

- Jeg ønsker at vi involveres. Det er noe med å tenke på hvilke adresser man kjøper. Jeg må riste litt på hodet når jeg ser at man velger å kjøpe i Urtegata og Brinken, når vi vet hvor mye vi har jobbet med boliger på disse adressene tidligere, sier hun. 


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere