Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er symbolet på det moderne Norge

Høyhus, uteliv og flere kilometer med havnepromenade. Slik blir Bjørvika 2015.

BJØRVIKA: Det er 12 år siden første reguleringsplan for Bjørvika ble godkjent, og omtrent 10 år til den sentrale delen av Bjørvika er ferdig.

Men hvert eneste år kommer litt mer på plass i et av de største byutviklingsgrepene i Oslos historie og i år begynner det virkelig å spire i bydelen.

Innendørs hage, uteservering og sjøbad
Allerede før sommeren er det mange godbiter i vente. For bare sjekk dette:

I mai åpnes nordre del av Akerselva, med en tilhørende brygge og parkanlegg. Samme måned åpner både en kaffebar og en sushirestaurant. Sistnevnte får for øvrig sitteplasser i en egen innvendig hage.

I juni får Bjørvika sin egen storkiosk, når Narvesen åpner dørene.

Før sommeren åpnes også en ny uteservering utenfor restaurat Vaaghals med hundre sitteplasser. Denne vender ned mot det nye parkanlegget ved Akerselva - på solsiden av bygget.

I slutten av juni åpnes Oslo første sjøbad. Dette blir liggende med et tilhørende anlegg på land, helt ytterst på Sørenga.

- Jeg er utrolig glad for å kunne gi byen denne badeparken. Sjøbadet blir på 8.700 kvadratmeter, der omtrent halvparten er på land og halvparten i sjøen, forteller daglig leder i Bjørvika Utvikling, Geir Lynnebakken.

Les også: Her kommer Norges største flytende park

- Som etter en landskamp

Lynnebakken er sjef for selskapet som blant annet har ansvar for alle offentlige rom i Bjørvika. Selskapet består av grunneierne HAV eiendom og Oslo S Utvikling. Lynnebakken har selv vært med siden start, og forteller om en formidabel utvikling de siste årene.

- Når man går hjem fra jobb, så er det som om det har vært landskamp her. Det er så mye folk. Da jeg begynte så var jeg den første som lagde spor i snøen når jeg gikk til jobb, smiler han.

Per nå huser Bjørvika rundt 10-12.000 arbeidsplasser. Når hele utbyggingen er ferdig skal dette tallet være doblet. I tillegg skal det være rundt 5.000 som bor her.

Les også: Slik blir Bjørvika

Ikke lagt opp til biler
Totalt skal det bygges 820.000 kvadratmeter med en jevn fordeling av næringsbygg og boliger. Per nå er rundt 26 prosent av området, som strekker seg fra Kongshavn til Festningen, ferdig.

- Dette er knutepunktutvikling. Det er ikke lagt opp til mye parkering her, fordi området ligger rett ved Oslo S. Jeg tipper at rundt 8-9.000 av de som jobber her i dag ikke kjører bil, sier Lynnebakken fra sitt kontor i Barcode-rekka.

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid

Tøff motstand
De totalt 13 byggene var kanskje de mest omstridte da de ble vedtatt.

- Det var tøff motstand mens det holdt på, med underskriftskampanjer og mange som var mot. Men nå hører jeg aldri noen si at ikke Barcode er kult. Nå spør folk meg bare om når det blir ferdig, sier Lynnebakken, og legger til:

- Forandring er krevende for mennesker, og vi må huske på at et så stort prosjekt som dette er sjeldent i Norge.

Lynnebakken mener byggene nå representerer det nye Oslo.

- Dette er symbolet på det moderne Oslo og Norge, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Denne utsikten kan bli din - helt gratis

Folket elsker den nye bydelen
Lynnebakken forteller at han blir ekstra glad når han ser at folk tar i bruk den nye bydelen, som det unge paret som har satt seg på en av benkene ved den nye parken rundt Akerselva - selv om parken ikke er helt ferdig ennå.

- I fjor sommer hadde vi jo ikke lagt til rette for bading ennå, men likevel var det hundrevis som badet utover ved Sørenga, sier han.

For på tross av massiv utbygging av området som tidligere stort sett besto av industrihavn og biltrafikk, er det rekreasjonsområdene som skal binde Bjørvika sammen med byen.

Les også: Nå flytter øy-båtene

Havnepromenaden
Havnepromenaden, som går fra Frognerkilen til Kongshavn, begynner å ta form, og den åpner offisielt 14. juni under Havnelangs. Riktignok vil det gjenstå noen deler, men allerede i løpet av året har vi godt over én kilometer med ny promenade i Bjørvika og på Sørenga.

Totalt blir Havnepromenaden i Bjørvika på 2,8 kilometer. Allerede nå er Stasjonsallmenningen i forlengelsen av brua Akrobaten delvis klar. Flere slike allmenninger kommer også på plass etterhvert.

- Det er disse parkene og allmenningene som skal binde byen sammen med Havnepromenaden, sier Lynnebakken.

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Nå blir det fisketorg i Oslo

Gourmetpuber og restaurant
Utover høsten kommer også flere nye aktører på plass i de etablerte byggene. I august åpner skredderen The Tailor og i september kommer en ny avdeling av frisøren På Håret, samt konseptet Amorosa som skal selge spesialimporterte roser og håndlagede makroner og konfekt.

Oktober blir den store utelivsmåneden når gastropuben Stock åpner dørene. Det samme gjør den italienske delikatesserestauranten Il Vero, som tar med seg norgesmestrene i pizzabaking.

I november åpner Bjørvika Bar og Restaurant, som blir en gastropub i Art Deco-stil.

- Hvor viktig er det å få på plass denne typen næringsliv?

- Det er svært viktig, men det er ikke bærekraftig å etablere det for tidlig, fordi det må være et marked på plass. Men i 2015 ser vi en ordentlig dreining, sier Lynnebakken.

(Saken fortsetter under bildet)


Les også: Dette blir Norges mest eksklusive togstasjon

Bibliotek om hundre år
I tillegg til restauranter og puber kommer det blant annet et eget bakehus, og et konsept kalt Future Farmers, som handler om urbant jordbruk.

Det kanskje mest spesielle konseptet får neppe mange av oss se realisert.

- Det heter Future Library. Kort foralt så plantes det en skog på Vettakollen, som skal få vokse i hundre år. For hvert av disse årene skal en forfatter skrive en tekst. Etter hundre år skal skogen hugges og det skal lages papir av den. Papiret skal brukes til å trykke de hundre tekstene, sier Lynnebakken.

- Det betyr jo at ingen av oss får lese den boka, men vi har skapt noe som blir veldig spennende for de som kommer etter oss.

- Stolt av Oslo
Heldigvis trenger ingen av oss å vente så lenge med å oppleve Bjørvika. Allerede 19. mars arrangeres det et informasjonsmøte for alle som er interessert, og 14. juni er det altså åpen dag med Havnelangs.

Om du ikke klarer å vente så lenge, anbefales en tur allerede nå.

- Oslo er i en enorm utvikling, og den går fra å være en liten til en stor hovedstad. Jeg mener vi kan være stolte av Oslo, sier Lynnebakken.

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett