*Nettavisen* Nyheter.

- Dette må vi bare klare

De "greske gudene" fra Olympen har ståltro på at bussen skal bli ferdig til feiringen begynner i slutten av uken. På bildet: Mads Hanssen, Carl Otto Gjelsvik, Lars Petter Lundteppen, Stig Kolve, Jørgen Winje, Petter Aslaksrud, og Anders William Krystad.

I over et halvt år har 26 russ jobbet med bussen Olympen. I løpet av noen timer påskeaften brant alt arbeidet ned. Men med godt mot, utrettelig jobbing og litt hjelp, har gutta tro på at bussen skal rulle i løpet av uken.

JOMFRUBRÅTEN: Russebussen Olympen, hvis interiør og design har vært inspirert av gresk mytologi, står stasjonert i all sin prakt ved hundesletta på Jomfrubråten. 26 gutter fra Nordstrand, Lambertseter og Bjørnholt videregående skoler har jobbet hardt i over et halvt år for at bussen skulle bli ferdig til russefeiringen som offisielt starter på torsdag.

Fire i farta: Hva er det viktigste for deg i russetida?

Men natt til påskeaften ble de vekket med sjokkbeskjeden - bussen stod i fyr og flammer.

- Innen en time var 17 av gutta på stedet. Noen var der før brannvesenet. Der ble de i nesten 24 timer for å rydde opp etter brannen før neste pulje kom for å ta over, forteller Mads Hanssen. Men det var et trist syn som møtte dem - en utbrent buss og nesten en halv million investerte kroner, utallige arbeidstimer, blod, svette og tårer var gått opp i røyk.

- Det første som slo meg var at taket på bussen var borte, forteller Hanssen.

Trist syn

Etter at brannen var slukket og brannvesenet ga klarsignal til at de kunne gå inn i bussen, var ikke synet som møtte dem der noe særlig bedre.

- Det var et 20 centimeter tykt lag med aske og sot i hele bussen. Det var ingenting inne i bussen som lenger var brukbart, forteller Hanssen. Noen dager og fire lass til Grønmo senere var bussen ryddet. Arbeidet med å restaurere bussen er i full gang. Det skal spikres, snekres, males og ryddes. Motoren må erstattes, og karosserisveisere må legge nye takplater på bussen. Det er ikke et lite prosjekt, men gutta har stor tro på at bussen skal rulle til Tryvann førstkommende fredag.

- Vi skal gjøre et års arbeid på to uker. Men vi må jo bare klare det. Vi er ved godt mot, sier Hanssen.

Tjent penger selv

Nå er ikke de "greske gudene" på Olympen av den tafatte typen.

- Alt vi har lov til å gjøre selv, gjør vi selv. Vi er handymen, smiler Lars Petter Lundteppen. Og ambisjonene for bussen er ikke små.

- Det var en "satsebuss", nei det er en "satsebuss", korrigerer Hanssen. På spørsmål om hvor mye de har spyttet inn i kjempeprosjektet, blir de litt unnvikende. Men det dreier seg om rundt 50 000 kroner hver.

- Men la det være sagt - dette er ikke pappagutter. Vi har jobbet for dette i over to år, vi har hatt masse dugnader og tjent inn penger selv. Gutta har sittet i butikken og telt varer, sier Hanssen. Nå blir de nødt til å skaffe enda mer penger.

- Vi har en liten foreldreaksjon gående nå, og vi sier selvsagt ikke nei hvis noen fra det lokale næringslivet ønsker å sponse oss litt, smiler Stig Kolve.

Sympatisk russ

Reaksjonene fra andre russ har stort sett vært av den sympatiske sorten. Noen russ fra andre busser har sågar tilbudt seg å hjelpe til. Likevel er det ikke fritt for at andre igjen godter seg litt over brannulykken.

- Vi nevner ikke navn, men noen ler nok litt, sier Hanssen. Da guttene først kom til åstedet kom det mange tanker om hva som kunne ha forårsaket brannen. I fjor ble en buss i Birgitte Hammers vei påtent. Rivaliseringen mellom ulike russebusser kan gå langt. Men guttene er nå overbevist om at det var en ulykke.

- Vi er ganske sikre på at det er feil i varmeanlegget som var årsaken, forteller Kolve. Nå gjenstår det bare å legge ulykken bak seg og gi jernet for at bussen skal bli ferdig.

- Hvis vi får til å rulle på fredag så er det en beundringsverdig innsats som ligger bak. Og det skal vi klare, avslutter Hanssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.