RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Disse menneskene er jo byens sjel


Jan Erik Gustavsen (t.v) var leder for Dag Otto Lauritzen i proff VM i Barcelona og sluttet med proffsykling i 1991. Nå driver han Christiania Sykkelverksted "på fortauet" i Fredensborgveien for å spe på litt, og fordi det er så mye hyggelige folk i området. T.h fotograf Håvard Schei. FOTO: ELLEN RØNNING
Jan Erik Gustavsen (t.v) var leder for Dag Otto Lauritzen i proff VM i Barcelona og sluttet med proffsykling i 1991. Nå driver han Christiania Sykkelverksted "på fortauet" i Fredensborgveien for å spe på litt, og fordi det er så mye hyggelige folk i området. T.h fotograf Håvard Schei. FOTO: ELLEN RØNNING Foto: HÅVARD SCHEI
Fotograf Håvard Schei har oppsøkt folk som elsker jobben sin. Slikt blir det fine bilder og interessante historier av.

OSLO: – Jeg savna en sånn bok, som fortalte historiene om småbutikkene, sjappene, kafeene, ildsjelene, kort sagt alt det som drives av unike mennesker med et usedvanlig forhold til jobben sin, sier Håvard Schei.

Vårt Oslo

Han har oppsøkt drøyt 60 av disse små foretakene i Oslos bydeler, portrettert menneskene og samlet historiene deres til det som skal bli boka Mitt Oslo – 2014.

– Folk har bokstavelig talt invitert meg inn på bakrommene og fortalt historien om sitt Oslo, hvorfor nettopp denne byen og egen arbeidsplass er så unik og viktig for dem, forteller Schei.

– Hver gang jeg kjører fra et av disse møtene, er jeg så glad! Menneskene jeg har møtt er stjernene i boka, og jeg vil gjerne feire dem og bidra til at flere skal vite om dem.

SJEKK UT DAPPER - KULE SYKLER OG MYE MER

Ildsjeler og stayere

Det var gjennom jobben som rekvisitør at Schei for alvor fikk øynene opp for hvilket mangfold av små foretak store, lille Oslo hadde å by på.

– Disse er jo byens sjel! Vi snakker om sjarmen i Brick Lane i London og Brooklyn i New York, men vi har jo det samme her.

Schei har latt seg imponere og sjarmere av menneskene han har møtt bak diskene, på verkstedene og hvor ellers de måtte utøve sine yrker. I boka forteller disse om egen hverdag og drivkraften til å gjøre det de elsker.

– Du har boksetreneren Max som jobber uten lønn syv timer hver dag, og drosjesjåføren Hans, som har kjørt døve barn til Voldsløkka barnehage siden 1972, aldri hatt en sykedag og aldri kræsja bilen. De elsker jobbene sine. Flotte folk, flotte historier. Denne boka er for alle disse usynlige og uunnværlige menneskene. Byen trenger dem.

 

MØT FREDENSBORGVEIENS REODOR FELGEN

Byplanlegging

Schei er bekymret for livsvilkårene for småbedriftene.

– Det skal nok mye til før disse ildsjelene gir opp, men de presses fra mange kanter.

Han mener mangelen på byplanlegging er et stort problem.

– De store presser ut de små, og det kan det faktisk gjøres noe med politisk. Områder kan reguleres. Hvis alle disse småbedriftene forsvinner, mister vi ikke bare byens sjel, men også unik kompetanse. Skal vi bare sitte her og handle fra Kina, kanskje?

 

GJORDE HOBBY TIL LEVEBRØD: Guttas på Frogner er et paradis for modellentusiaster

 

Håvard Schei rister på hodet. Han er på oppløpssiden nå, jobber nærmest døgnet rundt for å få boka, som er laget på dugnad, ferdig.

– Vi jobber mot trykkstart 1. november, og har startet en kampanje for å få økonomisk hjelp til å få boken trykket. Dette gjør vi gjennom en crowdfunding-kampanje på NewJelly.

Crowdfunding betyr at folk som liker et prosjekt støtter med ønsket beløp for å bidra til at det blir realisert.

– Det ser bra ut foreløpig, og jeg er helt sikker på at vi har boka ute før jul, sier Håvard Schei.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere